Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21434 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 05.11.2024 20:12 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä minä nyt intän että saisin parempaa kuvaa miten tehdään peura pakastimeen alle kolmen tunnin. Kun vielä väitetään että lihan käsittelytaidoissa on VAKAVIA puuteitta jos kolme tuntia ylittyy _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17154 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 05.11.2024 20:35 Viestin aihe: |
|
|
Niin tuohon vähän kiinnitin huomiota tuohon fileasiaan...
Sanoit että putsaat fileen, mitä se käytännössä tarkoittaa?
Itse teen niin että putsaan surijat eli ne fileen pinnassa olevat lihakset pois, trimmaan fileen alapuolen rasvat pois ja kalvotpläntit mitä rankaa vasten on mutta jätän hopeakalvon paikoilleen kun file menossa pakastukseen eli pitempään säilömiseen.
Kalvo estää lihan kuivumista ja muutenkin säilöttäviin paisteihin tulisi jättää pintakalvot mahdollisimman ehjiksi ja leikkuupintaa vähälle. Lihan laatu paranee näin ja sulatusvaiheessa nesteet pysyvät paisteissa. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21434 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 05.11.2024 20:37 Viestin aihe: |
|
|
Hopeakalvon minäkin jätän ja paisteihin ohuet kalvot. Fileen pinnassa olevat lihakset poistan. Kaikki ei tätä tee.
Fileen putsaukseen ei toki mene varmaan minuuttiakaan. Oli vain esimerkki _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EIVA Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Maa 2013 Viestejä: 3349 Paikkakunta: Itä-Suomi
|
Lähetetty: 05.11.2024 21:11 Viestin aihe: |
|
|
Ammattilaisen ja harrastelijan välillä on todella iso ero, kannattaa katsoa Mikko Peltolan hirvenvasan paloittelu, vasa 57 minuutissa paistit eroteltuna ja jauhelihat jauhamista vaille siististi pöydällä, rauhallisesti hienosti esitetyn opetuksen ohella, ilman työvaiheiden näyttöä vasa olisi varmaan jauhelijon jauhamista ja vakumointia vaille valmis kolmessa vartissa.
Itse ihailen erityisesti paistien irroituksen yhteydessä tapahtuvaa kalvojen irroitusta, puolessatoista tunnissa lihat olisivat varmasti vaikka kilonpaloina valmiina pakkaseen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EIVA Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Maa 2013 Viestejä: 3349 Paikkakunta: Itä-Suomi
|
Lähetetty: 05.11.2024 21:13 Viestin aihe: |
|
|
Ammattilaisen ja harrastelijan välillä on todella iso ero, kannattaa katsoa Mikko Peltolan hirvenvasan paloittelu, vasa 57 minuutissa paistit eroteltuna ja jauhelihat jauhamista vaille siististi pöydällä, rauhallisesti hienosti esitetyn opetuksen ohella, ilman työvaiheiden näyttöä vasa olisi varmaan jauhelijon jauhamista ja vakumointia vaille valmis kolmessa vartissa.
Itse ihailen erityisesti paistien irroituksen yhteydessä tapahtuvaa kalvojen irroitusta, puolessatoista tunnissa lihat olisivat varmasti vaikka kilonpaloina valmiina pakkaseen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EIVA Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Maa 2013 Viestejä: 3349 Paikkakunta: Itä-Suomi
|
Lähetetty: 05.11.2024 21:15 Viestin aihe: |
|
|
Oli niin hyvä video että piti laittaa ihan kahteen kertaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21434 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 05.11.2024 22:04 Viestin aihe: |
|
|
EIVA kirjoitti: | Ammattilaisen ja harrastelijan välillä on todella iso ero, kannattaa katsoa Mikko Peltolan hirvenvasan paloittelu, vasa 57 minuutissa paistit eroteltuna ja jauhelihat jauhamista vaille siististi pöydällä, rauhallisesti hienosti esitetyn opetuksen ohella, ilman työvaiheiden näyttöä vasa olisi varmaan jauhelijon jauhamista ja vakumointia vaille valmis kolmessa vartissa.
Itse ihailen erityisesti paistien irroituksen yhteydessä tapahtuvaa kalvojen irroitusta, puolessatoista tunnissa lihat olisivat varmasti vaikka kilonpaloina valmiina pakkaseen. |
Ja meinaat että tämä kaveri jauhaa, vakumoi sitten kaikki lihat ja laputtaa paketit ja pesee työvälineet ja siivoaa jäljet maks kahteen tuntiin? _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Viimeinen muokkaaja, tuhola pvm 05.11.2024 22:08, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21434 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 05.11.2024 22:07 Viestin aihe: |
|
|
Meillä urakalla ammatikseen paloitellut lihanleikkaaja raakapaloittelee hirvenvasan n 35min. Mulla menee peuran vasan kans samassa työssä 40min. Aikusta en huomannu kellottaa mut rasvapallona menee selkeästi kauemman. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21434 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 05.11.2024 22:18 Viestin aihe: |
|
|
Ajan kulua kuvaa hyvin se että 25kg raakapaloiteltua hirveä. Valmiissa läjissä laatikossa. Jauhelihavärkkien blokkaus. Ja jauhaminen. Paistien pienestäminen annoskokoon. Vakumointi ja laputus ja jälkien siivous meleki 4 tuntia. Eikä ole tarvinnut luutakaan irroittaa. Peura 26kg puhdasta lihaa rasvaisesta ruhosta irroteltuna meni 5 tuntia. Eli vain tunnin enempi vaikka leikkaamista oli kuitenki irrotella luista ja rasvat siistiä jne. Eli itse leikkaus vie ajasta vain pienen murto-osan. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Oskari Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2004 Viestejä: 4470
|
Lähetetty: 06.11.2024 06:31 Viestin aihe: |
|
|
tuhola kirjoitti: | Jos joku on tehnyt nopeammin on pesu tehty huonosti ja mylly on tatimassa ja saat ite alkaa pestä sitä. Minigrip pussi on varmasti vakumointia nopeampi. Samaten aikaa säästää jos vakuumipaketeista ei tee levyjä vaan länttää ne silläänsä pakastimeen. Nämä on ihan tietoisia valintoja käyttää aikaa.
Olen nähnyt miten porukka laittaa esim ulkofileet siistimättä paloiksi ja pakettiin. Itse kuorin fileestä sen varsinaisen fileen esiin enkä länttää mölttiä vaan paloiksi.
Jos joku väittää tekevänsä peuran alle kolmeen tuntiin pakastimeen niin siinä tehdään valtavia uhrauksia jossain. 5 tunnin kokonaissuoritteesta vain pieni murto osa on leikkaamista. Aika kertyy kaikesta muusta. Jos teet kaupunkilaiselle asialliset lihat merkattuna jne niin ainakin itse pidän laadun korkealla. Ja tykkään laittaa omatkin lihat laadukkaasti. Tuollaisella alle kolmen tunnin teholla per aikuinen peura en tekisi mitään muuta ku laittaisin peuroja pakettiin. Sillä saa järkyttävän tuntipalkan ku alkais muille tehdä. |
No joo, nopeuskilpailuhan toi ei ole. Myllyt erilaisia sekä tehon että pesumahdollisuuden mukaan. Josko on rst mylly niin ne osat voi laittaa vaikkapa pesukoneeseen.
Jauhelihat menee äkkiä vakuumiinkin ja pari krt käsillä painaa niin levynä, ei kestä pitkää aikaa siinä.
Suurin aika itsellä menee kun lihat siivoaa siihen kuntoon että voi jauhaa, kalvot, jänteet jne pois, koiralle tulee aika paljon joka kerta mutta oma jauheliha on punaista ja lihaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EIVA Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Maa 2013 Viestejä: 3349 Paikkakunta: Itä-Suomi
|
Lähetetty: 06.11.2024 10:46 Viestin aihe: |
|
|
Ammattilaiseen verrattuna kokemattomalla menee ainakin tuplasti aikaa ja äkkinäisellä moninkertainen aika, pääasia että jälki on itselle kelvollista ja hygienisesti tehtyä.
Meillä ei yhden vasan jauhelihojen jauhaminen ja pussitus vakumointi kuntoon kestä varttituntiakaan, suoraan myllystä pusseihin ja sulkeminen 2 pussia rinnakkain, ei paistipalojenkaan 1-2 kg vakomointiinkaan mene yhden vasan
lihoissa tuntikausia, (kammiokone nopeuttaisi huomattavasti).
Keskikokoisen vasasta tulee karkeasti vajaa 20 kg paistia ja 20 kg jaukelihaa
yhteensä 50-60 pussia, kyllä ammattilainen parissa tunnissa ehtii laittaa lihat pakkaseen ja siistiä paikat jos on painepesuri ja paineella tuleva kuumavasi käytössä.
Me kohtuullisen hyvin osaavat kerran vuodessa hirviä paloittelevat tuusataan yhden hirven parissa tuplasti ja valtaosa sitäkin kauemmin mitä ammattilainen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21434 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 06.11.2024 11:03 Viestin aihe: |
|
|
Joo kyllä 3 tuntia mahdollinen on todelliselle ammattilaiselle jos varusteet ja työolosuhteet on viimeisen päälle optimoidut.
Kuse olikin siitä onko se vakavaa osaamattomuutta ja taidon puutetta jos aikuisessa rasvapallopeurassa menee yli 3 tuntia. Mielestäni ei.
Lisäksi tässä on niin erilaisia systeemejä. Joku pussittaa jauhelihat silmämääräisesti pussiin omaan käyttöön eikä tarvita tekstejä ei mitään. Toinen paketoi jonkun toiveiden mukaan 400g pakettiin tiiviiksi levyksi ja kirjoittaa tekstit mitä sisältää ja paljonko. Joku ottaa lavoista paisteina eikä jauha niitä. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17154 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sigamees Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Mar 2008 Viestejä: 11308
|
Lähetetty: 06.11.2024 22:36 Viestin aihe: |
|
|
Mäkin pääsin mukaan tähän, melkein:
Vasa paloiksi, katsoin aloittaessa kelloa ja kun kaikki oli siivottu ja lihat pakasteessa, niin muutaman minuutin auki 2h.
Mutta, miksi melkein:
-Teen aika karun leikkuun, koska jauheliha on päätuote mitä syödään, niin fileet irti, paisteista kaksi parasta palaa per kinkku ja loput jauheeksi.
-En hiero jauheeksi meneviä mitenkään kalvottomaksi, rasva pois ja isoimmat jänteet, mylly on hyvä ja siinä on pieni reikäkoko.
-Vaimo tuli auttamaan jauhamisessa, nopeutti varmasti puoli tuntia. _________________ Running target! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21434 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 06.11.2024 22:45 Viestin aihe: |
|
|
Nopea on. Mulla meni vasan kans reilu kolme tuntia mutta vasat oon jauhanu pskalla kenwoodin myllyllä kahteen kertaan ja aikaa menee. Eka vasa reilu neljä tuntia kylmiltään sisältäen nylky. Mutta kuten kuvailin, siinä on pientä extrahieromista pakettien yms kans. Luulen että jos lahtivajalla sais laittaa nyt muutaman harjoituseläimen jälkeen niin vois alle kolmen tunnin päästä
Jotenki ihmeesti lisää aikaa kun 2,5 kertaa enempi kokoa ja sit se rasvan määrä aikuses. Ei tajuakkaan kuinka paljon aikaa menee vs vasa tai kauris _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|