OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Jäniskö pilalla

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Sapi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 04 Hel 2005
Viestejä: 31
Paikkakunta: Toijala

LähetäLähetetty: 25.01.2006 11:36    Viestin aihe: Jäniskö pilalla Vastaa lainaamalla viestiä

Riiputin viikon jänestä, noh pahus se pääsi jäätymään, otin puseron pois siltä annoin jääkaapissa sulaa hitaasti kunnes paloittelin sen, mahtaako se jänes olla syötävää, taikka ehkä kylmän sitkeää niinkuin joku sanoi, jos jänes pääsee riiputuksen yhteydessä jäätymään niin siitä tulee sitkeälihaista. Question Question Question
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Retonkimies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 1407
Paikkakunta: Riekkomailla

LähetäLähetetty: 25.01.2006 11:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pakastettu liha ei mureudu. Eli kyse on siitä kuinka kauan jänis ehti riippua ennen jäätymistään. Eli ehtikö raakakypsyä yhtään tai edes kuolinkankeus laueta, mikä kestää noin 2 vrk.

Pilalla liha ei varmasti ole, sitkasta ehkä mikäli jänis ei ollut nuori.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sapi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 04 Hel 2005
Viestejä: 31
Paikkakunta: Toijala

LähetäLähetetty: 25.01.2006 12:19    Viestin aihe: juuri kaksi vrk Vastaa lainaamalla viestiä

Very Happy Pupu kerkisi roikkumaan juuri 2vrk ennen niitä kovia pakkasia varastossa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sapi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 04 Hel 2005
Viestejä: 31
Paikkakunta: Toijala

LähetäLähetetty: 25.01.2006 12:27    Viestin aihe: 40vrk astetta Vastaa lainaamalla viestiä

40vrk astetta mitähän se tarkoittaa, sitten tuosta kylmänkankeudesta ,milloinkohan jäneksestä tulee kylmänkankeaa (sitkeää) ei kuulemma liity siihen mitenkään onko jänes vanha vaiko nuori.
Mahtaneeko liittyä juuri tuohon riiputukseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Retonkimies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 1407
Paikkakunta: Riekkomailla

LähetäLähetetty: 25.01.2006 13:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo mainitsemasi "kylmänkankeus" täytyy olla nimenomaan sama kuin kuolinkankeus mikä kestää siis noin 2 vrk. Liha kuin liha siis mureutuu aina pakastamiseen asti, ellei ehdi sitten jo pilaantua.

40 vrk tarkoittaa sitä kuinka pitkään lihaa olisi hyvä raakakypsyttää ennen pakastusta. Eli lyhyen matikan mukaan 4 asteessa 10 vrk(4x10=40), tai 8 asteessa 5 vrk(8x5=40) jne. Mielestäni hieman turhan pitkä aika normaaliriistalle. Nuoren eläimen kohdalla tuo luku voisi olla esim. 20 vrk eli esim. 4 vrk 5 asteessa.

Mutta kaiken perustana on sitten sellainen melko hyvä hygienia. Likainen lihahan pilaantuu herkästi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sapi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 04 Hel 2005
Viestejä: 31
Paikkakunta: Toijala

LähetäLähetetty: 25.01.2006 13:51    Viestin aihe: Kylmänkankeus Vastaa lainaamalla viestiä

Very Happy Löysin tietoa kylmänkankeudesta kirjasta nimeltä ruokaa luonnosta kirjoittanut Hans Haagenrud ja Rune Weckhorst.

KYLMÄNKANKEUS
Lihan kylmänkankeus on ongelma, joka ilmenee, jos ruho on kylmässä ennenkuin kuolonkankeus on hellittänyt. Kylmänkankeus syntyy niin, että lihassäikeet vetäytyvät kokoon ja muodostavat kuin gordionin solmun, joka ei aukea, riiputtaapa lihaa miten pitkään hyvänsä. Se pysyy sitkeänä eikä kelpaa sen enempää pihviksi eikä paistiksi.
Ruhoa riiputetaan 16-19 asteessa ennen kylmävarastoon viemistä. jne tietoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Retonkimies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 1407
Paikkakunta: Riekkomailla

LähetäLähetetty: 25.01.2006 14:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jostain muistan lukeneeni ettei riistaa saisi ampumisen jälkeen jäähdyttää liian nopeasti alle kymmeneen asteeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä ettei saisi nylkeä, paloitella ja pakastaa heti. Yleensähän esim. ammuttu jänis tai lintu heitetään reppuun, missä se jäähtyy pikkuhiljaa, mikäli nyt ei ihan hirmuinen pakkanen ole. Isommasta riistasta puhumattakaan. Jos siis tuo kuolinkankeus on jo hellittänyt, ei sitä "kylmänkankeutta" enää siihen riistaan tule.

Mikäli ulkosalla siis paukkuu pakkanen, kannattaa raakakypsytellä riistaa kylmiössä, jääkaapissa tms. Jos tilaa on, niin ensin pari päivää karva päällä ja sitten vielä paloiteltuna muutama päivä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sapi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 04 Hel 2005
Viestejä: 31
Paikkakunta: Toijala

LähetäLähetetty: 25.01.2006 14:41    Viestin aihe: Justiinsa Vastaa lainaamalla viestiä

Kyseissä kirjassa mainitaan näin, että "Jos ulkona kylmä, kylmänkankeutta voi ehkäistä riiputtamalla ruhoa ensimmäisen vuorokauden nahkoineen. Silloin lihan lämpötila säilyy kunnes kuolonkankeus (rigos morttis) on hellittänyt. Tosin nylkeminen on tällöin raskaampaa, mutta sään ollessa kylmä tai viileä tämä lisätyö tulee kymmenkertaisena takaisin.
Jotkut ovat niin hysteerisiä hygienian tähden, että paloittelevat ruhon ja pakastavat lihan, ennenkuin kuolonkankeus on hellittänyt. Myös tällöin lihasta voi voi tulla kylmänkankeaa". Pätee varmaankin pienempäänkin riistaan kuten linnut, jänes jne...

Täähän on hyvä kirja kas kun en ole ennen selaillut vaikka kirja jo ollut hyllyssä pari kolme vuotta. Shocked
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com