OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Lintujen suolistus?
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Hylsysoppa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Huh 2006
Viestejä: 2927
Paikkakunta: suomi

LähetäLähetetty: 02.06.2006 23:10    Viestin aihe: Lintujen suolistus? Vastaa lainaamalla viestiä

Elikkä mitenkä toimitte metsällä suolistatteko vai ette?
Perusteluja?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hankipoika
Vieras





LähetäLähetetty: 02.06.2006 23:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kaikki eläämet pyrin heti laukauksen jälkeen suolistamaan nopeasti. esimerkiksi jos russon on ampunu ja siltä o menny p*skasuoli rikki niin saa sen sieltä äkkiä pois jottei liha kovin menisi pilalle. Rolling Eyes
Ja linnuille sama homma tietty. paitsi variksille ja harakoolle Laughing
Takaisin alkuun
KyyhkyKiller
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hei 2004
Viestejä: 780
Paikkakunta: Pohjola

LähetäLähetetty: 02.06.2006 23:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suolet on pyritty ottamaan mahdollisimman nopeasti pois. Mutta joskus kyyhkypassissa ei tahdo keretä. Very Happy
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
deadline
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Mar 2004
Viestejä: 2904

LähetäLähetetty: 03.06.2006 10:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyyhkysen suolistushan kestää ehkä minuutin, luulis sen verran aikaa olevan. Elokuun helteillä muhii kivasti varsinkin jos on putket rikki.

Itse suolistan enemmän ja vähemmän heti. Joskus syyskylmillä saatan pienen siirtymän tehdä "lepopassiin" ennen suolistusta, mutta kyyhkyt ja sorsat puhkon yleensä aikalailla hetimiten.
_________________
"Hän oli mahtava metsämies Herran edessä"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aku
***


Liittynyt: 12 Syy 2004
Viestejä: 3177

LähetäLähetetty: 03.06.2006 10:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse olen kyllä pitänyt suolet sisällä joskus yönkin tai kahdekin yli. Ei silti erityisen pahaa makua lihassa vaan ihan saman makuista kuin heti suolistetussa. Tietysti linnut pidetään kylmässä tuon ajan ja samalla riiputetaan.

Mutta kyllä joskus tulee suolistettua hetikin. Rolling Eyes

Mitenkä aiotteko käyttää erityisiä suojahanskoja ensi syksynä mahdollisen lintuinfluenssa tartunnan välttämiseksi ?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jazka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2004
Viestejä: 1140
Paikkakunta: Pirkkala

LähetäLähetetty: 03.06.2006 11:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse ajattelin kyllä käyttää jotain kirurgin hanskoja muiden pöpöjen varalta. Harvemmin kerkeää niitä käsiä pestä kyyhkypassissa. ja verisillä käsillä sitten sämpylää suuhun.. Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
Hylsysoppa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Huh 2006
Viestejä: 2927
Paikkakunta: suomi

LähetäLähetetty: 03.06.2006 11:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laitoin tällasen topicin kun tuli viimekaudella testattua lintujen riiputtamista suolien kanssa. Linnut vein heti metsältä tullessani kellariin ja riiputin saalislintuja 5 päivää. Testi meni loistavasti kyyhkyjen, sorsien ja metsäkanalintujen osalta. Telkkien ja sotkien kohdalla testi hieman "epäonnistui" niiden suolistobakteerit on kai erilaisia ja suolet oli alkanu vähän käymään. Tehdyn testin perusteella aion tulevaisuudessa suolistaa kokosukeltajat tai riiputtaa niitä sitten vähemmän aikaa.
Miksi ihmeessä tein sitten tällaisen testin? Kuulin toissa vuonna hyvät perustelut miksi lintua ei pitäisi suolistaa ja että niitä voi riiputtaa suolet sisällä niinpä päätin kokeilla pitääkö väite paikkaansa.

Perusteluja miksi ei pitäisi suolistaa:
Linnun suolistamisella tehdään vain lisää hallaa viemällä omasta kädestä vieraita bakteereja sisälle. Jos osuma on esimerkiksi suolilla vahinko on jo tapahtunut mutta suolistamisella vahinkoa tehdään vain lisää. Toiseksi lintu on suolistamisen jälkeen avoin kaikille hyönteisille ja bakteereille. Jos lintu jätetään suolistamatta lintu on kuin luonnon omassa "vacuumi pakkauksessa". Pesemistä suolistamisen jälkeen esimerkiksi järvivedellä tulisi välttää koska veden avulla bakteerit leviävät joka paikkaan ja järvivedessä itsessään on paljon bakteereja.

Jokainen metsästäjä tehköön tavallaan ja en todellakaan väitä suolistamista "vääräksi opiksi" mutta halusin heittää tällaisen vaihtoehdon lintujen käsittelyyn.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Torgoth
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Elo 2004
Viestejä: 2668
Paikkakunta: P-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 03.06.2006 15:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jazka kirjoitti:
Itse ajattelin kyllä käyttää jotain kirurgin hanskoja muiden pöpöjen varalta. Harvemmin kerkeää niitä käsiä pestä kyyhkypassissa. ja verisillä käsillä sitten sämpylää suuhun.. Rolling Eyes

Eipä tuosta ole vielä mitään tautia tullut, kuten ei minkään muunkaan elukan verestä. Veriset kessut suupielessä syödään veristä leipää.Wink

Suolistan ja kyyhkyset ja sorsat nyljenkin heti, helpompaa pistellä pelkät täkät reppuun, varsinkin jos ja kun päivä venyy, niin kotia tullessa ei tahdo olla virtaa nylkemiseen ja aamulla ollaan taas menossa.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mehta_mies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Syy 2005
Viestejä: 1978
Paikkakunta: Nivala

LähetäLähetetty: 03.06.2006 15:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ite suolistan heti ampumisen jälkeen varsinkin kyyhkyt ja sorsat. jäniksenkin saatan syksyllä suolistaa melko pian..kerran jätin yöksi riippumaan suolineen päivineen ja se haju oli jumalaton Laughing ..oli syksy ja muistaakseni jänö jahti oli alkanu vasta eli ei kauheen kylmä. ja en tiiä auttaako mitään mutta suolistuksen jälkeen työnnän sanomalehteä/ muuta paperia suolien tilalle jottei kovin paljon menis pasua sinne..
_________________
pikkupojista rusakoihin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 03.06.2006 20:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sen verran harvakseen kun tulee saatua noita riistaelukoita,niin suolistan heti,mutta en koskaan pese niitä.Jos on katajaa lähistöllä,niin täytän vatsaontelon niillä, muussa tapauksessa kuusenhavuilla.Kun ontelo on täynnä,niin ei mene kärpäset lämpimänä syksynä sinne ja lihat jäähtyvät nopeammin.Riiputuksen tarkoitus on parantaa lihan mureutumista ja sen taas aiheuttavat bakteerit joita on elukassa itsessään.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kkssu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Hel 2006
Viestejä: 724

LähetäLähetetty: 03.06.2006 21:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eipä oo ikinä tullu mieleenkää jättää suolistamatta heti. Kai se on ollu jonkulainen automaatio. suolistuksen jäläkeen kuusenhavuja sisälle ja sitte kääriny sanomalehteen kotia asti ja kotona riippumaan jos on riittävän kylymä. Telekät oon nylykenykki heti, mitä on tullu ammuttua. Lämpimänä lähtee nahat telekästäki heleposti, ku kylymänä siitä lähtee lihat mukana ku nylykee.

Ja suolistuksen jäläkeen mustikkapaskasilla käsillä sämpylää naamaan, maistuu sämpylätki paremmille ku on vähä meton pa*kaa kynsien alla. Ja sätkäpaperit tarttuu sormiin kääriessä. Mutta saapipahan mahahapotki vähä harjotusvastusta. Eipähän nuo oo vielä jalakoja vieny alta bakteerit, mitkä metästä on tullu. Eikä niihin kovia bakteereja tuu, ku ei päästä mätänemään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 03.06.2006 21:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos kkssu vinkistä!Oon tähän asti riiputtanu telkänkin ennen nylkemistä ja kironnu monta kertaa sen nylkemisen ta kynimisen vaikeutta. Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mehta_mies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Syy 2005
Viestejä: 1978
Paikkakunta: Nivala

LähetäLähetetty: 03.06.2006 22:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

itekki oon huomannu että se nahka lähtee telkästä paljon paremmin irti kun suolistaa lämpinänä..myöhemmin se on yhtä tappelua..
_________________
pikkupojista rusakoihin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
DARTON
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Tou 2004
Viestejä: 350

LähetäLähetetty: 04.06.2006 00:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oli elukka mikä tahansa niin nahka lähtee aina parhaiten irti heti tuoreeltaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MtJ
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tou 2004
Viestejä: 10001

LähetäLähetetty: 04.06.2006 10:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Riiputuksen tarkoitus on parantaa lihan mureutumista ja sen taas aiheuttavat bakteerit joita on elukassa itsessään.


Tähän puuttuisin hiukan. Lihan mureutumisella ei ole mitään tekemistä bakteerien kanssa. Lainaus täältä

"Teurastuksen jälkeen energia loppuu lihassoluista. Kun energia loppuu, rakenneproteiinien välille syntynyt sidos ei voikaan enää aueta, vaan lihas jää supistuneeseen tilaan. Mitä voimakkaampaa tämä supistuminen on, sen sitkeämmäksi liha jää. Raakakypsyttäminen vaikuttaa tähän aktomyosiinisidokseen. Lihan PH-arvon alettua teurastuksen jälkeen laskemaan, vapautuvat lihan omat entsyymit, katepsiinit ja kalpaiinit pilkkomaan aktiinin ja myosiinin välistä sidosta. Tätä kutsutaan raakakypsymiseksi."

Eli lihan mureutuminen ei tapahdu bakteerien mädättämisprosessien avulla, vaan se tapahtuu lihaksen energian loppuessa ja sen omien entsyymien hajottaessa lihaskudosta. Bakteerit mädättävät lihan, joka ei ole raakakypsytystä vaan mätänemistä.
_________________
Jos parturi ajaa parran vain niiltä, jotka eivät itse aja partaansa, ajaako hän silloin oman partansa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
Sivu 1 Yht. 5

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com