OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Miten laitatte riekkoa?
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
kentura22
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 05 Syy 2006
Viestejä: 23
Paikkakunta: Kajaani

LähetäLähetetty: 20.01.2007 08:22    Viestin aihe: Miten laitatte riekkoa? Vastaa lainaamalla viestiä

Oli sen verran harvinaisia saaliita nuo riekot viime syksynä että täytyy jo kysyä neuvoa miten olette niitä syöneet? Kokkikirjoissa on niin monimutkasia ohjeita ettei yksinäinen ihminen edes jaksa ruveta niitä tekemään. Jos jonkun tiedossa on hyvä ja helppo resepti niin saa 10 reseptiä jänistä tilalle : )
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 20.01.2007 09:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No tämä on helppo perussetti. Voisinkin tehdä tämmösen teerestä reaaliaikaisessa eräkeittiössä tänään...

Täkkälihat irti luista ja luut + koivet / siivet kattilaan. Kattilaan porkkanaa, sipulia, pippuria, laakerinlehtiä, katajanmarjaa ja tietysti vettä niin, että kaikki rojut peittyy.

Kiehuta kolmisen tuntia, jotta saat makuja liemeen. Lisää välillä pikkasen nestettä, ettei homma kuiva käsiin.

Siivilöi liemi kastikekattilaan. Ruskista paloiteltuja siitakesieniä/tatteja/herkkusieniä/kuningasostereita/kanttarellia/muita sopivia sieniä pannulla hakatun punasipulin ja valkosipulin kera. Nakkaa ne liemeen.

Lisää liemeen ruokalusikallinen balsamiviinietikkaa, pikkasen voita. Anna kiehua hiljalleen vartti-puolituntia. Lisää varovasti nestettä / lientä jos homma näyttää kuivavan...

Ota täkkälihat jääkaapista lämpiämään viimeistään tunti ennen niiden paistoa. Nakkaa kuumalle pannulle ja pyöräytä ne siinä niin kevyesti, että pinta menee kiinni ja ruskistuu. Ripota pintaan suolaa ja pippuria.

Uuni 200 asteeseen, täkät pellille ja uuniin. Uunissa vajaat 10 minuuttia. Lihan PITÄÄ jäädä sisältä roseeksi. Jos paistat ne läpiruskeaksi, niin maku kärsii - varmasti. Anna vetätytyä foliossa muutama minuutti.

Kun lihat ovat uunissa, suurusta kastike ja ripauta päälle pikkasen mustapippuria, lisää myös suolaa makusi mukaan.

Lisäkepotut voit tehdä kuten haluat, mutta niiden on sitten ehdottomasti oltava valmiita kun lihat tulevat uunista.
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jarih
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 2086
Paikkakunta: Kirkkonummi

LähetäLähetetty: 20.01.2007 11:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Riekon rinnat on sen verran pienet, että läpipaistamiseksi menee liiankin helposti jos ei ole varovainen. Välttämättä riekon rintaa ei tarvi paistamisen jälkeen laittaa uuniin ollenkaan.

Ensimmäisillä kokeiluilla ei aina voi uskoa kuinka vähällä rose saavutetaan. Riittää kun pannulla alle kaksi minuuttia per puoli käyttää ja laittaa folioon kymmeneksi minuutiksi vetäytymään. Foliovaihe on tärkeä, varsinainen kypsyminen tapahtuu tuolloin jälkilämmössä.

Paistamallakin menee läpikypsäksi jos liian käyttää, pari minuuttia pannulla per puoli voi olla jo riskirajoilla. Roseeksi jätettynä liha on mehukas ja maukas, läpikypsänä juuri toisinpäin.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 20.01.2007 11:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näin on. Siksi siinä pannulla nuo täkät pitää tosiaankin vain pyöräyttää jos haluaa ne "paahtaa" uunissa. Kymppiminsa on tosiaan riekolle liikaa, lipsahti tuo aika vissiin jostain alitajunnasta kun noita teeriä aika monta tullut nyt noin laitettua... Muutos roseen ja läpikypsän muutos tapahtuu aika nopeasti. Jos tekee vieraille tuolleen sapuskaa, niin kannattaa ottaa yksi rintafile kokeilukappaleeksi. Leikkaa paksuimmasta kohdasta sen auki ja katsoo kypsyysasteen. Sen täkän voi sitten antaa vaikka anopille Very Happy

Eli riekolle riittää reilusti alle 10 minuuttia (6-7 min).
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 20.01.2007 17:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tee lintuvelli!!Lokatut ja poltellut linnut(kahesta riekosta tulee)palottelet ja ruskistat palat.eikun kattilaan ja kun lihat on irtoo luista niin potut sekaan ja kun taas alkaa kiehumaan niin lisäät ruisjauhoja n.1,5dl ja sekotat ettei tule kokkareita,lopuksi vähän kermaa ja voita.Tietenkin suolaa ja pippuria!Ja toimii kaikilla maalinnuilla,vesilintuja ei kannata ees ampua,eihän niitä syö "susetkaan"ainakaan kokosukeltajia,hyi hel....tti
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 20.01.2007 17:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Riistassa ei pitäs käyttää muita mausteita kun suolaa ja pippuria!jos siihen kaiken maaliman intialaiset mausteet käytetään,niin se on sama ostaa hullun lehmän lihaa ja sillä tehä ne "makuelämykset"mut jos sitä riistalihaa on satoja kiloja kun joillakin tuntuu olevan niin aivan sama vaekka pieniä kiviä laittaa sekaan!
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 20.01.2007 19:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kylläpä melko ykstoikkoseksi menisi riistaruuat, jos tarpeina olisi suola, pippuri ja potut.

Tietyt mausteet sopivat riistalle ja tuovat jopa riistan makuja paremmin esille. Kokeilemalla oppii. Toisekseen makuja ei ole pakko survoa lihaan. Kastikkeisiin kannattaa panostaa, samoin kuin lisukkeisiin - ruokajuomia unohtamatta.

Mutta mikäs siinä, jos haluaa aina syödä sitä samaa 5 tuntia haudutettua pottu-pippuri-suola -teertä...
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 20.01.2007 19:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rastinsahi kirjoitti:
Kylläpä melko ykstoikkoseksi menisi riistaruuat, jos tarpeina olisi suola, pippuri ja potut.

Tietyt mausteet sopivat riistalle ja tuovat jopa riistan makuja paremmin esille. Kokeilemalla oppii. Toisekseen makuja ei ole pakko survoa lihaan. Kastikkeisiin kannattaa panostaa, samoin kuin lisukkeisiin - ruokajuomia unohtamatta.

Mutta mikäs siinä, jos haluaa aina syödä sitä samaa 5 tuntia haudutettua pottu-pippuri-suola -teertä...
Hyvä rastinsahi!Jos oot saanu elämäsi ensimmäisen riistalinnun niin ehottomasti siihen kannattaa laittaa kaikki hyllystä löytyvät mausteet Laughing Laughing niistähän se metän maku tulee,tottakai niitä voe maustaa,mut joka haluaa riistan riistana ja intialaisen intialaisena niin siitä vaan.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 20.01.2007 19:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laetappa rastinsahi se keittiö osuus tulemaan!oekkeessa sinä olit siinä maustamisessa,eilen tein hel..vetin tulisia tortilloja hirvenlihasta!Tarkotin vain et jos joku sattuis tykkäämmään ihan originellistä riistan mausta!
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 20.01.2007 19:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

petra kirjoitti:
Laetappa rastinsahi se keittiö osuus tulemaan!oekkeessa sinä olit siinä maustamisessa,eilen tein hel..vetin tulisia tortilloja hirvenlihasta!Tarkotin vain et jos joku sattuis tykkäämmään ihan originellistä riistan mausta!


Tulee huomenna. Tänään syödään vaimon kanssa ravintolassa.

Originelli riistan maku saadaan kyllä erittäin hyvin tapettua liialla kypsyttelyllä ja hauduttelulla.

Jos niitä reseptejäni haluat kattella, niin onhan noita jokunen tällä palstalla... Siitä samasta ensimmäisestä linnusta tehtyjä kaikki toki.

P.S. Pippuri on muuten intialainen mauste... Wink
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
koilliskaira
***


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 1717
Paikkakunta: Ivalo

LähetäLähetetty: 20.01.2007 19:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä riistaan sopii muitakin mausteita kuin suola ja pippuri. Tosin itse lihaan en monesti muuta laita. Tosissaan noihin kastikkeisiin tulee sit laitettua.
Mutta kyllä paistohommissa esim. timjami, rosmariini, salvia ovat hyviä lihamausteita Razz Ja tuoreena tietysti. Tietyissä tilanteissa oikeinkin sopivia. Ei tietenkään kaikkeen. Kokeilemalla oppii.
Hyvä lintuliemi on parhaimmillaan kun siinä on linnunmakua, suolaa reilusti, pippuria, katajanmarjaa ja joitain yrttejä voi myös sekaan sotkea Razz

Padat ym. vaatii sitten jo enemmän. Rehuja ym. toki voi tehä ihan perus lintukäristyksen johon ei muuta laiteta ku lihaa, suolaa ja pippuria. Se on hyvää! Mutta tosiaan. Vaihtelu virkistää.

Nimim. Muutama sata lintua valmistanut.

Parhaatn reseptit mitä itse tiedän on kermassa haudutettu metso, jossa otetaan kaikki hyöty myös rehujen mausta. Kastike on aivan taivaallista. Voi tehdä tietty muustakin kuin homenokasta Wink Perunat siihen sitten vaan ja marjahyytelöä.
Sekä teeren rintapalat(käy muutkin mettälinnut) mustapippuri, punaviini glaseerauksella. Siihen kyytipojaksi sitten perunat ja käristettyä pekonia. Joku sienimuhennos toimii tuossa myös.
Tietysti nämä vaatii kokilta hieman enemmän vaivaa ja intoa kuin tuollainen perushyvä lintuvelli ja käristys. Vaan niin..hyvää se mettälintu on tavalla tai toisella.

Petralle: Kylläpä nuo vesilinnutkin on hyviä. Minä ainakin olen tykännyt. Rehut ja sinihomejuusto sopii erinomaisesti vesilintujen kanssa. Kermaiseen kastikkeeseen kun saadaan nuo maut esille niin varmasti kelpais Wink
_________________
Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 21.01.2007 01:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rastinsahi kirjoitti:
petra kirjoitti:
Laetappa rastinsahi se keittiö osuus tulemaan!oekkeessa sinä olit siinä maustamisessa,eilen tein hel..vetin tulisia tortilloja hirvenlihasta!Tarkotin vain et jos joku sattuis tykkäämmään ihan originellistä riistan mausta!


Tulee huomenna. Tänään syödään vaimon kanssa ravintolassa.

Originelli riistan maku saadaan kyllä erittäin hyvin tapettua liialla kypsyttelyllä ja hauduttelulla.

Jos niitä reseptejäni haluat kattella, niin onhan noita jokunen tällä palstalla... Siitä samasta ensimmäisestä linnusta tehtyjä kaikki toki.

P.S. Pippuri on muuten intialainen mauste... Wink
Olipahan vaekka venäjän kemistä,Prkl sitä tarvi olla pilikun nussija,tarkotin perinteisijä riista ruokija mitä pentuna syötiin ja sen sen parempia ruokia en tiijä,en tiijä mutta nyky ajan miehet ja naiset ei osaa tehä perinteisijä ruokia,itellä sammaa vikkaa,EI siihen mehtoon tai teereen varmaan ollu 50-60-70luvulla ollu tuommosia ihme riistamausteita saatavana.Lukekkaahan mitä siinä on :roll:Kun minä lähen metille/kalalle en minä muuta ota kun suoloja.Ja minä kun en lähe päiväseltään kirkonkylän keskeltä yheksän aikaan sinne"metsälle"Mut kaikki tyylillään,hyvää siitä tulee kuhan et nyle niitä siivekkäitä Shocked Laughing Laughing
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 21.01.2007 01:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

koilliskaira kirjoitti:
Kyllä riistaan sopii muitakin mausteita kuin suola ja pippuri.

Nimim. Muutama sata lintua valmistanut..

Petralle: Kylläpä nuo vesilinnutkin on hyviä. Minä ainakin olen tykännyt. Rehut ja sinihomejuusto sopii erinomaisesti vesilintujen kanssa. Kermaiseen kastikkeeseen kun saadaan nuo maut esille niin varmasti kelpais Wink
Jos kerrot miten telkästä saadaan syötävää ja todistat sen saat 20 purkkia hirvenlihaa,siis ihmisille kelpaavaa,suatana kun sitä ei syö kylän rakitkaan suati sitten sudet
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 21.01.2007 01:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
saat 20 purkkia hirvenlihaa,siis ihmisille kelpaavaa,suatana kun sitä ei syö kylän rakitkaan suati sitten sudet


Semmosta se purkkiliha on...

Lainaus:
Prkl sitä tarvi olla pilikun nussija,tarkotin perinteisijä riista ruokija mitä pentuna syötiin


Ilmako ei maistu, kun jo pentuna piti intialaista teertä pupeltaa Laughing
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 21.01.2007 01:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rastinsahi kirjoitti:
Lainaus:
saat 20 purkkia hirvenlihaa,siis ihmisille kelpaavaa,suatana kun sitä ei syö kylän rakitkaan suati sitten sudet


Semmosta se purkkiliha on...

Lainaus:
Prkl sitä tarvi olla pilikun nussija,tarkotin perinteisijä riista ruokija mitä pentuna syötiin


Ilmako ei maistu, kun jo pentuna piti intialaista teertä pupeltaa Laughing
Elä rastinsahi prkl intä,Etpä oo syöny kunnon lintuvelliä!Miten muuten meni vaimon kans ruokailu?tilasitko intialaisen riekon lentsulla Question Muistahan tänään se keittiö osuus Shocked Ihan vilpittömästi se on tervetullut Wink Muista mitä miehen pitää tehdä kun sammutat sen tietokoneen ja käyt jääkaapilla piimä ryypyt ottamassa ja kömmit viereen Cool
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com