Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
kentura22 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 05 Syy 2006 Viestejä: 23 Paikkakunta: Kajaani
|
Lähetetty: 20.01.2007 08:22 Viestin aihe: Miten laitatte riekkoa? |
|
|
Oli sen verran harvinaisia saaliita nuo riekot viime syksynä että täytyy jo kysyä neuvoa miten olette niitä syöneet? Kokkikirjoissa on niin monimutkasia ohjeita ettei yksinäinen ihminen edes jaksa ruveta niitä tekemään. Jos jonkun tiedossa on hyvä ja helppo resepti niin saa 10 reseptiä jänistä tilalle : ) |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 20.01.2007 09:58 Viestin aihe: |
|
|
No tämä on helppo perussetti. Voisinkin tehdä tämmösen teerestä reaaliaikaisessa eräkeittiössä tänään...
Täkkälihat irti luista ja luut + koivet / siivet kattilaan. Kattilaan porkkanaa, sipulia, pippuria, laakerinlehtiä, katajanmarjaa ja tietysti vettä niin, että kaikki rojut peittyy.
Kiehuta kolmisen tuntia, jotta saat makuja liemeen. Lisää välillä pikkasen nestettä, ettei homma kuiva käsiin.
Siivilöi liemi kastikekattilaan. Ruskista paloiteltuja siitakesieniä/tatteja/herkkusieniä/kuningasostereita/kanttarellia/muita sopivia sieniä pannulla hakatun punasipulin ja valkosipulin kera. Nakkaa ne liemeen.
Lisää liemeen ruokalusikallinen balsamiviinietikkaa, pikkasen voita. Anna kiehua hiljalleen vartti-puolituntia. Lisää varovasti nestettä / lientä jos homma näyttää kuivavan...
Ota täkkälihat jääkaapista lämpiämään viimeistään tunti ennen niiden paistoa. Nakkaa kuumalle pannulle ja pyöräytä ne siinä niin kevyesti, että pinta menee kiinni ja ruskistuu. Ripota pintaan suolaa ja pippuria.
Uuni 200 asteeseen, täkät pellille ja uuniin. Uunissa vajaat 10 minuuttia. Lihan PITÄÄ jäädä sisältä roseeksi. Jos paistat ne läpiruskeaksi, niin maku kärsii - varmasti. Anna vetätytyä foliossa muutama minuutti.
Kun lihat ovat uunissa, suurusta kastike ja ripauta päälle pikkasen mustapippuria, lisää myös suolaa makusi mukaan.
Lisäkepotut voit tehdä kuten haluat, mutta niiden on sitten ehdottomasti oltava valmiita kun lihat tulevat uunista. _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jarih Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 2086 Paikkakunta: Kirkkonummi
|
Lähetetty: 20.01.2007 11:24 Viestin aihe: |
|
|
Riekon rinnat on sen verran pienet, että läpipaistamiseksi menee liiankin helposti jos ei ole varovainen. Välttämättä riekon rintaa ei tarvi paistamisen jälkeen laittaa uuniin ollenkaan.
Ensimmäisillä kokeiluilla ei aina voi uskoa kuinka vähällä rose saavutetaan. Riittää kun pannulla alle kaksi minuuttia per puoli käyttää ja laittaa folioon kymmeneksi minuutiksi vetäytymään. Foliovaihe on tärkeä, varsinainen kypsyminen tapahtuu tuolloin jälkilämmössä.
Paistamallakin menee läpikypsäksi jos liian käyttää, pari minuuttia pannulla per puoli voi olla jo riskirajoilla. Roseeksi jätettynä liha on mehukas ja maukas, läpikypsänä juuri toisinpäin. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 20.01.2007 11:38 Viestin aihe: |
|
|
Näin on. Siksi siinä pannulla nuo täkät pitää tosiaankin vain pyöräyttää jos haluaa ne "paahtaa" uunissa. Kymppiminsa on tosiaan riekolle liikaa, lipsahti tuo aika vissiin jostain alitajunnasta kun noita teeriä aika monta tullut nyt noin laitettua... Muutos roseen ja läpikypsän muutos tapahtuu aika nopeasti. Jos tekee vieraille tuolleen sapuskaa, niin kannattaa ottaa yksi rintafile kokeilukappaleeksi. Leikkaa paksuimmasta kohdasta sen auki ja katsoo kypsyysasteen. Sen täkän voi sitten antaa vaikka anopille
Eli riekolle riittää reilusti alle 10 minuuttia (6-7 min). _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 20.01.2007 17:41 Viestin aihe: |
|
|
Tee lintuvelli!!Lokatut ja poltellut linnut(kahesta riekosta tulee)palottelet ja ruskistat palat.eikun kattilaan ja kun lihat on irtoo luista niin potut sekaan ja kun taas alkaa kiehumaan niin lisäät ruisjauhoja n.1,5dl ja sekotat ettei tule kokkareita,lopuksi vähän kermaa ja voita.Tietenkin suolaa ja pippuria!Ja toimii kaikilla maalinnuilla,vesilintuja ei kannata ees ampua,eihän niitä syö "susetkaan"ainakaan kokosukeltajia,hyi hel....tti _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 20.01.2007 17:49 Viestin aihe: |
|
|
Riistassa ei pitäs käyttää muita mausteita kun suolaa ja pippuria!jos siihen kaiken maaliman intialaiset mausteet käytetään,niin se on sama ostaa hullun lehmän lihaa ja sillä tehä ne "makuelämykset"mut jos sitä riistalihaa on satoja kiloja kun joillakin tuntuu olevan niin aivan sama vaekka pieniä kiviä laittaa sekaan! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 20.01.2007 19:01 Viestin aihe: |
|
|
Kylläpä melko ykstoikkoseksi menisi riistaruuat, jos tarpeina olisi suola, pippuri ja potut.
Tietyt mausteet sopivat riistalle ja tuovat jopa riistan makuja paremmin esille. Kokeilemalla oppii. Toisekseen makuja ei ole pakko survoa lihaan. Kastikkeisiin kannattaa panostaa, samoin kuin lisukkeisiin - ruokajuomia unohtamatta.
Mutta mikäs siinä, jos haluaa aina syödä sitä samaa 5 tuntia haudutettua pottu-pippuri-suola -teertä... _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 20.01.2007 19:22 Viestin aihe: |
|
|
Rastinsahi kirjoitti: | Kylläpä melko ykstoikkoseksi menisi riistaruuat, jos tarpeina olisi suola, pippuri ja potut.
Tietyt mausteet sopivat riistalle ja tuovat jopa riistan makuja paremmin esille. Kokeilemalla oppii. Toisekseen makuja ei ole pakko survoa lihaan. Kastikkeisiin kannattaa panostaa, samoin kuin lisukkeisiin - ruokajuomia unohtamatta.
Mutta mikäs siinä, jos haluaa aina syödä sitä samaa 5 tuntia haudutettua pottu-pippuri-suola -teertä... | Hyvä rastinsahi!Jos oot saanu elämäsi ensimmäisen riistalinnun niin ehottomasti siihen kannattaa laittaa kaikki hyllystä löytyvät mausteet niistähän se metän maku tulee,tottakai niitä voe maustaa,mut joka haluaa riistan riistana ja intialaisen intialaisena niin siitä vaan. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 20.01.2007 19:27 Viestin aihe: |
|
|
Laetappa rastinsahi se keittiö osuus tulemaan!oekkeessa sinä olit siinä maustamisessa,eilen tein hel..vetin tulisia tortilloja hirvenlihasta!Tarkotin vain et jos joku sattuis tykkäämmään ihan originellistä riistan mausta! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 20.01.2007 19:34 Viestin aihe: |
|
|
petra kirjoitti: | Laetappa rastinsahi se keittiö osuus tulemaan!oekkeessa sinä olit siinä maustamisessa,eilen tein hel..vetin tulisia tortilloja hirvenlihasta!Tarkotin vain et jos joku sattuis tykkäämmään ihan originellistä riistan mausta! |
Tulee huomenna. Tänään syödään vaimon kanssa ravintolassa.
Originelli riistan maku saadaan kyllä erittäin hyvin tapettua liialla kypsyttelyllä ja hauduttelulla.
Jos niitä reseptejäni haluat kattella, niin onhan noita jokunen tällä palstalla... Siitä samasta ensimmäisestä linnusta tehtyjä kaikki toki.
P.S. Pippuri on muuten intialainen mauste... _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
koilliskaira ***
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 1717 Paikkakunta: Ivalo
|
Lähetetty: 20.01.2007 19:39 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä riistaan sopii muitakin mausteita kuin suola ja pippuri. Tosin itse lihaan en monesti muuta laita. Tosissaan noihin kastikkeisiin tulee sit laitettua.
Mutta kyllä paistohommissa esim. timjami, rosmariini, salvia ovat hyviä lihamausteita Ja tuoreena tietysti. Tietyissä tilanteissa oikeinkin sopivia. Ei tietenkään kaikkeen. Kokeilemalla oppii.
Hyvä lintuliemi on parhaimmillaan kun siinä on linnunmakua, suolaa reilusti, pippuria, katajanmarjaa ja joitain yrttejä voi myös sekaan sotkea
Padat ym. vaatii sitten jo enemmän. Rehuja ym. toki voi tehä ihan perus lintukäristyksen johon ei muuta laiteta ku lihaa, suolaa ja pippuria. Se on hyvää! Mutta tosiaan. Vaihtelu virkistää.
Nimim. Muutama sata lintua valmistanut.
Parhaatn reseptit mitä itse tiedän on kermassa haudutettu metso, jossa otetaan kaikki hyöty myös rehujen mausta. Kastike on aivan taivaallista. Voi tehdä tietty muustakin kuin homenokasta Perunat siihen sitten vaan ja marjahyytelöä.
Sekä teeren rintapalat(käy muutkin mettälinnut) mustapippuri, punaviini glaseerauksella. Siihen kyytipojaksi sitten perunat ja käristettyä pekonia. Joku sienimuhennos toimii tuossa myös.
Tietysti nämä vaatii kokilta hieman enemmän vaivaa ja intoa kuin tuollainen perushyvä lintuvelli ja käristys. Vaan niin..hyvää se mettälintu on tavalla tai toisella.
Petralle: Kylläpä nuo vesilinnutkin on hyviä. Minä ainakin olen tykännyt. Rehut ja sinihomejuusto sopii erinomaisesti vesilintujen kanssa. Kermaiseen kastikkeeseen kun saadaan nuo maut esille niin varmasti kelpais _________________ Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 21.01.2007 01:09 Viestin aihe: |
|
|
Rastinsahi kirjoitti: | petra kirjoitti: | Laetappa rastinsahi se keittiö osuus tulemaan!oekkeessa sinä olit siinä maustamisessa,eilen tein hel..vetin tulisia tortilloja hirvenlihasta!Tarkotin vain et jos joku sattuis tykkäämmään ihan originellistä riistan mausta! |
Tulee huomenna. Tänään syödään vaimon kanssa ravintolassa.
Originelli riistan maku saadaan kyllä erittäin hyvin tapettua liialla kypsyttelyllä ja hauduttelulla.
Jos niitä reseptejäni haluat kattella, niin onhan noita jokunen tällä palstalla... Siitä samasta ensimmäisestä linnusta tehtyjä kaikki toki.
P.S. Pippuri on muuten intialainen mauste... | Olipahan vaekka venäjän kemistä,Prkl sitä tarvi olla pilikun nussija,tarkotin perinteisijä riista ruokija mitä pentuna syötiin ja sen sen parempia ruokia en tiijä,en tiijä mutta nyky ajan miehet ja naiset ei osaa tehä perinteisijä ruokia,itellä sammaa vikkaa,EI siihen mehtoon tai teereen varmaan ollu 50-60-70luvulla ollu tuommosia ihme riistamausteita saatavana.Lukekkaahan mitä siinä on :roll:Kun minä lähen metille/kalalle en minä muuta ota kun suoloja.Ja minä kun en lähe päiväseltään kirkonkylän keskeltä yheksän aikaan sinne"metsälle"Mut kaikki tyylillään,hyvää siitä tulee kuhan et nyle niitä siivekkäitä _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 21.01.2007 01:20 Viestin aihe: |
|
|
koilliskaira kirjoitti: | Kyllä riistaan sopii muitakin mausteita kuin suola ja pippuri.
Nimim. Muutama sata lintua valmistanut..
Petralle: Kylläpä nuo vesilinnutkin on hyviä. Minä ainakin olen tykännyt. Rehut ja sinihomejuusto sopii erinomaisesti vesilintujen kanssa. Kermaiseen kastikkeeseen kun saadaan nuo maut esille niin varmasti kelpais | Jos kerrot miten telkästä saadaan syötävää ja todistat sen saat 20 purkkia hirvenlihaa,siis ihmisille kelpaavaa,suatana kun sitä ei syö kylän rakitkaan suati sitten sudet _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 21.01.2007 01:32 Viestin aihe: |
|
|
Lainaus: | saat 20 purkkia hirvenlihaa,siis ihmisille kelpaavaa,suatana kun sitä ei syö kylän rakitkaan suati sitten sudet |
Semmosta se purkkiliha on...
Lainaus: | Prkl sitä tarvi olla pilikun nussija,tarkotin perinteisijä riista ruokija mitä pentuna syötiin |
Ilmako ei maistu, kun jo pentuna piti intialaista teertä pupeltaa _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 21.01.2007 01:44 Viestin aihe: |
|
|
Rastinsahi kirjoitti: | Lainaus: | saat 20 purkkia hirvenlihaa,siis ihmisille kelpaavaa,suatana kun sitä ei syö kylän rakitkaan suati sitten sudet |
Semmosta se purkkiliha on...
Lainaus: | Prkl sitä tarvi olla pilikun nussija,tarkotin perinteisijä riista ruokija mitä pentuna syötiin |
Ilmako ei maistu, kun jo pentuna piti intialaista teertä pupeltaa | Elä rastinsahi prkl intä,Etpä oo syöny kunnon lintuvelliä!Miten muuten meni vaimon kans ruokailu?tilasitko intialaisen riekon lentsulla Muistahan tänään se keittiö osuus Ihan vilpittömästi se on tervetullut Muista mitä miehen pitää tehdä kun sammutat sen tietokoneen ja käyt jääkaapilla piimä ryypyt ottamassa ja kömmit viereen _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
|