OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Haulikkoratojen jatko katkolla

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Radek
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 387

LähetäLähetetty: 06.08.2007 20:16    Viestin aihe: Haulikkoratojen jatko katkolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaa Kaleva. http://www.kaleva.fi/plus/juttu672153_page0.htm


Uudistetun ympäristönsuojelulain mukainen lupajärjestely asettaa ampumaseurat aiempaa suurempaan vastuuseen ampumaratojen ympäristöstä.

Metsästäjäin Keskusjärjestön apulaistoiminnanjohtaja Jari Pigg pitää uutta lainsäädäntöä erittäin huolestuttavana, sillä se saattaa tuoda pienille ampumaradoille ylitsepääsemättömiä velvoitteita.

"Ampumaratojen maa-aineksen puhdistamisesta on ensisijaisesti vastuussa ampumaradan pitäjä ja seuraavaksi maanomistaja. Jos kumpikaan näistä ei pysty täyttämään ympäristöluvan tuomia velvoitteita, vastuu siirtyy kunnalle", hahmottelee ympäristötarkastaja Hannu Salmi Oulun seudun ympäristövirastosta.

Tänä syksynä käsitellään Oulunsalon, Hailuodon, Tyrnävän, Kiimingin ja Lumijoen ampumaratojen tulevaisuutta. Kaikki nämä radat sijaitsevat pohjavesialueilla.

Lupakäsittely pohjaa ympäristöviraston tutkimukseen, jossa tarkkailtiin ampumaratojen maaperän ja pohjaveden lyijypitoisuuksia. Salmen mukaan tulokset eivät ole erityisen hälyttäviä, mutta asiassa täytyy ajatella tulevaisuutta.



Uudistuksia edessä


Salmi toteaa, että ympäristöhaittojen kannalta ongelmallisimpia ovat haulikkoradat, jossa panoksia on mahdoton saada talteen. Monet Oulun ympäristökuntien haulikkoradoista sijaitsee lisäksi niin, että osa hauleista lentää naapurin omistamalle maalle.

Uudistetut ympäristöluvat tuovat Oulun seudun ampumaradoille uusia velvollisuuksia. Ne liittyvät Salmen mukaan maaperän kunnon seurantaan, puhdistamiseen ja luotienkeruuseen. Tarkkoja päätöksiä ei ole vielä tehty.

Se kuitenkin tiedetään, että uudistukset vaativat euroja. Esimerkiksi maaperän seulominen ja puhdistaminen ovat kallista puuhaa.

"Lupa voidaan myöntää sellaisilla ehdoilla, ettei niitä kukaan pysty täyttämään", Pigg kommentoi. Valtakunnallisestikin ajatellen monen pienen ampumaradan tulevaisuus on nyt katkolla.

Monet nykyisistä radoista sijaitsevat paikoilla, joissa on ammuttu useiden vuosikymmenten tai jopa yli sadan vuoden ajan.



Villit ampumaradat


Pigg pitää keskivertometsästäjän kannalta erittäin tärkeänä, että ampumaradat sijaitsisivat kohtalaisen lähellä harrastajia. Hän pelkää pienten ratojen sulkemisen johtavan siihen, että ampuminen siirtyy virallisten ratojen ulkopuolisille, hakkuuaukeille ja hiekkakuopille. Siellä ampuminen on lain mukaan sallittua, jos ampumiseen on maanomistajan lupa.

"Valvotuilla radoilla metsästäjät pystyisivät harjoittelemaan ammuntaa ja aseenkäyttöä turvallisesti. He tarvitsevat näitä ratoja kipeimmin", arvioi Pigg. Hän uskoo, että aktiiviset kilpa-ampujat ovat metsästäjiä valmiimpia lähtemään ampumaradalle myös pitemmän matkan päähän.

Salmen mukaan uudella lupakäytännöllä ei ole tavoitteena ajaa ampumisharrastusta alas.

"Se on tärkeä harrastus. Toivomme kuitenkin, että tässä asiassa löytyisi kuntarajat ylittävää yhteistyötä. Nyt on totuttu siihen, että joka kunnassa on oma ampumarata", Salmi puntaroi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Radek
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 387

LähetäLähetetty: 06.08.2007 20:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse voisin kuvitella, että kuka kohta enää edes alkaa haulikkoampujaksi. Confused

Seuraava kohta voinee olla ongelmallinen.
Lainaus:
Toivomme kuitenkin, että tässä asiassa löytyisi kuntarajat ylittävää yhteistyötä. Nyt on totuttu siihen, että joka kunnassa on oma ampumarata


Eli de facto Salmi sanoo, että ratojen määrä vähenee tulevaisuudessa? Mitähän ne siellä ympäristövirassa suunnittelevat?


Lainaus:
Uudistetut ympäristöluvat tuovat Oulun seudun ampumaradoille uusia velvollisuuksia. Ne liittyvät Salmen mukaan maaperän kunnon seurantaan, puhdistamiseen ja luotienkeruuseen


Eli kustannuksia lisää ampujille. Mietityttää vain, että ko. ympäristölupien ehdot varmaankin sanellaan, ympäristöministeriön tyyliin. Kohtuullisten vaatimusten kanssa voitaisiin varmaankin elää mutta todellakin liian tiukat vaatimukset lisännevät ns. villeja ratoja?

Toisaalta jos,
Lainaus:
Salmen mukaan tulokset eivät ole erityisen hälyttäviä, mutta asiassa täytyy ajatella tulevaisuutta

niin miksi tiukentaa ympäristölupien ehtoja?


Pitääkin tässä soitella naapurille ja kysellä josko laitettaisiin savikiekkoheitin pökkiin Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com