OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Joulumetso
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
metsä-vaagner
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 15 Tam 2007
Viestejä: 25

LähetäLähetetty: 29.10.2007 21:32    Viestin aihe: Joulumetso Vastaa lainaamalla viestiä

Tiedustelen ehdotuksia metson valmistamiseksi joulupöytään. Valmistetaanko useampia ruokia vai yksi kunnon paistos?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Esaah
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Jou 2005
Viestejä: 382
Paikkakunta: Taivalkoski

LähetäLähetetty: 29.10.2007 22:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Satuitkos katsomaan erämiehen vietin 20. jakson? Siinä pojat valmistivat uunissa haudutettua metsoa ja voin sanoa että oli hyvää! Tarkkaa reseptiä en muista, mutta aineksina oli kokonainen metso, jonka vatsaonteloon laitettiin mm. sekahedelmiä, juureksia yms. mehustamaan lintua sisältä. Päälle laitettiin reilusti pekonia, joka sidottiin narulla linnun ympärille. Metso oli uunissa suhteellisen miedossa lämmössä olikohan nyt nyrkkisääntönä että 1 tunti per kilo. Jos sattuu jakso vastaan, laittelen tarkempia ohjeita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
metsä-vaagner
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 15 Tam 2007
Viestejä: 25

LähetäLähetetty: 30.10.2007 10:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En ohjelmaa nähnyt, mutta kuulostaa hyvältä; tuon pohjalta voisi varmaankin soveltaa, kiitoksia vaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 30.10.2007 16:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Siis siihenhän pitää laittaa suolaa ja pippuria.

Sitten avonainen pata, johon se metto ja kuus tuntia uunissa.

Sitten litra kermaa päälle.

Keitettyjä pottuja kylkeen.

Terävä veitti ja naamaan kossun kera.

Semmonen sen olla pitää, eikä mikään thaimaanjoulukana, jumalauta.
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
t3R0
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Maa 2006
Viestejä: 1610
Paikkakunta: K-S

LähetäLähetetty: 30.10.2007 19:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

+1

Sekahetelmät kuuluu jouluna sekametelisoppaan, eikä joulumeton raiskaukseen. Jos sitä ite tekis jouluhantan tolla Rastinsahin reseptillä, kun se metto jäi saamati.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Esaah
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Jou 2005
Viestejä: 382
Paikkakunta: Taivalkoski

LähetäLähetetty: 30.10.2007 19:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lähinnä nuilla hetelmillä oli se mehustamisen tarkotus... En nyt tarkasti muista mitä hetelmiä ne oli, mutta kai ne voi korvata jollai...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
t3R0
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Maa 2006
Viestejä: 1610
Paikkakunta: K-S

LähetäLähetetty: 30.10.2007 19:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onhan tuossa kermaa (ja kossua) mehuksi, pitäisi riittää kuivimmallekkin suulle. Very Happy

Ihan jees resepti varmaan muuten, mutta ei JOULUmetolle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tinurien Kirkkoherra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hei 2004
Viestejä: 2262

LähetäLähetetty: 08.11.2007 12:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä onnistunein metso joulupöydässä ojennetaan luppakorvalle ja pysytellään itse sikapossussa.
_________________
...saadakseni lopettaa. Moron poro!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
NoVoeHelevetti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tam 2005
Viestejä: 6357
Paikkakunta: Akaan seurakuntanuoret

LähetäLähetetty: 14.11.2007 20:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt ne höpötykset pois. Mitään etelän hetelmiä sinne. Otetaan sulanut metso pöydälle. Jos ei kaikilla kotinarkkareilla ole enää puhtaita lääkeruiskuja, haetaan apteekista semmoinen kunnon jööti ruisku. Ja neula tietysti.
Sitten sulatetaan desin verran voita ja voisulan sekaan laitetaan ainakin suolaa, mutta myös muut mausteet käy, kunhan ovat hieno-hienoksi jauhettuja. Voisula sekoitetaan kunnolla ja ruiskutetaan metson sisään piikillä, molemmille puolille täkkää tasaisesti. Mausteet seuraavaksi pintaan. Heti tämän jälkeen paistetaan metsontäkkien pinta kuumalla pannulla voissa, niin että nesteet pysyvät sisällä. Ja sitten eikun uuniin. Aluksi uuni voi olla hieman kovemmalla 100-150 astessa, ja välillä voidella metson pintaa voisulalla. Viimeistään puolentoistatunnin jälkeen lasketaan lämpö n. 80 asteeseen ja laitetaan metso paistopussiin. siinä sitten 3-4 tuntia niin avot. Oikein vanhaa koukkunokkaa voi pitää vielä pidempäänkin. Ja silloin käytetään myös hieman enemmän voita.
Parhaimmillaan joulumetso on huomattavasti parempaa kuin possupylly.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Repesorsa
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 9356
Paikkakunta: Sieltä

LähetäLähetetty: 14.11.2007 21:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen samaa mieltä edellisten mielipuolien kanssa. Miksi suomalainen ruokakulttuuri pitää pilata jonkun taatelintallaajan sekameteleillä? Joku naiseläjähän tietysti pienen korvaanhöpöttelyn jälkeen on jo valmis vaihtamaan oman perinteensä sen ihanan beduiinin sandaaliin mutta että suomalainen raavas metsästäjä - EI IKINÄ!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16755

LähetäLähetetty: 14.11.2007 22:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peesoon kaikkia sekahetelmien vastustajia.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
deadline
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Mar 2004
Viestejä: 2904

LähetäLähetetty: 21.11.2007 17:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja täällä kans viitataan edellisiin viitaten (hassua, eikö totta).

Kannatan perinteisempää linjaa. Tosin uuniin taitaa livahtaa metson sijaan koppelo..
_________________
"Hän oli mahtava metsämies Herran edessä"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
koilliskaira
***


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 1717
Paikkakunta: Ivalo

LähetäLähetetty: 03.12.2007 00:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joulumetso. Jokavuotinen perinne. Nam.
Paras metsoresepti on ehdottomasti seuraava:

Tarvikkeet:

1 x Metso
1 x Iso sipuli/pari pientä
1 x Iso porkkana/pari pientä
1 x Purjo
1 x Juuriselleriä
5dl Kermaa
Punasta maitoa
Voita(oikeaa)
Suolaa, mieluiten merisuolaa.
Rouhittua mustapippuria
Katajanmarjoja
Pottuja

Pilkotaan metso. Täkät erilleen, koivet ja siivet ym. mitä siitä irtoaa. Luut voi poistaa koivista ja siivistä jos jaksaa. Syödessä on sitten helpompaa kun ei tartte räpeltää luiden kanssa.

Ruskistetaan lihat voissa. Ei jätetä harmaan haaleiksi, vaan kunnolla väriä kehiin. Laitetaan ruskistetut lihat pataan. Itse käytän isoa valurautapataa. Paras. Tämän jälkeen kuullostetaan rehut. Ensin ne on pilkottu suhteellisen pieneksi. purjosta tietenkin vaan se vaalea varsiosa ja selleriä sellanen sopiva ison sipulin kokonen palanen. Kuullotus tapahtuu myös pannulla voissa. Laitetaan rehut lihojen sekaan pataan. Asetellaan lihat ja rehut silleen että ne on sekaisin padassa. Kaadetaan kaikki kerma pataan. Loput sitten maitoa, niin että lihat peittyy. Laitetaan sopiva määrä katajanmarjoja pataan. Muuan hyppysellinen.

Laitetaan koko helahoito uuniin. n.150-175'C ja annetaan olla pari tuntia. Riippuu linnun sitkeydestä. Nuori lintu ei tartte olla niin kauaa, ja vanha sitten saattaa kestää kauemmin. Testaa välillä lihoja.

Kun lihapalat on kypsiä, erottele ne padasta pois (vaikkapa folioon uuniin 70'C asteeseen muhimaan)

Tämän jälkeen "soseutetaan" rehut kerman joukkoon. Tulee mukavan paksu kastike. Keitetään kastiketta kokoon ja lisätään suola ja mustapippuri. Eli kastike maustetaan vasta tässä vaiheessa. Reilusti maustetta, sillä lihoissakaan ei ole ole suolaa. Lihoihin voi ripotella suolaa siinä vaiheessa kun laittaa ne folioon "muhimaan".
Lopuksi kastikkeeseen iso pala voita. Pehmentää mukavasti. Jos haluaa vielä suurustaa kastiketta ni maizenaa vaan kehiin.

Sitten pottujen ja marjahyytelön kanssa lihat ja kastike ääntä kohti. Ja on hyvää! Kunhan muistaa, ettei säästele voin, kerman ja suolan kanssa.
Liha on taattua metsoa, ja kastike on HYVÄÄ!


Cool
_________________
Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
duster
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Hel 2005
Viestejä: 641

LähetäLähetetty: 07.12.2007 16:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuntuu ne suomalaisten ainoat mausteet riistaruokiin olevan suola ja pippuri... Jos sitten oikein hurjiudutaan, niin voi käyttä katajanmarjojakin. Mutta ei liikaa, koska ne on marjoja!
Marja=hedelmä, hedelmä=kasvis, kasvis=ei lihansyöjille!!
Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Derzu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 2457
Paikkakunta: Suomenselän vierillä, Perho

LähetäLähetetty: 19.12.2007 14:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyviä vinkkejähän täällä. Joskus tilasin kauppiaalta kinkun päältä kuoritun nahan jouluksi. Sillä oli hyvä peitellä metso uuniin. Ei tarvinnut silavia sitoa ja haukkuja sai paistamisen jälkeen herkutella kuorella.
Olen alkanut pehmittää lihan makua pienellä makealla. Metsoon en ole kokassut. Hedelmiä en ole käyttänyt vaan useimmiten hunajaa tai puutteessa siirappia. Käristykseen ainakin hyvän antaa säväyksen. Muuten en suolan lisäksi riistaan paljon mausteita sotke.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com