Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
mattti Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Syy 2004 Viestejä: 109
|
Lähetetty: 23.09.2004 12:54 Viestin aihe: Sorsia tulee mutta mitä niille tehdään? |
|
|
Moi.
Olen hiukan vihreä näissä metsästysasioissa (en tarkoita puoluekantaani vaan kokemustasoani), siksipä olisin kiitollinen jos kertoisitte mitä onnellisesti veneeseen saadulle vesilinnulle tulee tehdä. Sisäkaluston poisto sujuu, mutta entä sitten? Pitääkö riiputtaa, miten se tehdään? Entä mitä osia ko. elukoista voi/kannattaa syödä? Miten käsitellään, otetaanko pelkkä täkkä ja miten se otetaan, pitääkö siivet/kintut/pää poistaa jne? Paistetaanko pannulla vai uunissa?
?
?
? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
joop Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Maa 2004 Viestejä: 576 Paikkakunta: Keski-Suomi
|
Lähetetty: 23.09.2004 13:44 Viestin aihe: |
|
|
Jotkut ottaa vaan täkän, mutta ota koko sorsa (heinuri) telkästä on helpompi ottaa pelkkä täkkä. Riiputtaa ei pakosti sorsaa tartte (jotkut tekee sitä, minä en) mutta siis kaulasta roikkumaan johonkin viileeseen paikkaan 2-5 'c tai jotain sinnepäin ja siellä sitten pari päivää roikkumassa. Tämän jälkeen vasta nuttu pois.
Linnusta poistetaan suolet, pää, siivet, jalat jne. Tutki hieman kun otat nuttua pois niin kyllä se siitä valkenee.
esim.
Putsaat, siis nuttu pois, siivet pois jne. (käy kaupan lihatiskistä hönnistelmässä valmista kanaa ja tee heinuri samaan muotoon) ja kattilallinen vettä, sorsa sinne molskis, suolaa, pippuria jne. (mielen mukaan) ja sitten kypsynnät sorsan kypsäks (liha irtoaa luista sormin) n. 2 h (miedolla lämmöllä, hitaasti kiehuttaen) sitten lihat erotetaan luista ja pyöräytetään paistinpannulle voin kera ja tämän jälkeen voi esim. tehdä siihen kanttarellikastikkeen. ( jos ei omia aineita niin kaupasta saa helppoja valmiskastikkeita, käytä vähintään maitoa, kerma parempaa) ja sitten vaikka potut kiehuun ja avot. Mutta voit tehä myös uunissa jne.
PS: käy vaikka kirjakaupasta ostamassa joku riistaruoka kirja missä on sorsajuttuja niin sillä pääsee jo aikas pitkälle tarkemmissa ohjeissa. Toivottavasti oli sopivan epäselvästi selostettu, helpompi se on näyttää kommerverkit, kun on sorsa kädessä ja oppija vieressä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6384 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 23.09.2004 14:04 Viestin aihe: |
|
|
No linnustahan syödään kaikki syötävät osat eli lihat ja sisäelimet. Ammunnan jälkeen riittää pelkkä suolien poisto, sitten joku päivä riiputusta. Linnun voi kyniä ja poltella, helpompi tapa on nylkeä. Rinnan kohalta nahka auki, nyljetään kaula ja pään tyvestä poikki. Siivet "olkapään" jälkeen toisesta nikamasta poikki. Siiven päällysnahka lähtee näppiotteella, mutta varsinaiset siipisulat pitää repiä kouransilmässä, jolloin ne lähtee nippuna. Jalat joko keskimmäisestä nivelestä tai sen yläpuolelta poikki ja isommista linnuista voi jättää persnypykän, mutta silloin pitää vähän nyppiä ja poltella. Kaula tyvestä poikki (meikä onkii lihakeitosta aina ekana kaulan), siipispankat leikataan olkanivelestä ja leikataan täkkää mukaan. Kaula-aukkoon puukolla reikä ja revitään täkkä- ja selkäpuoli erilleen. Sydämestä kanta auki ja veret pois sekä maksa talteen. Kivispiiraasta se toinen johonpätkä pois, alat varovasti halkaista puukolla kivispiiraa kunnes leikkaat ensimmäisen kalvokerroksen auki ja näkyy sinertävä kerros. Halkaiset sen kivipussin ympäriltä lihat pois. Todennäköisesti epäonnistut jos olet eka kertaa tekemässä ja kyseessä on alkusyksyn vesilintu. Ronkon etupuolelta leikkaat ensimmäiset kylkiluut poikki ja selkäpuoli irralleen ronkon eestä. Jalat "lonkkanivelistään" poikki. Vesi kiehumaan, ja komennat akan potunkuorintaan. Puhistat lihat verestä ja pistät kattilaan suolojen kanssa. Kuoritaan vaahto kunhan se nousee. Kun lihat on kypsiä, niin lohkotut potut sekaan. Noijutaan akka huolimattomasti kuorituista potuista. Jos haluaa brassailla, voi erotella ennen pottujen laittoa enimmät lihat, kuten täkän, luista. Liemen voi myös suurustaa ja akalle laittaa muutaman porkkanasiivun, koska sehän se toivottavasti tekee tämän homman seuraavalla kerralla.
(Jotkut varmaan neuvovat, ettei linnusta kannata ottaa kuin täkkä ja syöttää loput koiralle. Semmosia urheilumetästäjäneitejä ei kannata kuunnella.) _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
grouse Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 149 Paikkakunta: Oulun lääni
|
Lähetetty: 23.09.2004 15:10 Viestin aihe: |
|
|
No siinä kerrottiin melkeinpä ääripään esimerkit. Kyllä lintu muuten kokonaan syödään, mutta sisäelinten syöntiin suhtaudun varauksella. Joku gurmeekokki saattaisi jonkun maksan ottaa talteen, mikäs siinä jos taitaa patéen laiton. Se vaatii jo melkoisen monta lintua.
Mutta itse syötän maksat, sydämet ja keuhkot koiralle. Suolet maakuoppaan. Jos ei koira syö, niin edelleen maakuoppaan. Kyllä suurin osa metsästäjistä nakkaa sisuskalut mäkeen ja laittaa vain sorsan. Älä rupea sille linjalle että otat vain pelkän täkän. Se on haaskausta ja hieman arveluttavaakin.
Pienestä sorsasta en itse kaulaa jätä mukaan lintuun. Siinä ei käytännössä ole mitään syötävää! Ainoastaan !&%¤#"! luita. Suuremmista linnuista kannattaa sitten sekin ottaa mukaan.
Itse otan ainoastaan kanalinnuista kivispiiran talteen. Riekosta ja pyystä harvemmin. Itsellä on ollut periaatteena että vain vanhoja lintuja riiputan. Eikä niitäkään voi lämpimässä riiputtaa päivää enempää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Petteri_N Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Maa 2004 Viestejä: 1180
|
Lähetetty: 23.09.2004 16:03 Viestin aihe: |
|
|
Sydämet ja kivipiirat kun kerää talteen erilliseen pussiin ja valmistaa niistä sapuskan, niin avot.
Helppo konsti on esim. ruskistaa pikaisesti sisukset pannulla, sisukset ja paistinrasvat vuokaan, suolat ja pippurit päälle ja klöntti sulatejuustoa hatuksi.
Viis tuntia 120 asteessa, niin voi jeesus että on hyvää.
Käy toki myös muulle lihalle.
Itse en näe mitään makueroa metsäkanojen tai sorsien sisukalujen välillä. _________________ Meidän äiti tekee parempia lapsia kuin teidän äiti! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
mie Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 14 Syy 2004 Viestejä: 24 Paikkakunta: Lapin poikia
|
Lähetetty: 23.09.2004 16:16 Viestin aihe: |
|
|
Heti saaliin saatuani suolistan linnun, eli poikittaisviilto kylkiluitten alle, perseen yläpuolelle, n. 5cm leveä, varo puhkomasta suolia, sormet sisään, montako, riippuu linnun koosta. Pienelle linnulle kakskin tekee tiukkaa, isompaa metson menen useimmiten itsekin sisälle, otsalampun kera, tottakai.
Sitten suolet ja elimet pihalle, piiran otan talteen (se iso lihaisa kimpale) Piuhat piirasta pois, ja puukolla varoen halki, kuten aiemmin todettiin. Leikkaan varovasti kiviin saakka ja käännän setin auki. Enimmät kivet ja puolukat kartanolle, ja sitte siinä sisäpinnassa on semmonen viininpunanen, erikoista ainetta oleva karhea kalvo. Kalvo lähtee repimällä pois, ja näin sinulla on herkullinen täysliha-gourmet-pala! Havuja perseeseen ja parin päivän riiputus, riippuen lämpötilasta/muista elämäntilanteista. Havut auttaa kuivattamaan linnun sisältä, pitää holen auki.
Itse valmistan linnut yleensä seuraavasti:
Edellä mainittujen nylkemistoimintojen jälkeen lintu pakkaseen ja sopivalla hetkellä sieltä pois. Meillä on tapana syödä pyytämäni syksyn linnut (3-4, joskus vain pari) yhteisellä juhlallisella riistalounaalla, johon satsataan tosissaan. Touhu voisi kärsiä pienen inflaation jos sitä riekkoa ja mettoa tekis joka päivä arkiruokana
No anyway, lintu sulamaan ja valurauta pannulle voita ja kärisemään. Lintua ruskistetaan ihan kokonaisena (jos ei pannun koko riitä niin irrota esim. jalat) pannulla käännellen sitä ympäriinsä ja painaen samalla vaikka paistinlastalla. Tarkoituksena saada linnun ympärille hyvä ruskeus, ei kypsentää. Äläkä polta sitä. Ai niin, ja tässä vaiheessa pippurit ja suolat pintaan, + vapaa valintaiset. Älä kuitenkaan tapa riistan makua ekstra mausteilla.
Sitten samaan pataan vähän juureksia ja lientä. Kokonaisia pippureita voit nakella liemeen. Pane uuniin ja paista pitkään ja hartaasti (en muista aikoja )
Ja kun lihat ovat kypsiä, suoritamme lihojen poiston luista. Eli isolla veitsellä ja semmosella hangolla teet sopivan kokoisia paloja. Saat taatusti irti kaiken syötävä. Ja kokkihan voi imeskellä luut siinä muiden odotellessa
Tarjoile pottumuusin, kastikkeen (jonka reseptiä en tiedä koska isä sen tekee, melko vaaleaa), hyvän juoman ja pihlajanmarjahyytelön kanssa ja tee vieraasi/perheesi ikionnelliseksi! _________________ ~pystyn hiipimään vaikka metsonkin viereen sen huomaamatta~ |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ikuinen Aloittelija Vieras
|
Lähetetty: 23.09.2004 20:16 Viestin aihe: |
|
|
Ja jos riiputat paikassa mihin pääsee kärpäset sun muut ötökät.
Tee joku suoja vaikka hyttysverkosta. Ja mielummin niin että jää rakoa linnun ja verkon väliin.
Ettei kärpäset + muut ötökät pääse munimaan ja paskomaan lihoja piloille.
Kuka sitä kärpäsen tai muitten ötököitten munia ja paskoja syö!
Ite riiputan vesilintuja korkeintaan yön yli N.1vrk korkeinttaan.
Ja isommat linnut (nahka pois)kynimällä (Esim. sinisorsa) menee ne pienemmätki kynimällä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vieras
|
Lähetetty: 24.09.2004 12:58 Viestin aihe: |
|
|
Myös lintua tulisi riiputtaa se 40 astevuorokautta, eli 1asteen lämpötilassa 40 vrk ja 4 asteen 10 vrk. Tässäkin tosin järki käteen, muuttosorsa niin rasvainen, että nylkemätöntä en itse ainakaan riiputa viikkoa- puoltatoista pitempään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|