Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Loikka ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 948 Paikkakunta: Kotimaa
|
Lähetetty: 12.01.2008 21:13 Viestin aihe: Poron Potkakiekkopata |
|
|
Vaikka me metsämiehet emme poroa luekkaan riistaksi niin sen sinne monet lukevat...
Tänään tuli tehtyä elämäni ensimmäistä kertaa potkakiekoista yhtään mitään... Näin ensimmäiseksi kokemukseksi voin sanoa että yllätys oli enemmän kuin positiivinen. Jälkikäteen harmittaa ettei tullut otettua kuvia!
No josko resepti edes kelpaisi. Se sovellettiin muutamasta muusta ja varioitiin omien mieltymysten mukaan....
---------------------
Poron potkakiekkoja pikkasen vajaa kilo
Porkkanaa
Sipuli tai pari
Jokunen valkosipulin kynsi (maun mukaan)
3-4 isoa herkkusientä tai pienempiä enempi, voipi käyttää metsäsieniäkin
Timjamia
Rosmariinia
Vehnäjauhoja
Mausteet
Riistafondi (riista & kanttarelli)
Riista/lihaliemi (~2/3 nesteestä)
Punkkua (~1/3 nesteestä)
(Purkki Smetanaa/ranskankermaa)
Pilko kasvikset reiluiksi paloiksi/lohkoiksi. Valkosipulin kynnet joko
kokonaisena tai puoliksi.
Mausta potkakiekot suolalla ja mustapippurilla. Pyöräytä maustetut
lihat kevyesti vehnäjauhossa ja ota pinta kiinni
paistinpannulla/padassa paistorasvan kera.
Paahda kasvikset ja sienet pannulla. Sekaan kannattaa laittaa sienien
takia paistorasvaa. Kasvikset kannattaa maustaa suolalla myös
paistamisen loppuvaiheessa. Kun kasvikset on saanut hieman väriä
hujauta ne pataan lihojen sekaan.
Lorauta viini ja riista/lihaliemi kattilaan niin, että ainekset
peittyvät. Tässä vaiheessa kannattaa rulauttaa riistafondia sekaan
(pullon ohjeen mukaan) sekä muut mausteet/yrtit. Mausteina käytin ihan
musta ja valkopippuria. Yrtit antaa tuoreena paremmin maun mutta
kuivatutkin käy.
Kun kaikki ainekset on padassa aloitetaan hauduttaminen liedellä tai
uunissa (uunissa vie hieman pitempään). Noin 1.5 h päästä kannattaa tarkistaa makua ja kypsyyttä. Mikäli liha alkaa irtoilemaan helposti luista on se valmista (oma haudutusaika oli noin 2 h). Haudutuksen
loppuvaiheessa voi lisätä purkin smetanaa/ranskankermaa pehmentämään. Maun viilausta voi tehdä tuolla fondilla ja mausteilla.
Aivan lopuksi voi kastiketta suurustaa, näin maut tiivistyy ja syventyy. Lisäkkeenä meillä oli basilikalla ryhditettyä pottumuussia -> toimii!!!
Niin ja sitten kyytipojaksi hyvää punkkua.
Samaa ohjetta voi soveltaa varmasti myös peuralle jos joku tekee noita potkakiekkoja... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 12.01.2008 21:23 Viestin aihe: |
|
|
ja ihan ikioma resepti |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Loikka ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 948 Paikkakunta: Kotimaa
|
Lähetetty: 12.01.2008 22:09 Viestin aihe: |
|
|
petra kirjoitti: | ja ihan ikioma resepti |
Kuten jo tuolla yllä mainittu niin varioitu parista muusta reseptistä.
Loikka kirjoitti: | Se sovellettiin muutamasta muusta ja varioitiin omien mieltymysten mukaan.... |
Ne lähdereseptit löytyy seuraavista paikoista:
MTV3 Ruokala
Ja täältä:
Köyhät Ritarit |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Loikka ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 948 Paikkakunta: Kotimaa
|
Lähetetty: 23.02.2008 18:13 Viestin aihe: |
|
|
Tulipa tehtyä toisetekkin samaa, tosin tällä kertaa ei ollut noita potkakiekkoja vaan oli "tyytyminen" etuselkään. Samoin varsinainen kypsytysprosessi tehtiin tällä kertaa uunissa. 125 astetta ja 3 h niin liha oli varsin mureaa ja luu irtosi helposti lihoista. Niin ja smetanan sijasta käytettiin ranskankermaa...
Tämän näköistä oli sitten lopputulos lautasella...
Kieli meinasi taas mennä mukana kun tuota söi... Niin ja lisukkeena oli perus pottumuusia ja vuohenjuusto salaattia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
susihiisi Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Lok 2006 Viestejä: 1396 Paikkakunta: Työvoimapula
|
Lähetetty: 23.02.2008 19:06 Viestin aihe: |
|
|
Loikan annoksen söis sikakin vinkumati.
Aikaa olet saanut palamaan annoksen kuvaan asettelussa.
"Heinät ristiin annoksena" tuo on kuitenkin liian runsas. _________________ Joka sialle joulu koittaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Iso-Jaska Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tam 2007 Viestejä: 2376 Paikkakunta: Lapland Finland
|
Lähetetty: 23.02.2008 20:22 Viestin aihe: |
|
|
Kierrekorkillisesta pullosta viiniä... Älkää hyvät herrat pilatko ateriaa huonolla viinillä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 23.02.2008 20:27 Viestin aihe: |
|
|
Iso-Jaska kirjoitti: | Kierrekorkillisesta pullosta viiniä... Älkää hyvät herrat pilatko ateriaa huonolla viinillä. | höh...se ruoka on sivuseikka |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 23.02.2008 21:21 Viestin aihe: |
|
|
Melkein kuin minunkin tekemääni.. paitsi, että "rehuja" on minulla vähemmän ja tilalla vähäsokerista puolukka- tai karpalohilloa/hyytelöä, joskus laiskuuttani laitan punamarjat tarjolle "pyöreinä".
Tuommostahan syö niin kauan kun ruoka loppuu tai kädet väsyy.. _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Loikka ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 948 Paikkakunta: Kotimaa
|
Lähetetty: 24.02.2008 14:20 Viestin aihe: |
|
|
Iso-Jaska kirjoitti: | Kierrekorkillisesta pullosta viiniä... Älkää hyvät herrat pilatko ateriaa huonolla viinillä. |
Heh, historian havinaa ja tuo ajatusmalli joutaa heittä romukoppaan... Kuitenkin nyt päästään keskustelemaan yhdestä lempiaiheesta ruuanlaiton ja metsästyksen ohessa nimittäin viineistä....
Nykyään viinistä ei voi päätellä onko se hyvää korkin perusteella. Tuo ajatusmalli, että viini olisi "huonoa" jos siinä on kierrekorkki juontaa juurensa menneisyyteen ja on historiaa.
Nykyään viineihin (varsinkin "uuden maailman") joita ei ole tarkoitettu säilytettäväksi pitkiä aikoja laitetaan monesti kierrekorkki. Kierrekorkin etuja verrattuna aitoon luonnonkorkkiseen on sen tasalaatuisuus ja kustannustehokkuus. Ainut negatiivinen asia on ettei viini "hengitä" kierrekorkin läpi, mutta toisaalta ei ole tarvekaan koska pullossa oleva ilma määrä riittää kypsymiseen jonka viini tarvitsee kypsyä pullossa.
Toisekseen kun puhtaan viineistä ei ole yhtä totuutta mikä on hyvää ja mikä on pahaa. Jokainen ihminen maistaa viinin eri tavalla joten suutuntumaa ei pysty toisen puolesta sanomaan.
Niin ja tuo kyseinen viini on esitelty tuolla Viinien maistelua osiossa. Kyseinen viini kuuluu meikeläisen talouden perusvarastoon ja on kustannustehokas "arkiviini". |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MR69 Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2006 Viestejä: 691
|
Lähetetty: 24.02.2008 16:05 Viestin aihe: |
|
|
Loikka puhuu paljon mutta asiaa.
Kierrekorkki ei enää tänäpäivänä ole mikään laadunmittari viineissä. Kierrekorkki pitää viinin aromit paremmin kuin perinteinen korkkikorkki.
Kierrekorkki on sitäpaitsi helpompi avata kuin luonnonkorkki, jos avaajalla riittää vaan ns. pattia |
|
Takaisin alkuun |
|
|
duster Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Hel 2005 Viestejä: 641
|
Lähetetty: 24.02.2008 19:14 Viestin aihe: |
|
|
Laatuviinin tunnistaa kierrekorkista! mm. sorbus ym...
Oli kyllä hyvännäkönen annos. itse olisin vuohenjuuston tilalle laittanut vaikka aurajuustoa... Mutta vain koska en tykkää vuohenjuustosta. _________________ Gsp |
|
Takaisin alkuun |
|
|
eupa Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Tam 2005 Viestejä: 261 Paikkakunta: Satakunta
|
Lähetetty: 26.02.2008 21:13 Viestin aihe: |
|
|
onhan tuo santa helenan kirrekorkillinen täyteläisenä viininä ihan hyvä valinta riistan ym. voimakkaan lihan kanssa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Marko J Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 03 Syy 2008 Viestejä: 87 Paikkakunta: Pohjanmaa
|
Lähetetty: 06.02.2012 21:51 Viestin aihe: |
|
|
Hyvän näköstä sapuskaa, ja kukallekin laitettu oma juomalasi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|