Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 05.03.2008 22:04 Viestin aihe: |
|
|
Äsken nostin minäkin lihat sulamaan, kun rupesin noita reissuja laskemaan ja arvelin, että jos en nyt ota sulamaan niin lihojen nosto seinälle menee pääsiäisen jälkeen. Yhtä poronpaistia lukuunottamatta olen lihat jo ennen pakastusta paloitteluvaiheessa leikannut valmiiksi seinälle nostettaviksi palasiksi. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Blis Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 16 Kes 2007 Viestejä: 80 Paikkakunta: oulusta etelään
|
Lähetetty: 06.03.2008 15:12 Viestin aihe: |
|
|
minäpä olin nopeana ja vein jo kaksi päivää sitten elämäni ensimmäiset lihat roikkuun... saapa nähä miten käynee... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 06.03.2008 19:10 Viestin aihe: |
|
|
Su-ma näkyi satavan vettä, joten eipä näy ottavia kelejä vieläkään. _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 06.03.2008 20:05 Viestin aihe: |
|
|
Tiistai näyttäs nykyisen ennusteen mukaan jo vähän lupailevan.
Langotusvinkki äkkinäisille: Kun nuo neulansilimät menee vuosi vuodelta pienemmiksi, niin on aika hidasta jos aina joka lihapalalta katkaisee langan poikki ja sitoo. Kannattaa laittaa lihapalaset pöydälle riviin 20cm välein ja pujotella isompaan määrään lihoja kerralla lanka, niin että siitä tulee lihahelminauha ja vasta sitten alkaa katkomaan lankaa pätkiksi.
Muistakaa ensikertalaiset että lihan pitää antaa kunnolla suolautua läpeensä ennen räystäälle nostamista (kuivilla suoloilla vähintään 3-4 päivää, mutta viikkokaan kylmässä ei haittaa). Ja sitten maltti on valttia, eli älkää hätäilkö poisottamisen kanssa, kyllä se liha säilyy. Ja muistakaa hyvä hygienia kaikissa lihankäsittelyn vaiheissa. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 06.03.2008 20:16 Viestin aihe: |
|
|
Sämpy kirjoitti: | Tiistai näyttäs nykyisen ennusteen mukaan jo vähän lupailevan.
Langotusvinkki äkkinäisille: Kun nuo neulansilimät menee vuosi vuodelta pienemmiksi, niin on aika hidasta jos aina joka lihapalalta katkaisee langan poikki ja sitoo. Kannattaa laittaa lihapalaset pöydälle riviin 20cm välein ja pujotella isompaan määrään lihoja kerralla lanka, niin että siitä tulee lihahelminauha ja vasta sitten alkaa katkomaan lankaa pätkiksi.
Muistakaa ensikertalaiset että lihan pitää antaa kunnolla suolautua läpeensä ennen räystäälle nostamista (kuivilla suoloilla vähintään 3-4 päivää, mutta viikkokaan kylmässä ei haittaa). Ja sitten maltti on valttia, eli älkää hätäilkö poisottamisen kanssa, kyllä se liha säilyy. Ja muistakaa hyvä hygienia kaikissa lihankäsittelyn vaiheissa. |
Langoitusvinkki 2 äkkinäisille. Tee lihoihin kunnon reiät jo leikkuuvaiheessa. Puukolla vaan läpi. Ei tartte neulojen kanssa temppuilla kun tyrkkää langan läpi. Tee valmiita narunpätkiä ja sido molempiin päihin liha. Ota rima ja laita narut lihoineen siihen roikkumaan siten, että naru kulkee riman yli. Naru vaan riman yli ja nitojalla kiinni keskeltä. Sitten koko riman voi nostaa kerralla räystäälle.
Lihojen suolausaika riippuu kyllä mielestäni lihan koosta. Esim. nuo tuuman vahvuiset suikaleet suolautuvat täysin jo vuorokaudessa. Itse olen suolannut nuo lihat vain noin 3-4 %:ksi. _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
nixmanni Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Hel 2008 Viestejä: 127
|
Lähetetty: 06.03.2008 23:44 Viestin aihe: |
|
|
Tuo poron kuivaliha maistuu mielestäni järkyttävälle. Liian suolaista ja vähän sellainen pilaantunut sivumaku. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2232 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 06.03.2008 23:47 Viestin aihe: |
|
|
Itte kyllä suosin tuota neulatekniikkaa. Jotenkin c:stä se puukolla reikien tekeminen varsinkin jos on pieniä paloja. Ei niitä tosin tartte riviin laittaa. Jättää vaan lihojen väliin sopivan pituiset lenkit narua ja lihat läjään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
poikateeri Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Mar 2007 Viestejä: 912
|
Lähetetty: 06.03.2008 23:50 Viestin aihe: |
|
|
nixmanni kirjoitti: | Tuo poron kuivaliha maistuu mielestäni järkyttävälle. Liian suolaista ja vähän sellainen pilaantunut sivumaku. |
Riippuu ihan kuule siitä kuka valmistaa ja paljnoko sitä suolaa siihen nakkaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
nixmanni Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Hel 2008 Viestejä: 127
|
Lähetetty: 07.03.2008 00:03 Viestin aihe: |
|
|
Oon muutamia kertoja maistanut pohjoisessa ja aina on ollut sellaista juuri ja juuri syötävää, muttei missään nimessä hyvää. Paljon parempaa esim. palvattuna. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2232 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 07.03.2008 01:32 Viestin aihe: |
|
|
nixmanni kirjoitti: | Oon muutamia kertoja maistanut pohjoisessa ja aina on ollut sellaista juuri ja juuri syötävää, muttei missään nimessä hyvää. Paljon parempaa esim. palvattuna. |
Sulla on käyny huono tuuri. Et oo saanu vaan hyvää. Tai sitten et vaan tykkää. Taisipa olla yksi ainut ennen kuivaalihhaa maistamaton, joka tykkäsi minun tekemistä. Kaikki jotka olivat ns. koukussa pitivät kyllä kovasti. Liian vähän oli suoloja viime vuonna. Tänä vuonna laitoin semmoset 4 rosenttia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kortto2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Tam 2007 Viestejä: 303 Paikkakunta: Ranua
|
Lähetetty: 07.03.2008 14:06 Viestin aihe: |
|
|
Siinäpä ne ois lihat roikkumassa.
9kg nuita yhteesä oli, suurin osa hirveä, vähän naudan ja hirven sydäntä myös. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 08.03.2008 19:10 Viestin aihe: |
|
|
Rastinsahi kirjoitti: |
Lihojen suolausaika riippuu kyllä mielestäni lihan koosta. Esim. nuo tuuman vahvuiset suikaleet suolautuvat täysin jo vuorokaudessa. Itse olen suolannut nuo lihat vain noin 3-4 %:ksi. |
Mulla ei kyllä vuorokaudessa olleet ihan kaikki suolat vielä sulaneet, tosin lihat on kellarissa jossa lämpötila on nollassa. Myös lihoissa oli selviä punaisen värisiä suolautumattomia kohtia. Suolat olivat vetäneet lihoista nestettä astiaan: kun lihat ovat suolautuneet, niin ne ovat ryystäneet tuon nesteen takaisin. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 09.03.2008 00:58 Viestin aihe: |
|
|
nixmanni kirjoitti: | Tuo poron kuivaliha maistuu mielestäni järkyttävälle. Liian suolaista ja vähän sellainen pilaantunut sivumaku. |
Jo tässä olen pari päivää odotellut sitä yhtä pohjoisenmiehen kommenttia tähän viestiin mutta eipä ole tullut.
Täytyy myöntää, että heti samantien kun kovan hehkutuksen jälkeen tuossa vajaa vuosikymmen sitten pääsin tätä upeata herkkua maistamaan aloin samoin tein vihata sen pilaantunutta makua.
Kuitenkin viime syksynä sain sorsastusreissulla maistaa jotain seinistä ja pitipä pyytää muutama pala kun oli yllättäen aika hyvää. Lieneekö ollut jotain sydäntä vaimitäsenytoli. Pitäisköhän yrittää itsekin? Onnistuneeko aikuisten oikeesti täällä Keksi-Suomen sydämessä? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
susihiisi Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Lok 2006 Viestejä: 1396 Paikkakunta: Työvoimapula
|
Lähetetty: 09.03.2008 01:21 Viestin aihe: |
|
|
ioni kirjoitti: |
Pitäisköhän yrittää itsekin? Onnistuneeko aikuisten oikeesti täällä Keksi-Suomen sydämessä? |
Kertokaa ETELÄISIMMÄT kokemuksenne kuiviksesta. _________________ Joka sialle joulu koittaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
iso Koo Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Tam 2007 Viestejä: 501 Paikkakunta: eteläinen-savo
|
Lähetetty: 10.03.2008 15:36 Viestin aihe: |
|
|
Saas nähä miten paistille, jonka uhrasin, käy. Vettä vihmoo ja kosteus lihoissa käsintuntuva.
Ikinä en ole kuivalihaa maistanut, vielävähemmän tehnyt, mutta oli nuo aikasemmat kuvat ja kirjoitukset liian herkullisia ja vetäviä, joten joutui nyt kokeilemaan itsekin.
Reilun kilon kokoisen paistinpalasen hirveä raatin uhrata ( piti muuten siitäkin veistää yksi pala pannulle, ettei koko pala mene piloille )
Pilkoin paistista tuumasia siivuja ja laitoin lihat n. 4% suolaan vuorokaudeksi.
Montakohan vrk:ta ne lihat säilyy plussan puolella ulkona vai pitäiskö pelastaa pakkaseen takas ?
Ne on nyt roikkuneet neljättä vuorokautta, josta viimeisin vrk koko ajan keli ollut plussalla muutaman asteeen, kivuten nyt jo +6.8 asteeseen.
Kuka helkutti noita uskaltais ees maistaa enää, on ne niin etovan näkösiä, liian suolasia koirallekaan.
Pitää varmaan taas maistattaa tutuilla ja sukulaisilla taas itsetehtyjä riistaherkkuja.
Hitto, että pääsee eukko taas sanomaan, "ku meijän iskä taas riistaruokaa laittoi, niin..... läpy läpy , taputa ittelles ! "
Saanähdä miten käy . Meni syteen tai saveen, niin roikkukoot lihat räystään alla vaikka ensvuodenkin, eiköhän ne silloin jo ole kuivaneet. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|