OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

joko joko joko ootte laittaneet "kuivatlihat" roik
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 53, 54, 55  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6374
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 05.03.2008 22:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Äsken nostin minäkin lihat sulamaan, kun rupesin noita reissuja laskemaan ja arvelin, että jos en nyt ota sulamaan niin lihojen nosto seinälle menee pääsiäisen jälkeen. Yhtä poronpaistia lukuunottamatta olen lihat jo ennen pakastusta paloitteluvaiheessa leikannut valmiiksi seinälle nostettaviksi palasiksi.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Blis
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 16 Kes 2007
Viestejä: 80
Paikkakunta: oulusta etelään

LähetäLähetetty: 06.03.2008 15:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

minäpä olin nopeana ja vein jo kaksi päivää sitten elämäni ensimmäiset lihat roikkuun... saapa nähä miten käynee...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 06.03.2008 19:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Su-ma näkyi satavan vettä, joten eipä näy ottavia kelejä vieläkään.
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6374
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 06.03.2008 20:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tiistai näyttäs nykyisen ennusteen mukaan jo vähän lupailevan.

Langotusvinkki äkkinäisille: Kun nuo neulansilimät menee vuosi vuodelta pienemmiksi, niin on aika hidasta jos aina joka lihapalalta katkaisee langan poikki ja sitoo. Kannattaa laittaa lihapalaset pöydälle riviin 20cm välein ja pujotella isompaan määrään lihoja kerralla lanka, niin että siitä tulee lihahelminauha ja vasta sitten alkaa katkomaan lankaa pätkiksi.

Muistakaa ensikertalaiset että lihan pitää antaa kunnolla suolautua läpeensä ennen räystäälle nostamista (kuivilla suoloilla vähintään 3-4 päivää, mutta viikkokaan kylmässä ei haittaa). Ja sitten maltti on valttia, eli älkää hätäilkö poisottamisen kanssa, kyllä se liha säilyy. Ja muistakaa hyvä hygienia kaikissa lihankäsittelyn vaiheissa.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 06.03.2008 20:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sämpy kirjoitti:
Tiistai näyttäs nykyisen ennusteen mukaan jo vähän lupailevan.

Langotusvinkki äkkinäisille: Kun nuo neulansilimät menee vuosi vuodelta pienemmiksi, niin on aika hidasta jos aina joka lihapalalta katkaisee langan poikki ja sitoo. Kannattaa laittaa lihapalaset pöydälle riviin 20cm välein ja pujotella isompaan määrään lihoja kerralla lanka, niin että siitä tulee lihahelminauha ja vasta sitten alkaa katkomaan lankaa pätkiksi.

Muistakaa ensikertalaiset että lihan pitää antaa kunnolla suolautua läpeensä ennen räystäälle nostamista (kuivilla suoloilla vähintään 3-4 päivää, mutta viikkokaan kylmässä ei haittaa). Ja sitten maltti on valttia, eli älkää hätäilkö poisottamisen kanssa, kyllä se liha säilyy. Ja muistakaa hyvä hygienia kaikissa lihankäsittelyn vaiheissa.


Langoitusvinkki 2 äkkinäisille. Tee lihoihin kunnon reiät jo leikkuuvaiheessa. Puukolla vaan läpi. Ei tartte neulojen kanssa temppuilla kun tyrkkää langan läpi. Tee valmiita narunpätkiä ja sido molempiin päihin liha. Ota rima ja laita narut lihoineen siihen roikkumaan siten, että naru kulkee riman yli. Naru vaan riman yli ja nitojalla kiinni keskeltä. Sitten koko riman voi nostaa kerralla räystäälle.

Lihojen suolausaika riippuu kyllä mielestäni lihan koosta. Esim. nuo tuuman vahvuiset suikaleet suolautuvat täysin jo vuorokaudessa. Itse olen suolannut nuo lihat vain noin 3-4 %:ksi.
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
nixmanni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Hel 2008
Viestejä: 127

LähetäLähetetty: 06.03.2008 23:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo poron kuivaliha maistuu mielestäni järkyttävälle. Liian suolaista ja vähän sellainen pilaantunut sivumaku.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Berkele
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Hei 2006
Viestejä: 2232
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 06.03.2008 23:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itte kyllä suosin tuota neulatekniikkaa. Jotenkin c:stä se puukolla reikien tekeminen varsinkin jos on pieniä paloja. Ei niitä tosin tartte riviin laittaa. Jättää vaan lihojen väliin sopivan pituiset lenkit narua ja lihat läjään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
poikateeri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Mar 2007
Viestejä: 912

LähetäLähetetty: 06.03.2008 23:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

nixmanni kirjoitti:
Tuo poron kuivaliha maistuu mielestäni järkyttävälle. Liian suolaista ja vähän sellainen pilaantunut sivumaku.


Riippuu ihan kuule siitä kuka valmistaa ja paljnoko sitä suolaa siihen nakkaa. Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
nixmanni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Hel 2008
Viestejä: 127

LähetäLähetetty: 07.03.2008 00:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oon muutamia kertoja maistanut pohjoisessa ja aina on ollut sellaista juuri ja juuri syötävää, muttei missään nimessä hyvää. Paljon parempaa esim. palvattuna.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Berkele
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Hei 2006
Viestejä: 2232
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 07.03.2008 01:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

nixmanni kirjoitti:
Oon muutamia kertoja maistanut pohjoisessa ja aina on ollut sellaista juuri ja juuri syötävää, muttei missään nimessä hyvää. Paljon parempaa esim. palvattuna.


Sulla on käyny huono tuuri. Et oo saanu vaan hyvää. Tai sitten et vaan tykkää. Taisipa olla yksi ainut ennen kuivaalihhaa maistamaton, joka tykkäsi minun tekemistä. Kaikki jotka olivat ns. koukussa pitivät kyllä kovasti. Liian vähän oli suoloja viime vuonna. Tänä vuonna laitoin semmoset 4 rosenttia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kortto2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tam 2007
Viestejä: 303
Paikkakunta: Ranua

LähetäLähetetty: 07.03.2008 14:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä


Siinäpä ne ois lihat roikkumassa.

9kg nuita yhteesä oli, suurin osa hirveä, vähän naudan ja hirven sydäntä myös.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6374
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 08.03.2008 19:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rastinsahi kirjoitti:

Lihojen suolausaika riippuu kyllä mielestäni lihan koosta. Esim. nuo tuuman vahvuiset suikaleet suolautuvat täysin jo vuorokaudessa. Itse olen suolannut nuo lihat vain noin 3-4 %:ksi.


Mulla ei kyllä vuorokaudessa olleet ihan kaikki suolat vielä sulaneet, tosin lihat on kellarissa jossa lämpötila on nollassa. Myös lihoissa oli selviä punaisen värisiä suolautumattomia kohtia. Suolat olivat vetäneet lihoista nestettä astiaan: kun lihat ovat suolautuneet, niin ne ovat ryystäneet tuon nesteen takaisin.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 09.03.2008 00:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

nixmanni kirjoitti:
Tuo poron kuivaliha maistuu mielestäni järkyttävälle. Liian suolaista ja vähän sellainen pilaantunut sivumaku.


Jo tässä olen pari päivää odotellut sitä yhtä pohjoisenmiehen kommenttia tähän viestiin mutta eipä ole tullut.

Täytyy myöntää, että heti samantien kun kovan hehkutuksen jälkeen tuossa vajaa vuosikymmen sitten pääsin tätä upeata herkkua maistamaan aloin samoin tein vihata sen pilaantunutta makua.

Kuitenkin viime syksynä sain sorsastusreissulla maistaa jotain seinistä ja pitipä pyytää muutama pala kun oli yllättäen aika hyvää. Lieneekö ollut jotain sydäntä vaimitäsenytoli. Pitäisköhän yrittää itsekin? Onnistuneeko aikuisten oikeesti täällä Keksi-Suomen sydämessä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
susihiisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2006
Viestejä: 1396
Paikkakunta: Työvoimapula

LähetäLähetetty: 09.03.2008 01:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ioni kirjoitti:

Pitäisköhän yrittää itsekin? Onnistuneeko aikuisten oikeesti täällä Keksi-Suomen sydämessä?

Kertokaa ETELÄISIMMÄT kokemuksenne kuiviksesta.
_________________
Joka sialle joulu koittaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
iso Koo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 501
Paikkakunta: eteläinen-savo

LähetäLähetetty: 10.03.2008 15:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Saas nähä miten paistille, jonka uhrasin, käy. Vettä vihmoo ja kosteus lihoissa käsintuntuva.
Ikinä en ole kuivalihaa maistanut, vielävähemmän tehnyt, mutta oli nuo aikasemmat kuvat ja kirjoitukset liian herkullisia ja vetäviä, joten joutui nyt kokeilemaan itsekin.
Reilun kilon kokoisen paistinpalasen hirveä raatin uhrata ( piti muuten siitäkin veistää yksi pala pannulle, ettei koko pala mene piloille Embarassed )
Pilkoin paistista tuumasia siivuja ja laitoin lihat n. 4% suolaan vuorokaudeksi.
Montakohan vrk:ta ne lihat säilyy plussan puolella ulkona vai pitäiskö pelastaa pakkaseen takas ?
Ne on nyt roikkuneet neljättä vuorokautta, josta viimeisin vrk koko ajan keli ollut plussalla muutaman asteeen, kivuten nyt jo +6.8 asteeseen.
Kuka helkutti noita uskaltais ees maistaa enää, on ne niin etovan näkösiä, liian suolasia koirallekaan. Very Happy
Pitää varmaan taas maistattaa tutuilla ja sukulaisilla taas itsetehtyjä riistaherkkuja.
Hitto, että pääsee eukko taas sanomaan, "ku meijän iskä taas riistaruokaa laittoi, niin..... läpy läpy , taputa ittelles ! " Laughing

Saanähdä miten käy . Meni syteen tai saveen, niin roikkukoot lihat räystään alla vaikka ensvuodenkin, eiköhän ne silloin jo ole kuivaneet.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 53, 54, 55  Seuraava
Sivu 16 Yht. 55

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com