OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Koillismaalainen keittiö
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6331
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 17.04.2008 21:16    Viestin aihe: Koillismaalainen keittiö Vastaa lainaamalla viestiä

Koukkukausi on parhaimmillaan ja on aika valmistaa haukea. Halkaistaan hauki ja paloitellaan pätkiksi. Jos haukea on syömässä muutkin kuin tekijä, niin voidaan leikata selkäruoto ja kylykiruovot pois ja paistaa pystykorvalle (koska eletään luontaistaloudessa eikä haaskailla mitään).




Mausteina käytetään suolaa ja voita. Jotkut väittävät hauen maistuvan puulle, mutta se johtuu vain paistajan kokemattomuudesta: jompaa kumpaa tuli liian vähän. Suolataan kalat, nostetaan voi pehmiämään ja lähetään lukemaan Liittoa.




Laitetaan puolessa välin Liittoa pannu lämpiämään. Pannujaan säästelevät akat yleensä ryssii kaikki paistohommat sillä että säästellään teflonia vai mitä se oli ja aletaan paistamaan +40-asteisella pannulla. Kun lehti on lopussa, nakataan iso tönkki voita pannulle ja kalat sinne uimaan. Jos laittaa ensin kalapuolen pannullepäin niin palaset ei käpristy niin pahasti kuin nahkapuoli alaspäin.




Hauki pitää paistaa hieman rapsakaksi, joten pizzerian paistoajat pikkusen ylittyy. Käännetään välillä ja ja voi päälle myös valella pannulta rasvaa ettei kala kuivu.




Sillä välin akka on tehnyt pottuvoin, johon siis laitetaan voita yhtä paljon kuin pottuja, maitoa, suolaa ja sipulia. Haoki syvvään pottuvoen, voesilmän ja maijjon kansa.




Näillä eväillä miehen ei tarvi häpästä ihteään leivoslautasen äärellä kun sisukset huutaa tyydyttynyttä rasvaa ja kunnon evästä, akka tiinehtyy joka vuosi ja sitä rataa.

En tiiä minkä kunnon sapuskan reseptin laitan seuraavaksi ja millon, mutta jääkää oottelemaan.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
eupa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Tam 2005
Viestejä: 261
Paikkakunta: Satakunta

LähetäLähetetty: 17.04.2008 22:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

näitä lisää! Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
PSy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Syy 2007
Viestejä: 722

LähetäLähetetty: 17.04.2008 22:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sämpyllä on homma hallussa. Oletan, että et myöskään lähettele etkä kulettele terviisiä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
esteri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 3918

LähetäLähetetty: 17.04.2008 22:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tilausta on Wink .

Nimim. 9 koukkua mukana
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 18.04.2008 07:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pittääkö tuuvva lissää . . Wink
Aikoinaan sai lapset syömään haukea, kun fileerasi ne.
Selekälihan haararuotojahan ei raakasta kalasta saa helpolla pois, vaan paistetussa onnistuu hyvinni. Mausteena korppujauho-sitruunapippuri-suolasekoitus ja päälle vielä tilliä tai jäähyttelyvaiheessa tippa pari sitruunamehua.
Loppuista oon usein keitelly koiralle palikanhöystöt tai itelle kalakeiton.
Ettei menisi ihan kurmeepuolelle, niin vanha kalapotturesehti:
Takkipäälliset potut kylymään vetteen. Keitellään niin kauon, että pikkusta vaille kypsää. Nakataan pottuin päälle suolassa olleita kaloja tai palasia lajista riippumatta. Keitellään "vähällä kuohalla" 5 minnuuttia. Tehhään sipulisoosi kiehauttamalla voi-vesi sekotuksessa reilusti sipuliviipaleita. Suolaa ei pahasti tartte lissäillä.
Ja sipulien pittää olla vanhaa Koillismaalle aikoinaan Vienasta tuotua enintään kanamunan kokosta keltakuorista ryvässipulia.
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
salminen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Huh 2007
Viestejä: 215

LähetäLähetetty: 18.04.2008 09:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eiiiiii pojat, tämä olkaa olla jo kiusaamista, ei tuollaisia juttuja saa kirjoitella. Noita kun lukee, niin suusta alkaa valua kuolaa, silmissä sumenee ja vatsa murisee. Wink
_________________
Jos ymmärrät kaeken, oot varmasti käsittännä viärin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16740

LähetäLähetetty: 18.04.2008 21:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

PSy kirjoitti:
Sämpyllä on homma hallussa. Oletan, että et myöskään lähettele etkä kulettele terviisiä.


Eikä akan kanssa kuljeta rinnakkain.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 18.04.2008 21:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oishan se vielä perinteinen kuivalihakeittohi pahan kolesteroolin ylläpijoksi vätkyteltävä:
- leikotaan kuivalihhaa kuutiosentin palasiksi koppokourallinen syöjää päälle ja nakataan kattilaan
- kattilaan sen verta vettä, että reelusti lihat peittyy
- keittää turruutettaan vähällä kiehunnalla ensihättään tunti
- sekotettaan syöjää kohti teelusikallinen ruvis- tahi ohrajauhoja eri kipossa haaliassa veessä. Sekotuksen pittää olla laihahko liemi (nykymies lämmittää veen mikrouunissa Embarassed) .
- lorrautettaan ruvisjauhosuurus lihhainkeittovetteen
- kuorastaan "keittopottuja" ja palastellaan lusikkaan sopiviksi
- ilimatilan hallihtemiseksi siperretään jonku verran sipulia pieneksi ja nakataan kattilaan (alakuresetti ei sisällä sipuliakaan)
- pannaan pottupalaset kattilaan, lisätään vettä uppeluksiin asti ja keitellään sen minkä aijjan ne kypsymiseen tarttee. Hämmennnellään välillä viksuuvven vuoksi. Kun potunpalaset on kypsiä, niin se on siinä
- lisäryytiinä ei tartte olla kun ratuleipää ja ryypättäväksi huitua
- jos ei kehtaa jauhosuurusta tehä, niin tilalle voipi musertaa ratuleipää
- jotku vekkaanit sekottaa keittoon persiljaa,porkkanaa, pippuria ja ties mitä selleriä.. Hyi olokoon ! Yrittävät muuttaa peruskorillaa ituhipiksi !!
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 18.04.2008 22:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Teettä arvokasta työtä murresanonenna!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6331
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 18.04.2008 22:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yläpuolella on tehty pari tarkkaa havaintoa koillismaalaisen miehen elintavoista.

Koukkupolovea komppaan siinä, että voi stna kuka on keksinyt sekavihannespussit!! Sen kun akat terveyshimossaan lähättää lihakeittoon, niin jo on pilattu se liha-aines jonka mies on hikipäissään repinyt selekosesta!! Nyt kyllä jyrpii niin että!! Pitiki jonku mennä mainihtemaan vihannekset! No porkkana nyt käypi tavalliseen lihakeittoon mutta sitähän kasvaa kaikilla omassa maassa. Makkeinta kuivalihavelliä tullee muuten luulihasta, muistan kun mummi ensin jyrsi kuivalihasta parraimmat lihat syötäväksi ja lopusta keitettiin velliä. Voe että piti olla makkeata!
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 04.05.2008 21:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ennen ne toinni kylykipalaset kuivattiin luineen. Kuivalihakeittoon pätkittiin reelusti kirveellä särkypölökyllä kylykirivit 3 sentin palasiksi ja nakattiin kattilaan. Kaikki muorit ees enintä kuohaa pois kauhoneet...
Monesti syötiin sipulitki raakana ruvisleivän ja suolakalan päälle siperrettynä.
Yönseuvvut käytiin sitte ankarat ilimaherruustaistot. . Wink
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6331
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 30.03.2009 17:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuivalihavelli

Nythän alkais olla se aika vuodesta, että alakaa kuivalihavellin syönti, jota ennen wanahaan jatkui syksyyn asti.

Kaikki alkaa sillä, että laitetaan luisia lihoja räystäälle kuivumaan, koska niistä tulee makoisin keitto. Tässä meillä on lapaa ja potkaa.

Ensin leikellään liiat rasvat ynnä muu epämääräisen näköinen pois. Jos haluaa vähentää keiton suolaisuutta, niin ensin liotetaan vaikka yön yli vedessa ja sitten keitetään eri vedessä keitetään kunnes lihat on pehmenneet. Lihat erottuu luista ja kalvoista helpoiten sormin, jos liha ei ole leikattu poikkisyyhyn, niin kannattaa myös puukkoa käyttää koska kuivalihan syyt ovat melko karkeita.



Samalla otetaan osa liemestä jäähtymään ja tehdään suurus.



Juureksina käytämme pottuja ja porkkanoita.



Keitetään kunnes potut on kypsiä



Rieskan puuttuessa taitetaan vanikkalevystä reilu palanen ja pannaan voita hampaitten paksuuvelta. Juomaksi maitoa.



Illalla ei sitten tartte pikkusuolasta todennäköisesti katella hiukopalaksi, mutta suolasuus on kyllä vähentynyt seuraavana päivänä kun velliä lämmitetään koska potut on suolaa imeneet. Silimäpussit valuu silti pari päivää poskille.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 35354

LähetäLähetetty: 30.03.2009 17:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oikijaa ruokkaa näkkyy koillismaanki äijjillä syntyvän Laughing
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tursas
***


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 2643

LähetäLähetetty: 30.03.2009 20:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sämpy on kyllä ehottomasti palstan paras kokki.

Ruuvathi on oekeata evästä eikä mittää nykyaijan sörsseliillä raeskattuja "perinneruokie".
_________________
Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6331
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 01.04.2009 18:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tursas kirjoitti:
Sämpy on kyllä ehottomasti palstan paras kokki.


Kylläkait minusta joku ois tietenni hyvän emännän saanu.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Sivu 1 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com