Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Puukko Vieras
|
Lähetetty: 07.10.2004 08:49 Viestin aihe: Hyvä nylkypuukko ja sen teroittaminen |
|
|
Viikonloppuna olivat jahtiporukallani tuurit kohdillaan ja pääsimme nylkemään hirviä oikein urakalla. Totesin oman nylkypuukkoni melko kelvottomiksi. Ongelmia oli varsinkin tylsymisen kanssa, ja puukkoa saikin olla teroittamassa aina muutaman minuutin välein. Käytin kai parikymentä vuotta vanhaa Martinin rosteriteräistä metsästyspuukkoa. Mahdollisesti olin myöskin teroittanut puukon liian terävään kulmaan, mistä nopea tylsyminen esaattoi johtua.
Olen nyt teroittanut terän tylpempään, noin 25 asteen kulmaan ja kokeilen taas viikonloppuna uudestaan. Jollei tuo auta, täytyy seuraavaksi lähteä puukkokauppaan. Suositelkaapa hyvää nylkypuukkoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tahra Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 65
|
Lähetetty: 07.10.2004 11:09 Viestin aihe: |
|
|
Itse olen käyttänyt nylkyyn ja paloitteluun jo useamman vuoden Victorinoxin lihaveistä 5.6503.15 jossa on hieman kaareva, kärjestä kapea terä jolla on hyvä irrotella lihat luista. Pelkkään nylkemiseenhän käy omasta mielestäni melkein veitsi kuin veitsi, kunhan teroituskulma on kohtuullisen jyrkkä; paloittelussa sitten terän muodolla alkaa olla jo merkitystä.
Nämä lihaveitset eivät korvaa puukkoa. Tuppea niihin ei yleensä tule samaan hintaan (jos saa lainkaan) ja vuoluominaisuudet ovat jyrkästä teroituksesta johtuen sieltä minne valo ei paista edes jouluna.
Hyviä veitsiä valmistaa myös ruotsalainen Frosts. Niin ja viimmesessä M&K:ssa mainostettiin Mundial merkkisiä ammattiveitsiä, tiedä sitten millaisia ovat. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
nylkijä Vieras
|
Lähetetty: 07.10.2004 12:15 Viestin aihe: |
|
|
Martinin puukot on hyviä nylkemiseen ja Tommi-puukot pysyvät terävinä hyvin. Tommin jos ostaa niin ei tarvii olla joka vuosi ostamassa uutta puukkoa. Paloittelu veitset ja nylkypuukot ovat ihan eri tarkoitukseen tehtyjä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Puukko Vieras
|
Lähetetty: 07.10.2004 14:06 Viestin aihe: |
|
|
Onko terän materiaaleissa merkittäviä eroja? Onko olemassa hyvin teroittuvia ja terävänä pysyviä rosteripuukkoja?
Olen samaa mieltä, nylkypuukko ja paloitteluveitsi ovat tyystin eri työkaluja aivan kuten vesuri ja kirves. Ehkä hirvimies tarvitsee vielä kolmannen veitsen hirven pistämiseen ja avaamiseen metsässä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kuras Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Hei 2004 Viestejä: 107
|
Lähetetty: 07.10.2004 21:04 Viestin aihe: |
|
|
Puukko kirjoitti: | Onko terän materiaaleissa merkittäviä eroja? Onko olemassa hyvin teroittuvia ja terävänä pysyviä rosteripuukkoja?
Mielestäni Kuusamon nylkypuukko on sellainen. Omani on koukkupää joka sopii mielestäni jalkojen piirtoon. Nyt ostaisin koukuttoman mallin. Ei se kuitenkaan ole muita kiinnostanut.
Olen samaa mieltä, nylkypuukko ja paloitteluveitsi ovat tyystin eri työkaluja aivan kuten vesuri ja kirves. Ehkä hirvimies tarvitsee vielä kolmannen veitsen hirven pistämiseen ja avaamiseen metsässä. |
Lihanpaloitteluun Giesser. Kaatopaikalla olen selvinnyt itsetehdyllä tai mikä nyt on käteen sattunut. Kunhan on terävä ja kahva edellä. VipsCut ja hamarapuolelta teroitetut kiinnostavat avauksessa.[/i] |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ap Vieras
|
Lähetetty: 09.10.2004 18:28 Viestin aihe: |
|
|
Tuo käyttämäni F.DICK avausveitti on erinomanen, niin avauksessa kuin muussakin suolistuksessa/nylyssä.
Siitä pitää vain tuo kärkimolikka muotoilla paremmaksi.
Pistoon, sekä muuhun on tuo Veikko Hakkaraisen tekemä tuohipäinen.
Palottelussa Viktorinox, mutta ei terältään vastaa F.DICKiä(tylsyy huomattavasti helpommin).
Toissailtana suolistin hirven tuolla Dickillä ja äsken kokeillessa katkesi karvat käjestä, vaikken ole terottanu välissä:suosittelen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vieras
|
Lähetetty: 10.10.2004 11:55 Viestin aihe: |
|
|
Osa nykypuukoista on prässättyä rautaa eli metallia ei ole missään vaiheessa työstetty takomalla ei koneellisesti eikä käsin, prässillä leikattu muotoon, tahkottu, karkaistu ja päästetty, päästö tapahtuu tavallisesti suurissa erissä ja liian kuumassa, tälläinen puukko ei pidä teräänsä ja on vaikea teroittaa, eli perinteinen käsintehty takopuukko pitää teränsä, puukkopiireissä jotku nimittää "takomattomia" veitsiksi.
Nylkypuukoksi joku keittiöveitsiä valmistaman yrityksen laatu lihaveitsi, ovat yleensä helppoja teroittaa, pelkkä puikko riittää, ovat hygieenisiä ja pitkäikäisiä, laadukkaita keittiöveitsiä ei yleensä tehdä Suomessa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|