OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Miten valita jousi ja varusteet metsälle?
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Jousimetsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
sasu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Lok 2006
Viestejä: 3487

LähetäLähetetty: 01.08.2008 19:10    Viestin aihe: Miten valita jousi ja varusteet metsälle? Vastaa lainaamalla viestiä

Muutama päivä sitten iski ensimmäisen kerran elämässä kiinnostus jousiin. En tiedä jousista muuta kuin mitä tänään olen googlettamalla löytänyt. Näyttäisivät kalleimmat metsästäjän taljajouset pyörivän noin tonnin hintaluokassa eli metsästyskiväärin hinnoissa.

Minkä merkkiset ja malliset jouset ovat parhaasta päästä? Mitä tietämisen arvoisia eroja niissä on? Mitä varusteita on käytännössä hankittava itse jousen lisäksi? Mitä varusteita olisi kiva olla?

Minkälaisia kokoonpanoja itse rakentaisitte tai olette rakentaneet, jos valitsette luetteloiden hintavammasta päästä?

Mathews, Browning, Bowtech, ...? Esim. Mathewsin kalleimmasta päästä kun vertailen malleja niin ainoa ero, jonka maallikkona näen on jousen paino ja korkeus.

Jousen mitoitusta pohdin sitten erikseen, nyt kyselen ns. välineurheilun näkökulmaa.


Viimeinen muokkaaja, sasu pvm 02.08.2008 16:46, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Faksu
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 15 Hei 2008
Viestejä: 9

LähetäLähetetty: 01.08.2008 19:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse tilasin jenkeistä Diamond Justice paketin. Olen ampunut noin 70 laukausta diamond black ice jousella, ja kaikki nuolet ollu taulussa, vaikka en ole ennen jousella ampunutkaann.

Kävin tänään kokeilemessa liikkeessä noita halvemman luokan vehkeita(200-500e) joita ei kyl voinu ainakaan tuohon black iceen verrata mitenkään. Veto jäykkyys oli ihan eri luokkaa.

Kauppaiskin sanoi että rapakontakaa saa edullisimmin.

Kyseessä on siis taljajousi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 01.08.2008 21:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos on mahdollista, niin käy Merrysportissa Vantaalla, niin voit vertailla Hoyt:n, Bowtechin ja Matthewsin jousia luonnossa. AA:lla pääset käsiksi vielä PSE:n X-forceen.

Kaipa ne suosituimmat kuumat paketit rakennetaan Hoyt:n Kateran/Katera XL:n, Mathews Drenalinin/DrenalinLD ja Boukkarin Allegiance/General/Airbornen ympärille. Unohtamatta tosiaan PSE:n X-forcea. Itse tosin pidän hieman pidemmistä jousista ja rakentaisin uuden metsästysjousen Hoyt Seven37:n ympärille. Hyvä nuolihylly, ottaisin jonkun altaputoavan, joka on sellaista mallia, että pitää nuolen paikallaan; Ripcord, Quad jne. onhan niitä. Kiinnitä huomioita säätöjen helppouteen. Laukaisulaite mieltymyksen mukaan, itse pidän hanskamalleista, Winn, Tru-Fire Bearpaw, mutta monet tykkää caliper mallisista. Käyt ja kattelet mikä miellyttää. Löytyy sitten hienojakin 'kisalaukaisulaitteita', joissa on erittäin täsmällinen koneisto, Carter, Stanislawski jne., mutta harva näitä peukalolaitteita lopunperin metällä käyttää. Tähtäin on makuasia, minä pidän microsäädöistä 'clickillä' ja vaakapinneistä. Hoyt MicroElite, SureLoc, SpottHogg ... lista on pitkä ja paljon on malleja. Punapistepuolella taitaa Z-Point olla vahvoilla, mutta punapiste kannattaa minusta ottaa työn alle vasta II varusteluaallossa ja sittenkin varautua mahdolliseen hukkainvestointiin (kokemusta on Embarassed ). Jännetähtäin, nokinpaikka, kumirenkaat nuolen ja laukaisulaitteen väliin, niin jousi alkaa olla valmis.

Nuolipuolella on muutama vaihtoehto: Easton, GoldTip/Vapour ja Carbon Express (CX). Näistä on erilaisia kokemuksia, mutta tästä joukosta ne sopivimmat/parhaat yleensä löytyvät. Oma valinta on ollut CX:n Maxima ja hyvin toimii. Kärjet, siis leikkurit, on oma lukunsa ja en lähde niitä arvioimaan sen enempää kuin, että itse olen ollut hyvin tyytyväinen NAP:n ja G5:n tuotteisiin. Muistakin merkeistä varmaan löytyy vähintäänkin yhtä hyviä tuotteita.

Rannesuojia ja nuolitelineitä sitten löytyy vaikka minkälaisia. Mukkanuoli tekee minusta hienoimmat rannesuojat ja nahkaiset vyölle kiinnitettävät nuolitelineet, vaikka itse pidän jouseen kiinnitettävistä nuolitelineistä.

Jännevahaa, keskipunoslankaa, nokkipihtiä, sulituslatetta, laukkua .... kyllä kamaa löytyy. Alan harrastaja tietysti vaihtaa custom jänteet ja kaapelit, esim Winner's choice, vuoraa hyllyn ympäristön fleecellä, modaa kahvan kohdilleen jne.

Meinasi stabi unohtua. Niitäkin on vaikka mitä, mutta esim. Doinker tuotenimellä löytyy hyviä.

http://pjm.fi/wp-content/uploads/2007/06/koulutuspohja1.pdf

Koko settiin, hyvä jousi varusteineen + kaikki oheiskamat, saa hyvinkin pari tonnia uppoamaan ilman tuskaa. Siis, jos ottaa kamat yläsegmentistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sasu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Lok 2006
Viestejä: 3487

LähetäLähetetty: 01.08.2008 21:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos tietopaketista, tuli tarpeeseen.

Mitenkäs kun metsästyskirjani suosittelevat laukaisemaan sormin, sormet kun eivät häviä reissussa ja ei tarvitse näprätä laukaisulaitteen kanssa riistaeläimen odotellessa. Onko neuvo aivan pöljä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 01.08.2008 21:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä sormilaukaisuakin käytetään, mutta aikas vähän. Kalusto on kehittynyt pienempään suuntaan ja sormilaukaisuun parhaiten soveltuvia yli 40" pitkiä 'pyöreillä' cameillä olevia jousia on hyvin vähän markkinoilla. Olen itsekin 'vanha' sormiampuja, mutta kaluston kehityksen myötä vaihtanut laukaisulaitteeseen. Reissun päällä on sitten varalaukaisulaite matkassa.

Lyhyt jousi on pieni ja näppärä käsitellä ja kevyt kantaa. Toisaalta se on hieman vähemmän vakaa ammuttava. Toki kevyttä voi painottaa tukevammaksi, mutta hitausmomenttiin (=vakauttavaan elementtiin) vaikuttaa etäisyys neliössä ja massa vain 'suoraan'. Yksi varoituksen sana. Nopein jousi on yleensä hieman vaikeampi ammuttava, varsinkin jos jännekorkeus (brace height) on pieni, alle 7".

Osta se 'keskimittainen', 36-38", 'toiseksi nopein', 310-320 fps, laadukas jousi aihioksi ja rakenna siihen ympärille mieleinen paketti. Kannattaa myös huomata, että aika usein vetopituus saattaa hieman muuttua (yleensä alaspäin) kun hommaa on jonkin aikaa harrastanut, joten kysele miten helposti sitä voi muuttaa. Tällä oppii helpommin ampumaan tarkasti, nuoli lentää minkä pitää ja 'viritykset' pysyy hanskassa edes joten kuten

Ostat sitten II aallossa sen 'hypercam ultra short' vehkeen, josta tuunaat sen superpyssyn. Pidät sen vanhan varalla kuitenkin, koska jollainhan pitää päästä metälle, kun 'varsinainen' pyssy on 'työn alla' jotakuinkin koko ajan. Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sasu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Lok 2006
Viestejä: 3487

LähetäLähetetty: 01.08.2008 21:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näillä eväillä taidan päästä alkuun, suuri kiitos neuvoista. Ensin vähän pitempi jousi totutteluun ja harjoitteluun, ja vasta kun mopo karkaa käsistä laitan ultralyhyttä kehiin (jos taidot riittävät). Sormilaukaisun voin näköjään unohtaa.

Sitten vain liikkeeseen sovittamaan vetopituuksia ja vetovastuksia.

Niin, sitä vielä kysyisin, että mikä yhteys on jousen pituudella ja sormilaukaisulla/laukaisulaitteella?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 01.08.2008 23:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vastaus on jännekulma. Lyhyellä jousella jännekulma muodostuu niin teräväksi, että sormet yksinkertaisesti rusentuvat nippuun täydessä vedossa ja hyvän laukaisun tekeminen on erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta. Onhan niitä erilaisia kahden sormen tekniikoita jne. mutta kuuluvat enemmän 'kikka puolelle', kuin vakavaan ammuntaan. Yleensä puhutaan 40" mitasta rajana, joku jopa 38", mutta oikeasti hyvä 'sormipyssy' on 43-46" pitkä, isolla jännevälillä varustettu ja hitailla 'pyöreillä' cameillä. Oikeastaan ainoa sormille mainostettu taljajousi on Hoyt Montega Accuwheel-pyörillä, mutta se on sitten vastaavasti hieman hitaampi. Hitaus ei vaivaa amerikan peura ja mustakarhujahdeissa kun matkat on lyhyitä ja osuma-alue kelvollisen kokoinen, mutta vauhtia kyllä hieman kaipaa, jos on pyyn vitaalit (5 cm?) kohteena ja matkan arvioinnissa hieman epävarmuutta.

Toisaalta supervauhdit vaatii sitten vehkeiden, jousi ja nuoli, virittämisen osalta todellista paneutumista, jonka oppiminen vie aikansa. Sen 'toiseksi nopeimmankin' kanssa pääsee kyllä ajan oloon riittävästi virityspuoleen tutustumaan, jos kiinnostusta riittää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sasu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Lok 2006
Viestejä: 3487

LähetäLähetetty: 01.08.2008 23:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aavistelinkin että trigonometriasta on kyse. Harmi että ei voi olla pienikokoinen sormilaukaistava jousi.

Kiitos neuvojen ja Internetin olen nyt tehnyt ensimmäisen jousivalintani. Käyn ostamassa sen Merrysportista, että saan oikean vetopituuden ja vetovastuksen, itselläni kun ei ole vielä mitään kokemusta jousista.

Päädyin hankalaan jouseen eli Mathews DXT. Tämä jousi vaatinee melko täydellistä ampumasuoritusta pienen kokonsa ja keveytensä takia. Jos en tällä opi ampumaan, ostan sitten kakkosjouseksi jonkun vähän helpomman (eli teen tämän asian nurinpäin: ensin vaikea jousi, sitten helppo). Pidän tämän jousen high tech -luonteesta ja pienestä koosta, siksi olen valmis kohtaamaan sen antaman haasteen. Samoin ovat tosin tuliaseenikin eli haulikot, kiväärit ja pistoolit haastavia: kevyitä ja lyhytpiippuisia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kummatyyppi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Syy 2008
Viestejä: 10
Paikkakunta: Pieksämäki

LähetäLähetetty: 06.09.2008 14:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ensimmäisenä vaikka varaudut siihen että sopivat avaimet säätöruuveihin ja muihin ovat aivan mahdoton tehtävä. Itselläni on tuo aloittelijan paketti PSE Deerhunter ja olen ostanut tuuma ja millikokoiset sarjat, joista yksikään ei sovi tähtäimeen tai niihin kriittisimpiin osiin. Hihojen palaminen on ollut lähellä moneen kertaan ja olenkin harkinnut että vien jousen kauppaan ja tulen haulikon kanssa ulos. Eipähän tarvitse miettiä mikä hlvetin ruuvi pitää ja millä avaimella saada auki. Liekö syy sitten halvassa laadussa, ei tuo nykyään paljon maksa mutta silloin aikoinaan oli jotain 400e joka ei ole paljon. Kunhan rahaa saa niin voisi miettiän jotain kalliimpaa jos nyt uskaltaa enää jousiinkaan silloin koskea Laughing

Eli älä osta mitään halpaa pakettia kun tulee vain huono ensivaikutelma jos kaikki ei olekaan niin kuin pitäisi Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sasu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Lok 2006
Viestejä: 3487

LähetäLähetetty: 06.09.2008 14:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olenkin tässä jo lukenut kymmenkunta jousikirjaa. Melkoista virittelyä vaatii jousen pitäminen tarkkana, kaikenlaista säädettävää riittää...

Mathews DXT tullee olemaan ensimmäinen jouseni. Nyt säästän rahaa ja vahvistan lihaksia. Kaupassa kun kokeilin niin en saanut jousen viritystä edes alkuun.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pikkuhannu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2007
Viestejä: 157
Paikkakunta: Tikkakoski

LähetäLähetetty: 07.09.2008 17:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hankkii vastakaaren, niin pääsee halvalla, eikä paina turhan paljon...
Enemmän tietenkin vaatii harjoittelua ja isommat puuroannokset, että jaksaa jäykempää jännittää... Twisted Evil
_________________
Perinnejousi se olla pitää...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 35353

LähetäLähetetty: 07.09.2008 20:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä kun inhoan kaikkea joutavaa näpräämistä,taljamiehillä menee näköjään puolet treeni reissusta säätämiseen (itelläkin aikoinaan),siirryin lonkkariin (pitkäjousi).
Tosin oma pää on se kaikkein kovin säädettävä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kummatyyppi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Syy 2008
Viestejä: 10
Paikkakunta: Pieksämäki

LähetäLähetetty: 07.09.2008 20:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

heiluri kirjoitti:
Minä kun inhoan kaikkea joutavaa näpräämistä,taljamiehillä menee näköjään puolet treeni reissusta säätämiseen (itelläkin aikoinaan),siirryin lonkkariin (pitkäjousi).
Tosin oma pää on se kaikkein kovin säädettävä.


Sama vika mutta mielenkiintoinen harrastus niin ei niin nopeasti kyllästy koko touhuun. Tosin kun kaikki jutut oppii niin kaikki käy helposti siitä edespäin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ahoja
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 25 Syy 2007
Viestejä: 17
Paikkakunta: kehä III:n sisäpuoli

LähetäLähetetty: 07.09.2008 21:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taljajousiharrastuksessa puolet, jos ei enemmänkin on jousen säätämistä ja muuta virittelyä, mutta mikäpäs sen mukavampaa kun ampua sellaisella jousella, mikä on kunnossa.
_________________
C3H5N3O9
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kummatyyppi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Syy 2008
Viestejä: 10
Paikkakunta: Pieksämäki

LähetäLähetetty: 07.09.2008 23:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ahoja kirjoitti:
Taljajousiharrastuksessa puolet, jos ei enemmänkin on jousen säätämistä ja muuta virittelyä, mutta mikäpäs sen mukavampaa kun ampua sellaisella jousella, mikä on kunnossa.


Kun sen ensin saa kuntoon joka saattaa vaatia pitkääkin pinnaa. Onneksi yleensä selviää tähtäimen oikean asennon etsimisellä mutta näissä kunnollisissa uusissa jousissa säätöjä saa varmasti tehdä enemmänkin. Harmi vain jos pidemmän reissun aikana joutuu säätöjä tekemään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Jousimetsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Sivu 1 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com