Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Vieras
|
Lähetetty: 28.10.2004 16:32 Viestin aihe: lihanjako |
|
|
millä tavalla organisoitte lihanpaloittelun? arvotteko lihalaatikot vai onko jokaisella omansa? onko vain tietyt henkilöt jotka paloittelevat lihat?
Tarkkoja laukauksia kaikille |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vieras
|
Lähetetty: 28.10.2004 18:21 Viestin aihe: |
|
|
Kaikki osallistuvat jakoon. Jos ei pääse paikalle voi lunastaa lihat tiettyyn hintaan (en nyt muista kuinka suuri summa, mutta ei mikään kovin iso).
Jokainen tuo paikalle yhden lihalaatikon. Lihat jaetaan tasan jokaiseen laatikkoon ja lopuksi laatikot arvotaan.
Filepalat jaetaan erikseen tasan. Mitään ongelmaa ei koskaan ole olllut lihanjaossa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ent.ap Vieras
|
Lähetetty: 28.10.2004 18:51 Viestin aihe: |
|
|
Lihanpalottelussa tulee aikaamyöten kukasellekkin se erikoistyö(vaikkei siihen vartavasten pyritäkkään), joka sujuu sitten ajanmyötä nopeutuvassa/parantuvassa tahissa.
Lihanjaossa laitamma mahollisimman samanarvoiset kasat ja arvalla katotaan kasojen omistajat. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vieras
|
Lähetetty: 30.10.2004 20:30 Viestin aihe: |
|
|
Meillä toinen osa porukkaa jakaa lihat pienimällä ne aina tasan jokaiselle. Omassa osassa porukkaa jaetaan aina koko eläimen neljännes per ukko ja jokainen leikkaa lihat ite niinku haluaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vieras
|
Lähetetty: 31.10.2004 22:51 Viestin aihe: |
|
|
Lihat paloitellaan porukalla ja jaetaan tasan laatikoihin sitten suoritetaan arvonta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vieras
|
Lähetetty: 15.11.2004 10:34 Viestin aihe: |
|
|
Meidän porukassa hirvi(täysi) jaetaan puoliksi ja ne joille se hirvi tulee käyvät itse jakamassa sen puoliksi, eli keskeltä kahtia. Vasikka tulee yhdelle kokonaisena. Tämä jakosysteemihän riippuu tietekin hirvi lupien määrästä, mutta lihoja ei koskaan ole silputtu pieniksi paloiksi eikä tulla silppuamaan!!!! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kuras Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Hei 2004 Viestejä: 107
|
Lähetetty: 15.11.2004 11:12 Viestin aihe: |
|
|
Hirvet jaetaan vasanpuoliskoihin ja aikuisen neljänneksiin ison puukkosahan mallisella lihasahalla. Kaksi hirvimiestä muodostaa yhden lihanjakoryhmän ja paloittelevat ja jakavat keskenään saadun palan seuran lihankäsittelytiloissa tai muualla. Paloittelutiloissa on käytössä entinen teurastamon vaaka ja iso lihamylly. Lihanjaosta vastaava pitää kirjaa, että kaikki lihanjakoryhmät saavat lopuksi samanarvoiset osuudet. Jonkin verran jää pikkusilppuamista tasoituspaloista lopussa ja peijais- ja maanomistajien paloista ja hirvipäivällisistä. Luuttoman pikkupalan ja luullisen palan välillä käytetään kerrointa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
werty Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 24 Lok 2004 Viestejä: 84
|
Lähetetty: 15.11.2004 13:51 Viestin aihe: |
|
|
Ammattimies palottelee lihat parin äijän kans. Sitte pistetää lihat tasan pusseihin ja pussit arvotaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vieras
|
Lähetetty: 16.11.2004 10:15 Viestin aihe: |
|
|
Anonymous kirjoitti: | Meidän porukassa hirvi(täysi) jaetaan puoliksi ja ne joille se hirvi tulee käyvät itse jakamassa sen puoliksi, eli keskeltä kahtia. Vasikka tulee yhdelle kokonaisena. Tämä jakosysteemihän riippuu tietekin hirvi lupien määrästä, mutta lihoja ei koskaan ole silputtu pieniksi paloiksi eikä tulla silppuamaan!!!! |
Sen verran täytyy vielä tarkentaa, että meillä kaikki itse saavat yleensä valita minkä hirven ottavat, eli toisille tulee joskus vähän vähemmän lihaa, mutta saavat sitten seuraavana vuona vastaavasti vähän enemmän. Eikä koskaan ole kukaan valittanu lihan jakosysteemistä. Täällä päin muutkin porukat on alkaneet ottamaan nytten samaa käytäntöä, kun osa on "!&%¤#"!" siihen että lihat silputaan. Onhan se mukavempi että saa isompana lihan niin saa sitten oman mielen mukaan palotella ja tietää että mitä lihaa on, eikä tarvi arpoa. Ittekki vein tänä vuona palviin koko paistin, ja onhan se hyvää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vieras
|
Lähetetty: 16.11.2004 11:14 Viestin aihe: |
|
|
Ammattimies leikkaa ruhot meidän tiloissa jakaen osat suht tasaisesti laatikoihin ja jahtiporukka on siinä apumiehinä. Eihän niitä tasaisesti saa tuolla tapaa jaettua, kun paisteja ei leikota N osaan, mutta syksyn aikana se kyllä tasaantuu. Laatikot peitetään lopuksi tasajako-jauhelihapusseilla (punnittu), notta kukaan ei näe, missä se suurin paisti on. Jos joku pitää silmällä jaon aikana mitä mihinkin laatikkoon menee, niin pitäköön raukka ahne jos siitä kiksit saa, säälit sille. Siitä sitten jokainen ottaa tavallaan sokkona yhden laatikon mukaansa, kun lähtee kotiap'päin.
Sisäfileet jaetaan elikoiden kaatojärjestyksessä siten, että file per ukko vuorolistan mukaan. Joskus saa vasan, joskus mahtisonnin fileen, jonakin vuonna yhden, jonakin kaksi pötköä, mutta sekin tasaantuu vuosien kuluessa - mitäpä noista tarkempaa jakokirjaa pitämään. Ulkofileet ovat pätkinä lihalaatikoissa, mutta ei tasan kaikkiin jaettuina, vaan jotakin 3-4 pätkänä per puoli.
Hyvin on jakosopu meillä säilynyt. En muista mitään ihmeempää valitusta kuuluneen eikä mihinkään joissakin seuroissa käytettyihin "kaikki jauhelihaksi" menetelmiin ole tarvinnut turvautua. Meillä on sen suhteen kyllä hyvä porukka. Leikkoon jälkeesissä siivoushommissa kyllä jotkut tahtovat luistella, lihat kelpaa mutta tiski ei tunnu onnistuvan joiltakin sitten millään. Persuuksiille pitääs joitakin äijiä potkia notta tuntuu! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hietala Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Kes 2004 Viestejä: 2541 Paikkakunta: Pohojanmaa
|
Lähetetty: 16.11.2004 12:42 Viestin aihe: |
|
|
Sama homma kuin edellisellä paitti fileet on jaossa mukana paistien kanssa. monesti niillä tasoitetaan lapapaistin/ sisäpaistin eroja. Lopuksi kasat pussiin ja korttipeli käyntiin. korttipakassa joka jätkän nimi, sekoitus ja korttien lätkiminen pussien päälle. Eipä auta tiirailu, leidi Fortuna jakaa lihan
Kuulin ku yks porukka sai yhden vasan jaettavaksi. Kateuksillaan eivät voineet jakaa sitä vaikka 1/4 porukalle vaan vetelivät sitten vannesahalla sen 16 kasaan Kaikille samanlaista! _________________ Laiskuuttaan tingan häviää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ranunculus Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 24 Hei 2004 Viestejä: 26
|
Lähetetty: 16.11.2004 13:20 Viestin aihe: |
|
|
Tänä vuonna hirvimäärä passasi kolmen miehen jakoporukoihin. Hirven saa jakaa ensisijaisesti ampujan porukka. Jos ko porukka on jo hirven saanut, hirvi arvotaan saamattomien porukoitten kesken.
Jakoporukka saa sitten sumplia ruhonsa itse. Minä olen tottunut lihojen luuttomaksi leikkuuseen. Samanarvoiset osat jaettiin kolmeen kasaan. Yksi kääntyi selin ja toinen osoitti kasaa kysyen kenelle. Jakajia ollessa kerralla muutamia, lihoja ei tarvi pilputa joutavaksi silpuksi. Hirvien koot tietysti vaihtelevat mutta laatu korvaa määrän on mottomme. Ja aika tasaa määränkin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|