Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 04.12.2008 02:39 Viestin aihe: Vilperin lihapasteijat. |
|
|
Tuo vanhempi tytär kun sattui saamaan sen valkolakin, niin isukki lupasi sitten tehdä jotain suolapalaa riistasta niihin juhliin. Aikani sitä pähkäilin ja vaikka mikään leipuri en olekaan, niin lihapasteijat vaikuttivat sopivalta ratkaisulta; peuranlihaa löytyi pakkasesta ja voitaikinan saapi kaupasta ja joskus oli tullut jonkunlainen muottikin ostettua jolla muutama joulutorttu tullut väännettyä. (tulee muuten maukkampia joulutorttuja kuin nuo tähtitortut) Osittain nämä ohjeet on sovellettuja äiteen opettamasta tavasta. Koskaan ennen en ole lihapasteijoita tehnyt, joten jos paljonkin virheitä olen tehny, niin oikaiskaa!! Maistiaiset on syöty ja jostain syystä nuo tämän kuvasarjan pasteijat katosi pelliltä aika nopeasti että ainakin maku on ollut kohillaan!
Mutta aloitetaas tämäkin kuvakollaasi taas vaihteeksi:
Osa lihoista vartoo jauhamista ja lautasella on yksi pieni sipuli pilkottuna ja muutama valkkarin kynsi ja viipale ruisleipää ja viipale Kestileipää.
Jauhaminen käynnissä ja vähän kaikkia aineksia sitten sinne sekaan muistaen jättää pari leipäviipaletta viimeiseksi.
Satsi läpi ja vuorossa perusmaustaminen; suolaa ja erilajeja pippureita sekaan näppituntumalla, mutta varoen liika-annostusta.
Kaikki sekoitettiin huolellisesti keskenään ja aloitetaan toinen kierros lihamyllyn läpi.
Valmista tavaraa tulee tuutista ja nyt sitä ei sitten enää sekoitella että rakenne säilyy irtonaisena paistamista ajatellen!
Vaikka mä vannonkin valurautapannun nimeen, niin mun pannuni ei riitä koko hela satsin valmistamiseen kerralla, joten kovanaamaan oli tyytyminen.
Satsi kuohkeana pannulle ja samaan aikaan vesi kiehumaan kattilaan ja sinne sekaan yksi kasvisliemikuutio.
Oli tuo peura melkein kokonaan paistinpaloja joten hiukan rasvaa piti lisätä paistokseen.
Vesi/kasvisliemi yhdistelmä kiehuu joten aika lisätä riisi/ohrasuurimoita sekaan.
Siellä muhivat ja lihallekin tässä vaiheessa kansi päälle makujen tasaamiseksi.
Tässä vaiheessa piti jo ottaa voitaikina sulamaan ja siinä näkyy se muottikin millä pitäis torttuja sitten vääntää.
Kannet päällä muhimassa hissukseen miedolla lämmöllä.
Sopiva välirako purkaa mylly osiksi ja laittaa likoon kuumaan veteen.
Tässä vaiheessa maistaminen ja hiukasen jouduin vääntämään pippurimyllystä lisää puhtia seokseen. (tämä on yksi tärkeimmistä vaiheista; maista melkein valmista tuotetta ja jos on korjattavaa, niin tee se)
Ohra/riisi seos on myös kypsää ja hiukan maun parantamista tilkalla kermaa.
Tsydeemi astiaan
ja lihat perään
ja kaikki sitten huolellisesti sekaisin.
Pari mulkvistia joukkoon rakenteen kiinteyttämiseksi.
Taas sekoitus ja nyt sitten puristetaan kaikki ilma pois välistä ja tässä täyte valmiina..
Levyjä sitten työn alla ja jäljestäkin näkyy kokemattomuuteni tällä saralla.
Jonkinlaisia kakkaroita saan sentään aikaiseksi.
Alkaa olla täytteen laittamisen paikka.
Täytteen laittamista helpoittaa kummasti pari sopivan kokoista lusikkaa jolla saa tehtyä sopivan kokoista ja tiivistä massaa kakkaran päälle.
Sulkemista vailla; joku viisas jossain ruokaohjelmassa kertoi että kannattaa voidella kananmunalla toinen puoli siltä sulkemisalueelta.
Ja nyt tän muotin edut tulee eteen: kakkara muottiin.
Muotti kiinni.
Ja valmis torttu pois muotista.
Tuossa niitä on nyt pellillinen ja 500 grammasta taikinaa syntyy 20 torttua.
Kananmunalla voideltuina uunissa ja ei kun vartoomaan tuloksia.
Nyt paistettuina ja jostain syystä hyvin eroittaa nämä 6 kappaletta jotka tehtiin noista jäännöspaloista.
Voisi olla muuten hyvä joulutortun korvike niille jotka eivät makeasta tykkää.
Lisäksi täytteen suhteen voisi soveltaa pariakin kikkaa; jos on kanttarelleja jäljellä, niin niitä puoli kourallista mausteeksi samoin kuin voisi savuliha olla oiva lisämauste täytteessä.
Kommennteja kiitos! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
.625 Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Hei 2005 Viestejä: 841
|
Lähetetty: 04.12.2008 03:40 Viestin aihe: |
|
|
Olet korvausvelvollinen .... hajos tietokoneen näppäimistö kuolaamisen seurauksena
Hyvät oli ohjeet, ja tämmöinen hieman keittiö-rajoitteinenkin saa selkoa ohjeista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
metsästäjä poika Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Mar 2008 Viestejä: 345 Paikkakunta: Tampere
|
Lähetetty: 04.12.2008 08:16 Viestin aihe: |
|
|
Kun olis leipomossa töissä niin sielä täytettiin pasteijat sellasella kakku pursottimella tai mikä se on joilla kakkujakin koristellaan semmonen pussi ja suutin yhdistelmä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
sahkuifk Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Mar 2007 Viestejä: 932
|
Lähetetty: 04.12.2008 19:57 Viestin aihe: |
|
|
Muutama reikä haarukalla ennen uuniin laittoa, ei räjähdä mutta nousee kyllä. Taikina muuten tehdään sitten itse . Jos jaksaa . _________________ jos ei voi, niin se on voi voi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
juhaka Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Hel 2005 Viestejä: 2042
|
Lähetetty: 04.12.2008 20:01 Viestin aihe: |
|
|
On kyllä hyvännäköinen tälli vilperillä! Tuota vois itsekin kokeilla joskus kaljapäissään. _________________ Pukki haluaisi maistaa Marjukan piparia! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hietala Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Kes 2004 Viestejä: 2541 Paikkakunta: Pohojanmaa
|
Lähetetty: 04.12.2008 22:16 Viestin aihe: |
|
|
Puuroriisi on mielestäni kokeilemisen arvoinen normiriisin tilalta. Käytän sitä rasvassa keitetyissä lihapiirakoissa. Sitoo täytteen, eli ei varise irtoriisit haukkaamisen jälkeen pitkin pöytiä. Lisäksi antaa sopivasti kosteutta (tosin oluttakin kuluu vähemmän ) _________________ Laiskuuttaan tingan häviää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 04.12.2008 22:37 Viestin aihe: |
|
|
Laitetaas ny pari kommenttia: Kun tuo kauliminen sitten alkoi jossain vaiheessa sujua vähän paremmin harjoittelun tuloksena, niin niitä syntyi tänään jo ihan kohtuullisen nopeasti. Tuo täytteen määrä n. 2,5 litraa riittää n. 100:n pasteijaan, taikinaa kului 2,5 kiloa.
Räjähtämisiä ei tapahtunut ensimmäistäkään vaan vaikka pasteijat saivatkin kohtuullisen pyöreän muodon uunissa ollessaan, niin se kananmunalla sively ennen yhteenpuristamista näytti tehoavan.
Kun ammattikokki jo telkkarissakin sanoo voitaikinan teon olevan täysin kannattamatonta kotioloissa, niin uskon kyllä siihen!
Tuo täyte on niin paksua että tuskin tulisi pursottimesta lävitse.
Mä kokeilin tuota ohra/riisi seosta ja mielestäni erittäin hyvä vaihtoehto, pelkkä kokonaisista ohrasuurimoista tehty lisätäyte voisi olla ehkä jopa vielä parempi vaihtoehto. (pitänee testata siinä vaiheessa kun tuo nuorempi tytär saa sen lakkinsa; about 3 vuoden päästä )
Sinällään noiden teko vaatii pirusti aikaa ja vaivaa, mutta lopputulos on kyllä täysin syöntikelpoinen. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16755
|
Lähetetty: 04.12.2008 23:08 Viestin aihe: |
|
|
Saisiko lisää kuvia. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 04.12.2008 23:12 Viestin aihe: |
|
|
9.3x622 kirjoitti: | Saisiko lisää kuvia. |
Jollei noilla kuvilla ysikolmonen osaa tehdä pasteijoita, niin sitten mies on vielä tumpelompi kuin mitä mä olen luullut!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
juhaka Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Hel 2005 Viestejä: 2042
|
Lähetetty: 04.12.2008 23:27 Viestin aihe: |
|
|
Eroaako peuranliha muuten millään tavoin hirvenlihasta?
Ei ole ikinä tullut peuraa edes nähtyä täällä. _________________ Pukki haluaisi maistaa Marjukan piparia! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16755
|
Lähetetty: 04.12.2008 23:34 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | 9.3x622 kirjoitti: | Saisiko lisää kuvia. |
Jollei noilla kuvilla ysikolmonen osaa tehdä pasteijoita, niin sitten mies on vielä tumpelompi kuin mitä mä olen luullut!! |
_________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 04.12.2008 23:34 Viestin aihe: |
|
|
Se on paljon maukkaampaa ja sopivasti rasvaisempaa että ei tartte possua joukkoonsa. (paksuimmat rasvathan poistetaan paloitellessa) Kyllä noi pasteijat onnistuu hirvestäkin, mutta silloin suosittelen jauhamaan vähän possun kylkeä joukkon. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
juhaka Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Hel 2005 Viestejä: 2042
|
Lähetetty: 04.12.2008 23:36 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Se on paljon maukkaampaa ja sopivasti rasvaisempaa että ei tartte possua joukkoonsa. (paksuimmat rasvathan poistetaan paloitellessa) Kyllä noi pasteijat onnistuu hirvestäkin, mutta silloin suosittelen jauhamaan vähän possun kylkeä joukkon. |
Ok. _________________ Pukki haluaisi maistaa Marjukan piparia! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 04.12.2008 23:53 Viestin aihe: |
|
|
Vielä vähän jatkoa: Kauriin liha olisi ehkä vieläkin parempaa täytteen raaka-aineeksi, mutta silloin pitää olla vieläkin tarkempi sen maustamisen suhteen ettei mene yliannostuksen puolelle! Ja miksei voisi käyttää vaikka jänistäkin tuohon tarkoitukseen: Soveltakaa ja kertokaa tuloksista! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tärppi Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Mar 2004 Viestejä: 1699 Paikkakunta: Pallas
|
Lähetetty: 05.12.2008 01:40 Viestin aihe: |
|
|
Jänistä tuli kokeiltua aikoinaan ja säväytin sitä hieman pekonilla ja hyvää tuli.
Muuten aika samalla kaavalla kuin Vilperin, mutta teimme kyseiset paistokset avotulella
Mutta hyvältähän ne näyttää noinkin.
Hyvä Vilperi! Jatka vaan reseptien jakoa,kun ei näitä liiemmin tänne kerry... _________________ Tärpin ja Roopen sympioosi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|