Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 27.02.2009 20:06 Viestin aihe: |
|
|
En ole tohtinut muuta laittaa kuin leppää, Appiukko tuumaili, että aikoinaan olisivat haavan sydänpuuta käyttäneet, lieneekö aika kullannut muistot... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
älg Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2008 Viestejä: 479 Paikkakunta: ruotsi
|
Lähetetty: 27.02.2009 20:56 Viestin aihe: |
|
|
Oon kattellu kun nuo ammattilaiset savustaa siikoja ne käyttää leppää ja sitten lopuksi laittavat tuorreen kuusenoksan,saavat hienon värin sillä vissiin.Ite käytän vain leppää ja vähän katajaa,on tietenkin vähän makuasia mitä käyttää.Jostain luin että joku käytti mustaviinimarjapuskan oksia, pitäs joskus kokeilla. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
phh Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2004 Viestejä: 463
|
Lähetetty: 08.03.2009 21:59 Viestin aihe: |
|
|
Lepällä ja katajalla on tullu savusteltua. Molemmat toimii, katajan kanssa pitää varoa; jos laittaa liikaa, tahtoo tulla kitkerää. Herukanoksista en osaa sanoa, mutta omenapuuta tiedän käytetyn, omia kokemuksia tosin ei ole. Tiedä sitten miten nämä toimii palvihommissa, perinteisessä savustuksessa ainakin.
Tuollainen rinteeseen rakennettu kylmäsavuproto tuli joskus tehtyä. Ensimmäinen satsi onnistui ihan hyvin, toinen ei oikein mitenkään. Syyksi pahaan makuun epäilin nokeentumista tmv. Jos tämä oli selitys, jäi mietityttämään tuo savusaunan kiukaan rakenne. En ole noita paljoa tutkinut, mutta käsittääkseni tuli lyödään kivikasan alle ja savu tulee suoraan kivien välistä? Tämän vuoksi kai niitä nokilöylyjä alussa heitellään? Onko näissä kellään esiintynyt mitään ongelmia tuon nokeentumisen kanssa?
Sittemmin olen tuon nokeentumisongelman yrittänyt estää epäsuoralla savulla, ts. niin, ettei savustettava eväs ole suoraan savun päällä. Tämä on mielestäni toiminut ihan hyvin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 20.03.2009 15:44 Viestin aihe: |
|
|
phh kirjoitti: | Lepällä ja katajalla on tullu savusteltua. Molemmat toimii, katajan kanssa pitää varoa; jos laittaa liikaa, tahtoo tulla kitkerää. Herukanoksista en osaa sanoa, mutta omenapuuta tiedän käytetyn, omia kokemuksia tosin ei ole. Tiedä sitten miten nämä toimii palvihommissa, perinteisessä savustuksessa ainakin.
Tuollainen rinteeseen rakennettu kylmäsavuproto tuli joskus tehtyä. Ensimmäinen satsi onnistui ihan hyvin, toinen ei oikein mitenkään. Syyksi pahaan makuun epäilin nokeentumista tmv. Jos tämä oli selitys, jäi mietityttämään tuo savusaunan kiukaan rakenne. En ole noita paljoa tutkinut, mutta käsittääkseni tuli lyödään kivikasan alle ja savu tulee suoraan kivien välistä? Tämän vuoksi kai niitä nokilöylyjä alussa heitellään? Onko näissä kellään esiintynyt mitään ongelmia tuon nokeentumisen kanssa?
Sittemmin olen tuon nokeentumisongelman yrittänyt estää epäsuoralla savulla, ts. niin, ettei savustettava eväs ole suoraan savun päällä. Tämä on mielestäni toiminut ihan hyvin. |
Omenapuu korvaa lepän ja lisäksi sen toisten suosiman tavan lisätä sokeria sinne kuumasavun pöntön pohjalle; Olen käyttänyt omenapuuta tai sen lehtiä jo yli kymmenen vuoden ajan ja suosittelen sen käyttöä niille joilla on siihen mahdollisuus. Kataja taas antaa sen sopivan lisän sinne makuun oikein käytettynä.
Kylmäsavuun en ole pahemmin tutustunut, mutta olettaisin siihenkin pätevän samat säännöt; tarpeen vaatiessa poltetaan "putki" puhtaaksi voimakkaalla tulella jonka jälkeen aloitetaan savustus pienellä teholla esim. omenaa ja katajaa käyttäen. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Musta Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Maa 2009 Viestejä: 62 Paikkakunta: P-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 01.04.2009 05:12 Viestin aihe: |
|
|
Käytättekö pelkkää nitriittisuolaa, vai merisuolan ja nitriittisuolan seosta?
Mistä tuota nitriittisuolaa saa ostaa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
whiski Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 01 Hel 2009 Viestejä: 106 Paikkakunta: Turku
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 01.04.2009 21:07 Viestin aihe: |
|
|
Musta kirjoitti: | Käytättekö pelkkää nitriittisuolaa, vai merisuolan ja nitriittisuolan seosta?
Mistä tuota nitriittisuolaa saa ostaa? |
Omat lihat olen suolannut tavallisella merisuolalla, maku on ollut kohdillaan. Väriä tällä ei kuitenkaa saa lihaan kuten nitriittisuolalla. Esteri on ilmeisesti suolannut nitriitillä, tietäisi paremmin kertoa sen käytöstä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 01.04.2009 22:57 Viestin aihe: |
|
|
Nitriittisuolaa saa ainakin Ruotsista, mutta huhujen mukaan myös paikoin Suomesta. Pelkkää nitriittiä taas saanee apteekista ?
Ite olen suolannut 8,3 % nitriittisuolaliuoksella. Ei kyllä missään nimessä liikaa suolaa, olenkin epäillyt nitriittisuolan olevan "laimeampaa" kuin tavallisen suolan, lieneekö sitten ? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
salminen Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Huh 2007 Viestejä: 215
|
Lähetetty: 02.04.2009 08:42 Viestin aihe: |
|
|
Minustakin nitriittisuola tuntuu ”laimeammalta” kuin tavallinen suola. Mitä tulee esterin laittamiin lihoihin ja niiden suolaukseen, minusta suolaus on sattunut hyvin kohdalleen. Kun esteri on kaivanut kämpällä lihat rinkasta, niin ne ovat nopeasti hävinneet parempiin suihin, nam, röyh… _________________ Jos ymmärrät kaeken, oot varmasti käsittännä viärin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Musta Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Maa 2009 Viestejä: 62 Paikkakunta: P-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 06.04.2009 14:00 Viestin aihe: |
|
|
Onko Esteri kokeillut lihan kylmäsavustusta? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
romo Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2005 Viestejä: 186 Paikkakunta: Kontiolahti
|
Lähetetty: 23.05.2009 20:44 Viestin aihe: |
|
|
Pitääkö leppä kuoria? Onko olennaista vaikutusta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 23.05.2009 22:53 Viestin aihe: |
|
|
romo kirjoitti: | Pitääkö leppä kuoria? Onko olennaista vaikutusta. | ei muuten,mut nokeaa lihat |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 01.06.2009 19:13 Viestin aihe: |
|
|
Parempi tulee kun kuorii, vaan on sitä joskus tullut tuohattua kuorimattomillakin puilla, eikä lihat silti pilalle menneet.
Näin metsästys ajan ulkopuolella on hyvää aikaa kylmäsavustaa kalaa.
Toimii tuo vastus tässäkin pöntössä, ei tarvitse olla välttämättä kylmiötä.
Tulos on tässä
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 22.11.2009 18:42 Viestin aihe: |
|
|
Siinäpä se meni viikonloppu tuohustaessa.
Nokesin taas tämmösen perussatsin talaven varalle (mm. 60 siivupakettia lämminsavuhirveä ) ;
Joulun alla jos vielä öhhyyttelisi kontillisen kylymäsavukallaa, niin jospa nuilla sitte taas kevvääseen könyäisi.
Ps. Sillä on tuolla savustuksella näkkyy sama vaikutus äijään, kun siinäi Sämpyn tappauksessa, kun sattuu herräämään kämpältä aamulla kumisaappaat jalassa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
VOSTOZNOSIBIRSKAJA LAIKA Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Huh 2005 Viestejä: 987 Paikkakunta: Ala-Ounasjoki
|
Lähetetty: 22.11.2009 18:54 Viestin aihe: |
|
|
Jaa että senverrran vetäsit häkkää henkeen, jotta aamulla oli pää kipiä.
Kyllä pitää alkaa ens kesänä kasaamaan tuo palavauspönttö kun on nuo värkit jo valmiina. _________________ -vaiti on erämaa tuisku unhoituksen tuopi tullessaan- |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|