Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
tommiunk Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Huh 2005 Viestejä: 154 Paikkakunta: varsinaissuomi / Satakunta
|
Lähetetty: 19.10.2009 22:51 Viestin aihe: Lihahyytelö eli aladoobi |
|
|
Tuossa viikonloppuna kaurispukkia siivotessani tuli mieleen kokeilla perinteisen alatoopin valmistusta. Perinteisestihän se on ilmeisesti tehty vasikan rinnasta jolloin hyytyminen on tapahtunut luonnostaan, mutta näin kauriista valmistettaessa tarvitsee alistua käyttämään liivatetta.
Homman aloitin siis niin, että laitoin isommat luut elikkäs selkärangan lantion vai mikälie sekä niskan kattilaan. Lihat peittelin vedellä niin, että nippanappa peittyvät ja aloitin keittelyn.
Keitettäessä kuorein syntyvän vaahdon ja vasta vaahdon kuorimisen jälkeen lisäsin suolan ja muut mausteet (pippuri, laakeri, riistamausteseos)
Keitin lihoja kunnes lihat irtosi luista sormin. Erottelin lihat ja jatkoin samaan aikaan keitinliemen kokoon keittoa.
Silppusin lihat sormin vuokaan
Lisasin pieneen vesimäärään sulatetun liivatteen maustettuun ja kokoon keitettyyn keitinliemeen.
Keitinliemellä peitin Vuoassa olevat lihat niin, että juuri ja juuri peittyvät.
Tuloksena vallan mainiota leivänpäälle laitettavaa lihahyytelöä eli alatoopia
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16740
|
Lähetetty: 19.10.2009 23:01 Viestin aihe: |
|
|
Minä katsoin ensin, että ufo, mutta herkullisen näköinen hyytelöhän se siinä. Hirvenlihasta olen joskus väsännyt samanlaista. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
heiluri Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Mar 2006 Viestejä: 35354
|
Lähetetty: 20.10.2009 07:25 Viestin aihe: |
|
|
Meillä äijät kalttaa alatoopivärkit hirven päästä,hyvää tuntuu olevan.
Hyvännäköistä näyttää "gasellistakin" tulleen. _________________ Kertalaakiyhdistys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hylsysoppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Huh 2006 Viestejä: 2927 Paikkakunta: suomi
|
Lähetetty: 20.10.2009 10:08 Viestin aihe: |
|
|
Ja het tul näläkä!
Tuorettä ruisleipää, päälle sivallus voeta, parin sentin vahvuinen siivu alatoopia päälle. Vuoron perrään ääntäkohti leipää, puuroa ja maitoa! Van jo nousoo kenkä metällä mättään ylitse. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
Lähetetty: 20.10.2009 10:31 Viestin aihe: |
|
|
Hyvältä ja hienolta näyttää. Muutamia lihahyytelöitä tehneenä harrastelijana tulos on lähes samanlainen kuin itse opetellessani (opetteluvaihe jatkuu toki vieläkin). Nesteen määrä on ollut itselläni ihan liian suuri. Viimeiset yritykseni olen tehnyt lainavehkeellä, joka puristaa lihat muottiin ja ylimääräinen neste poistuu jousikuormitteisen painolevyn yläpuolelle josta sen voi kaataa pois vartin tai puolen tunnin päästä. Nestettä tarvitsee vain puolet tai kolmasosan aiemmasta. Valmiin tuotteen rakenne ja maku ovat paremmat. Samoin muoto on hyvä leivänpäälle leikattaessa. Varjopuolena pikkuisen hankalampi irroitus astiasta, alaosa irtoaa hyvin, mutta painolevyn joutuu leikkaamaan langalla irti. Kieli/vasan luista irti keitetyt lihat runsaalla rosepippurilla maustettuna on oma suosikki. Herkullinen vanhankansan perinneruoka. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
olsa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Mar 2006 Viestejä: 3024
|
Lähetetty: 20.10.2009 11:06 Viestin aihe: |
|
|
On tullut tehtyä hirven ja peuranlihasta alatoopia, itse laitan mukaan sianniskaa. Sianlihasta tulee sopivasti rasvaa ei vaari liivatia niin paljon hyytymiseen, keitetyt lihat harvareikäsellä myllyllä kertaalleen lävitse. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
DPM Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Elo 2008 Viestejä: 972
|
Lähetetty: 20.10.2009 14:56 Viestin aihe: |
|
|
Aidossa perinnetuotteessa pitäs olla mukana huonosti pesty hirven pskamaha. Kerran sellaista tytinää nuuhkaisseena jää nykyään muutkin samalta näyttävät tuotteet kyllä maistamatta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|