Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
J.A.H Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 139 Paikkakunta: Tuusula
|
Lähetetty: 04.01.2005 15:15 Viestin aihe: |
|
|
Ei! Kokopaistista löytyy allaolevat paistit mureusjärjrstyksessä(noin)
-Paahtopaisti
-Sisäpaisti
-Ulkopaisti
-Kulmapaisti
-Pyöröpaisti
Viimeksi mainittu muistuttaa erehdyttävästi filettä ja olenkin kerran erehtynyt anopin pussittaman "fileen" kanssa varsin epämiellyttävin seurauksin Olisi ilmeisesti tarvittu tuosta valmistettujen pihvien nauttimiseen pussipirun tai opossumin purukalusto.
Tätä paistia ei myydä esim.naudanpaistina kaupassa,vaan laitetaan paistijauhelihaksi tms. Saa kyllä jos erikseen pyytää,mutta mitään varsinaista syytä sen valmistamiseen en näe. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Retonkimies Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 1407 Paikkakunta: Riekkomailla
|
Lähetetty: 04.01.2005 15:35 Viestin aihe: |
|
|
Pöyröpaisti on sellainen sisäfileen mallinen lihakappale, joka löytyy siitä ulkopaistin reunasta. Näyttää ihan loistavalta pihvilihalta mutta varsinkin vanhemalla eläimellä se on melkoisen sitkasta lihaa. Nimi on tosiaan hieman harhaanjohtava. Voisi kuvitella sen tarkoittavan juuri pyöreähkön mallista kulmapaistia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Retonkimies Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 1407 Paikkakunta: Riekkomailla
|
Lähetetty: 04.01.2005 15:44 Viestin aihe: |
|
|
J.A.H olikin jo vastannut pyöröpaistikysymykseen, enpä huomannut sokea kun olen
Laitappa Hietala paisti vuorokaudeksi suolaliemeen, jossa 2 L vettä ja 1-1,5 dl karkeaa suolaa. Maun mukaan siis jos tykkää suolaisesta tai vähäsuolaisesta. Jos paistin pala on kovin iso(yli 2kg), anna olla 2 vuorokautta. Sitten ei muuta kuin savustuspönttöön, mieto lämpö ja aikaa tunti/kilo. Paisti tiukkaan folioon vähintään 2 tunniksi ja eiku syömään.
Maistuu muuten loistavasti esim. tulilla mettäreissulla makkaran sijaan |
|
Takaisin alkuun |
|
|
J.A.H Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 139 Paikkakunta: Tuusula
|
Lähetetty: 04.01.2005 16:00 Viestin aihe: |
|
|
Olen joskus valmistanut kulmapaistista/ulkopaistista lihakääryleitä joiden sisään olen käärinyt paahdettua paprikaa sekä suolakurkkutankoja. Ohuita siivuja jotka täyttämisen ja ruskistamisen jälkeen folion/kannen alle uuniin hautumaan mietoon lämpöön. Lihanesteet kannattaa jatkaa kastikkeeksi makunsa mukaan,mutta tomaattipyre/smetana sopii aikalailla hyvin. Loppuvaiheessa kääryleiden sekaan voi laittaa hillosipuleita sekä tuoretta rosmariinia ja tämän komeuden voi tarjoilla mieleistensä lisukkeiden kanssa.
Kokonaisena en ole savustamista kokeillut,mutta kyllä se listallani myös on. Kunhan pääsee pöntön(savustus) ääreen mökille. Itse asiassa majavaa huvittaisi savustella muutakin kuin pesästään ulos Mitenhän onnistuu tuollaisella Narvin savustimella? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 04.01.2005 16:05 Viestin aihe: |
|
|
Omienkin muistikuvien joukkoon mahtuu tuo sisäfileen näköinen pötkäle, joka pakastusvaiheessakin näyttää erittäin hyvältä pihvilihalta.
Paistovaiheessa fileen luonne alkaa monasti paljastua, kun pihvi kipristelee pannulla kuin mustalainen työvoimatoimistossa.
Muistanko muuten oikein, että pyöröpihvissä olisi eräänlainen kalvokannas keskellä ”pökälettä”.
Itselläkin jostain syystä nuo pyöröpihviksi kirjatut pyörivät pakastimessa jonkin aikaa…
Pitäisi varmaan lähestyä noita jonkinlaisena haasteena, eräänlaisena kokin kisällinäytteenä marinoinnista ja pihvinvalmistuksesta. Pitää varmaan plagioida Petterin ”reaaliaikaista keittiötä” ja tehdä osio ”Mureat pyöröpaistipihvit” |
|
Takaisin alkuun |
|
|
J.A.H Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 139 Paikkakunta: Tuusula
|
Lähetetty: 04.01.2005 16:31 Viestin aihe: |
|
|
Jos marinadina käyttää kuningasvettä ja hauduttaa tätä paistia paineastiassa "timanttipaineilla",niin on viikon jälkeen mahdollista irrottaa suupala normaalein työkaluin. Aivan mahdottoman sitkeää lihaa sellaisenaan valmistettavaksi ja olenkin tästä "avustamisesta" anoppia muistanut muistuttaa aika ajoin. Mukava kuulla että muillakin on tästä hauskoja muistoja. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Juha Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Maa 2004 Viestejä: 1001 Paikkakunta: Rovaniemi
|
Lähetetty: 04.01.2005 16:55 Viestin aihe: |
|
|
J.A.H kirjoitti: |
Tätä paistia ei myydä esim.naudanpaistina kaupassa,vaan laitetaan paistijauhelihaksi tms. Saa kyllä jos erikseen pyytää,mutta mitään varsinaista syytä sen valmistamiseen en näe. |
Tämä on vähän tiskikohtainen kysymys. Yleensähän pyöröpaisti tulee ulkopaistin kanssa samassa vakuumissa ja päätyy toisinaan myös samalle hyllylle myytäväksi. Näin tehtiin ainakin siinä puljussa, missä minä "wanhoina hyvinä aikoina" leikkelin lihoja pienen palkkani eteen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hietala Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Kes 2004 Viestejä: 2541 Paikkakunta: Pohojanmaa
|
Lähetetty: 04.01.2005 19:57 Viestin aihe: |
|
|
Jaah vai pyöröpaisti se onkin. Nimittäin yksi meidän hirviporukan ukko sanoo sitä ramsespaistiksi. Heittää vielä läppää että ranskalaiset on hulluna sen perään. Huuliveikko! On sillä sitten sellainenkin lempinimi kuin luurankofile Joo onhan siinä aika tanakka kalvo välissä. Oon ruukannu siitä tehä käristettä. Siinä se on sopivaa niinkuin lapapaistikin.
Kiitokset vihjeistä, joo ja lissääki saa tulla! _________________ Laiskuuttaan tingan häviää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Retonkimies Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 1407 Paikkakunta: Riekkomailla
|
Lähetetty: 05.01.2005 10:37 Viestin aihe: |
|
|
Pyöröpaistista kannattaisi varmaan kokeilla Osso Bucco-tyylistä uuniruokaa. Osso Buccohan tehdään potkakiekoista jotka haudutetaan hyvässä liemessä pitkään (2-4 tuntia) uunissa tai padassa liedellä.
Paisti vaan kiekoiksi ja mieleisillä mausteilla pataan ja uuniin. Jos oikein hirvittää lihan sitkeys, niin jättää padan koko yöksi mietoon(100 astetta) lämpöön uuniin. Lieminä kannattaa käyttää punkkua, hyvää lihalientä, tomaattipyrettä ym. Hienoksi pilkotut porkkanat, palsternakat, sipuli, valkosipuli ja muut haluamasi juurekset sekaan, niin ne saostavat kypsyessään lientä sopivasti. Yrteistä timjami ja rosmariini sopivat ehkä parhaiten ja tietenkin mustapippuria mukaan myös.
Lisuna pottuvoi ja koristeeksi timjaminoksa. Ravintolassa 17 euroa kiitos! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hietala Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Kes 2004 Viestejä: 2541 Paikkakunta: Pohojanmaa
|
Lähetetty: 05.01.2005 12:24 Viestin aihe: |
|
|
Tuo Osso Bucco on todella hyvä eväs. Huonohampaisetkin syö mielellään. Pari kertaa oon tehny kintereistä, kalvojen takia sitä joutuu väkisinkin pitämään yön yli uunissa. Mutta maku on todella hyvä! _________________ Laiskuuttaan tingan häviää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Paavo Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Hei 2004 Viestejä: 2855
|
Lähetetty: 10.01.2005 21:10 Viestin aihe: |
|
|
Meillä ulkopaistia sanotaan pyöröpaistiksi ja siinä on kalvo välissä. Se fileen näköinen on sisäpaistissa kiinni. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
J.A.H Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 139 Paikkakunta: Tuusula
|
Lähetetty: 11.01.2005 09:39 Viestin aihe: |
|
|
Aikoinani moporahat säästin irrottelemalla lihamestarin opein kokopaisteista paistit irralleen.Tätä hommaa riitti siihen aikaan liiankin kanssa. Ilmeisesti 20 vuoden aikana on pyöröpaisti vaihtanut nimeä ja paikkaa
File se on vieläkin monille.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hietala Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Kes 2004 Viestejä: 2541 Paikkakunta: Pohojanmaa
|
Lähetetty: 11.01.2005 13:51 Viestin aihe: |
|
|
J.A.H kirjoitti: | Aikoinani moporahat säästin irrottelemalla lihamestarin opein kokopaisteista paistit irralleen.Tätä hommaa riitti siihen aikaan liiankin kanssa. Ilmeisesti 20 vuoden aikana on pyöröpaisti vaihtanut nimeä ja paikkaa
File se on vieläkin monille.. |
Evoluutio menee hämmästyttävää vauhtia! _________________ Laiskuuttaan tingan häviää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
S.A.V.O. Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tou 2004 Viestejä: 617 Paikkakunta: Gotham city
|
Lähetetty: 12.02.2005 18:24 Viestin aihe: riistan |
|
|
Pitää taas ihan kehaista että kylläpä oli hyvää. Jauhelihapunaviini kastike hirvestä ja kunnon keitetyt potut . Onpa mukava käydä vatsan viereen pitkäkseen. _________________ Kukas piru sitä veronmaksajia tekee ellei veronmaksajat itte? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sorsatar Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Huh 2004 Viestejä: 85 Paikkakunta: Kuopio
|
Lähetetty: 03.03.2005 12:05 Viestin aihe: |
|
|
Pitää minunkin vähän lesotella tänne. Hirvenlihamureke, seassa reilusti pehmeäksi kuullotettua sipulia ja hienoksi hakattua mustaa torvisientä. Eipä siihen sitten ole syytä muita mausteita sotkea kuin suolaa.
Pistelin semmoisen möhkäleen mureketta että meinasi taju mennä. Muusin kanssa tietenkin. _________________ Ordinary must be nice, because everybody is! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|