Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 26.01.2010 13:11 Viestin aihe: Kokkausta tulisijalla: Vinkkejä ja välineitä? |
|
|
Kokkausta tulisijalla: Vinkkejä ja välineitä?
Tällä foorumilla on aika lailla informaatiota kokkauksesta ja osin myös nuotiolla kokkaamisesta.
Näin talviaikaan mökkihommissa tulisijassa palaa aika usein valkeat ja kumminkin ruokaa laitetaan siinä vieressä sähköhellalla. Esimerkiksi takassa kokkaaminen jää monesti siihen makkaran paistoon.
Onko jollakulla jotain vinkkejä tai bravuureita tuollaisessa mökin tulisijassa suoritettavaan kokkaukseen tai jopa siihen räätälöityjä "työkaluja"?
Tulisijojakin on kyllä melko montaa erilaista ja nykypäivänä leivinuunit taitavat olla vähenemään päin?
Pimeinä talven iltoina tuollainen voisi olla ihan hyvää ”ajankulua” ja onhan tulilla valmistetussa ruuassa usein se oma arominsa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
sahkuifk Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Mar 2007 Viestejä: 932
|
Lähetetty: 26.01.2010 13:16 Viestin aihe: |
|
|
Valurautapadalla pääsee jo aika pitkälle. Perunoita foliopakettiin ja sinne tuhkan sekaan hautumaan.. _________________ jos ei voi, niin se on voi voi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
töyhtöhyyppä Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Maa 2005 Viestejä: 1784 Paikkakunta: p 7200248 m , i 3423456 m
|
Lähetetty: 26.01.2010 13:30 Viestin aihe: |
|
|
Loimulohta takassa ja "uuniperunoita". Harvemmin tulee "liekissä" tehtyä ruokaa sen enempää, lähinnä pieniä lisukkeita.
Esim hiilloksella lämmitetyt karjalan- tai coctailpiirakat on ihan törkeän hyviä. Kuten myös "uunileivät". Niissä on ihan oma erityinen makunsa, verrattuna sähköuunissa laitettuihin.
Lihaahan tulisijassakin valmistaa ihan niinku grillissäki.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Elwood Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 1418 Paikkakunta: Siilinjärvi
|
Lähetetty: 26.01.2010 13:35 Viestin aihe: |
|
|
Perunat folioon ja hiilokselle, mutta täytettynä.
isoja pottuja, poikki, kaiverretaan ontoksi, täytetään esim tuorejuustolla ja lihalla, puoliskot yhteen edellä mainitun foliolla. _________________ Tosi asiaa ei tarvitse uskoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
sopanja Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Jou 2008 Viestejä: 134
|
Lähetetty: 26.01.2010 13:43 Viestin aihe: |
|
|
Itse tulee tehtyä erilaisia pataruokia varaavassa takassa. Hitsasin kulmaraudasta jalallisen kehikon, jonka heittää hiiloksen päälle. Tämän kehikon päälle sitten laittaa padan. Karjalanpaistit sun muut onnistuu tuolla hyvin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 26.01.2010 13:43 Viestin aihe: |
|
|
sahkuifk kirjoitti: | Valurautapadalla pääsee jo aika pitkälle. Perunoita foliopakettiin ja sinne tuhkan sekaan hautumaan.. |
Jotain tuommoista olen kanssa miettinyt.
Takassa kun on tuollainen ”pannukoukku”:
Mielessä on käynyt joku mahdollinen pataruoka. Koukkua kääntelemällä takassa voisi pitää ihan tulia ja siirrellä sitten padan kylkeä lähemmäs/kauemmas tulesta tarpeen mukaan.
On vaan vähän hakusessa nykypäivänä sangalliset moiseen käyttöön sopivat padat.
Hiljaa rupsuttelemalla moisella voisi saada aika mukavat setit aikaiseksi. Riippuen toki siitä, millä padan lataa… |
|
Takaisin alkuun |
|
|
vivalem Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Lok 2008 Viestejä: 880
|
Lähetetty: 26.01.2010 22:08 Viestin aihe: |
|
|
Eipä oo tullu pitkään aikaan laitettua mitään tulilla, ainoastaan eräretkillä on tullut kalaa paisteltua tikun nokassa kurmeesuolan kera. _________________ marjanpoimija |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Wikke Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Elo 2004 Viestejä: 9501
|
Lähetetty: 26.01.2010 23:05 Viestin aihe: |
|
|
Jos luukullinen takka, niin lyö illalla kun liekit sammuneet paistin kuin "paistin" pyrex vuuassa nesteen kanssa tellingille (pari tiiltäkin käy)yöksi mehimään, on aamulla mureaa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
Lähetetty: 26.01.2010 23:09 Viestin aihe: |
|
|
Lainaus: | Takassa kun on tuollainen ”pannukoukku”: | soon kraakku joka taas on kiinni tantarissa joka muurattu piisiin. Patakoukku = usein kruusattu rauta, jolla pata nostetaan kraakusta. Kripatrasuakin siihen joskus käytetään. Lahtinen, en millään malttanut. Hyvä keskustelu
Aiheesta - oma ehdoton suosikki on halstratut silakat... Koivuhiilloksella. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.01.2010 09:20 Viestin aihe: |
|
|
Aris60 kirjoitti: | Lainaus: | Takassa kun on tuollainen ”pannukoukku”: | soon kraakku joka taas on kiinni tantarissa joka muurattu piisiin. Patakoukku = usein kruusattu rauta, jolla pata nostetaan kraakusta. Kripatrasuakin siihen joskus käytetään. Lahtinen, en millään malttanut. Hyvä keskustelu
Aiheesta - oma ehdoton suosikki on halstratut silakat... Koivuhiilloksella. |
Kai tuo on kumminkin ranstakka?
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
Lähetetty: 27.01.2010 10:38 Viestin aihe: |
|
|
Ranstakka, pranstakka, branstakka, brandstaka (joku jättää vielä toisen k-kirjaimenkin pois, staka on ruotsin verbi kepittää, sauvoa) tai nokikeppi, kaikkia noita käytetään pohjanmaalla. Miksei muuallakin? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nuuska Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Lok 2008 Viestejä: 1833
|
Lähetetty: 27.01.2010 11:14 Viestin aihe: Re: Kokkausta tulisijalla: Vinkkejä ja välineitä? |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Kokkausta tulisijalla: Vinkkejä ja välineitä?
Onko jollakulla jotain vinkkejä tai bravuureita tuollaisessa mökin tulisijassa suoritettavaan kokkaukseen tai jopa siihen räätälöityjä "työkaluja"? |
Ostin Italiasta torimyyjältä mainion halsterin. Se on muuten samanlainen kuin meikäläinenkin paitsi, että runkolangasta on taivutettu sekä ylä- että alapuolelle nurkkiin n. 6 cm korkeat jalat. Siis toisella puolella on 4 ja toisella puolella myös 4 jalkaa. Halsterilla on todella kätevä paistaa hiilloksen päällä kaikkea mitä halsterissa voi paistaa, koska aina kun kääntää niin tipuu jaloilleen. Olen paistanut siinä sekä kalaa (fileitä) että hirvenlihaa (suikaleita, öljysively+pippuri+suola). Suurempi määrä lihaa melkein vaatii koijuhiilloksen, havupuusta tuntuu loppuvan vääntö. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 27.01.2010 11:15 Viestin aihe: |
|
|
Meikäläinen on joskus jopa kuullut puhuttavan hiilihangosta kun kuvan aputyökalua on käsitelty. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
taivaankaari Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 13 Tou 2008 Viestejä: 49 Paikkakunta: Perämeri
|
Lähetetty: 27.01.2010 14:59 Viestin aihe: |
|
|
Halsteriin makkaran sijasta ruisleipää. Päälle voita, pari sipulirengasta ja ruodoton kalafile. Suolat, pippurit ja muut oman maun mukaan. Kalapuolen kypsennyksen jälkeen leipäpuoli rapeaksi ja saunan päälle maistuu ilman kaljaakin, vaikka tietenkin se parempaa aina on sen kans. _________________ Ei sen tarvi ihimisen häävi olla, että voi toista nuin loukata! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jussio Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 696
|
Lähetetty: 28.01.2010 08:43 Viestin aihe: |
|
|
Kakluunissa on tullut tehtyä avotulella kaikenlaista tikun nokassa tai halsterilla paistettavaa, mm. makkaraa, kalaa, lihaa.
Pataruoka onnistuu mainiosti, samoin puuro.
Ohjeet suurinpiirtein samat kuin tavan (sähkö)uuniin.
Jahka kotiutuu reissusta, niin pitääkin laittaa koko ateria noinninku kokeilumielessä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|