OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Metsäkauriin pyynti vapautuu
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5 ... 18, 19, 20  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Kala-Harri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2004
Viestejä: 243
Paikkakunta: Utsjoki

LähetäLähetetty: 18.01.2005 15:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onko kukaan ajatellut oikeasti, kuinka tiheillä ilvesalueilla on kauriskannan käynyt. Meillä Liperissä ainakin kerrottiin jo viime talvena ilveksien vieneen useita kauriita. Ei pienessä populaatiossa tarvita kovin monta suoneniskua kun kanta on yhettömissä. Sitten on helppo syyttää metsästäjiä, varsin kun jahti vapautuu, että viimeisetkin on ammuttu.
Nyt jos joku älähtääkin siihen suuntaan että pitäähän ilveksen syödä elääkseen, tulee vastinetta ja tulista varmasti täältä päin.
Ei ilveksen sentään pidä ruokintakatosten luota syömään kauriita. Ottakoot luonnosta jäniksiä, sehän on niiden perusravintoa. Jos jäniksiä ei ole, kuolee osa ilveksistä pois. Näin on luonto ajatellut. Nyt helppoa kauriinlihhoo on tarjolla vaikka kuinka luonto menee vähän sekaisin. Se ei osaakaan pitää kantaa aisoissa.
Itse olen kauriin vapauttamisen kannalla. Majavakin vapautettiin mutta ei niitä yhettömiin ole ammuttu. Hölmöimmät yksilöt lähtivät mutta se elinvoimaisin kanta jäi edelleen lisääntymään. Näin se on muissakin lajeissa. Pöhköimmät kauriit ja peurat ammutaan ensimmäisinä, viisaimmat jäävät jatkamaan sukuaan.
Kyllä jahimiehissä on järkeä katsoa ettei sitä lajinsa viimeistä ammuta, enää. Mikä metsästettävä eläin Suomessa on sukupuuton partaalla. Ei mikään, eikä ole ollut pitkään aikaan. Osaa lajeista voisi ampua vaikka kuinka paljon enemmän, kannan siitä kärsimättä. Vetäkööt jokainen omat johtopäätökset tästä. Maakunnan metsämiehille enemmän valtaa ja vastuuta metsästysasioista päätettäessä. Siinä mentäisiin kestävän kehityksen tiimoilta eteenpäin.
_________________
Pääasia että mies viihtyy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
junttieinari
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 89

LähetäLähetetty: 18.01.2005 15:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näinhän se on joidenkin lajien kohdalla. Kuten jäniksen, jonka paras kannanhoitaja on haulikko. Kauris on kuitenkin ehkä vähän eri asia, se kun poloinen on lumisena talvena ruokinnan armoilla. Tällöin on vaarana, että ruokintapaikat muuttuvat myös ilveksien ja hölmöjen mettämiesten ruokintapaikoiksi!
Tämä talvi on ollut poikkeus. Kun ruokintapaikan lähistöllä on niitä ahdisteltu, ne ovat häipyneet maisemista jopa viikoiksi. Metsässä ja puimattomilla pelloilla on ravintoa riittänyt.
Myös kettukannan pitäminen alhaalla on tärkeää, kettu on kauriinvasojen pahin verottaja. Ruotsissa kauriskanta räjähti nimenomaan silloin, kun kapi vei koko Etelä-Ruotsin ketut. Nyt kun ketut ovat palanneet, kauriskantakin on kääntynyt laskuun.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sarma
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 517
Paikkakunta: Etelä-Suomi

LähetäLähetetty: 18.01.2005 16:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

junttieinari kirjoitti:
...viitsiikö kaikki enää toimeen ryhtyä, kun sadon korjaa joku muu?
...

Tervetuloa vaan kaurisporukkaan entisillä säännöillä!


Kiitoksia vain kutsusta vaikka ymmärränkin sen enemmän periaatteelliseksi kuin konkreettiseksi. Mutta sellainen kysymys mulla olisi että jos noi metsästysmaat on jo vuokrattu seurallenne, niin ei kai sinne saa tulla metsästämään kauriita kukaan muu kuin seuranne jäsen tai vieraskorttilaisenne? Ja kummallekin noista saatte asettaa saaliskiintiön tai vaikkapa kieltää koko kaurisjahdin halutessanne eli kuka pääsisi korjaamaan sadon talteen luvallisesti? Jos joku maanomistaja taas suhtautuu lähtökohtaisesti kielteisesti metsästykseen, hän ei tietenkään vuokraa maita seuralle mutta tuskin sallii muidenkaan metsästävän alueellaan.

Itselläni ei ole mitään vahvaa mielipidettä sen enempää asian puolesta kuin vastaankaan, tulipahan vaan mieleen. Se kyllä tuntuu järkevältä ettei haulikko- ja jousimiehiltä edellytettäisi hirvikokeen suorittamista, eiväthän he kaikki edes omista kivääriä. Ja sanon tämän itse hirvikiväärin omistavana, joka hirvieläinkausi hirvikortin (vapaaehtoisesti) suorittaneena metsästäjänä.

Toki ymmärrän ja hyväksyn täysin ettei "rusinat pullasta" toimintaa voi suosia, mutta jos kerran metsäkauriin riistakanta kestää verotuksen pienemmälläkin juridisella säätelyllä, miksei sitä voisi hyödyntää? Tietenkin metsästäjienkin tulee kantaa vastuunsa ja harjoittaa järkevää riistanhoitoa, mm. ketunpyyntiä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
junttieinari
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 89

LähetäLähetetty: 18.01.2005 16:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aivan, enhän minä voi toivottaa muita tervetulleeksi kuin jäseniä/korttilaisia! Kyllähän kauriinpyynti vaatii jatkossakin metsästysoikeuden alueelle.

Itsellänikään ei ole hirvikaliiberin asetta, laina-aseella kävin ampumassa.

Eiköhän se homma kuitenkin onnistu vapaamminkin, kunhan säännöistä sovitaan ja ne pidetään!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Paavo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Hei 2004
Viestejä: 2855

LähetäLähetetty: 18.01.2005 20:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jaan huolesi junttieinari. Aikanaan olisi vapautus ollut paikallaan. Suomalaisen jahtikulttuurin tuntien ei voi kuin surkutella kauriin osaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MustaRuuti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2004
Viestejä: 722
Paikkakunta: Merikarvia/Pori

LähetäLähetetty: 19.01.2005 01:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No ei minulle se saaliin määrä vaan se ensimmäinen riista jonka jäi saaliiksi!

Viimeinen muokkaaja, MustaRuuti pvm 05.09.2006 02:21, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Recce
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 526

LähetäLähetetty: 19.01.2005 08:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kala-Harri kirjoitti:

Ei ilveksen sentään pidä ruokintakatosten luota syömään kauriita. Ottakoot luonnosta jäniksiä, sehän on niiden perusravintoa. Jos jäniksiä ei ole, kuolee osa ilveksistä pois. Näin on luonto ajatellut. Nyt helppoa kauriinlihhoo on tarjolla vaikka kuinka luonto menee vähän sekaisin. Se ei osaakaan pitää kantaa aisoissa.


Kyllä se luontoäiti on vaan aika taitava pitämään eläinkantoja aisoissa. Varmasti ilveskantakin romahtaisi jossain vaiheessa kun se olisi päässyt tarpeeksi suureksi. Eikä se suuri ruokamääräkään välttämättä tarkoita, että kanta alkaisi paisumaan. Omilla metsästysmaillani missä on todella runsas peurakanta, ilveksen jäljet ovat aikamoinen harvinaisuus. Metsästys(ainakaan luvallinen) ilveskantojen vähäisyyteen ei voi olla syynä, edelliset luvat taisi olla vuonna -96.

Yksi kauriin leviämisen mukanaan tuoma hyvä asia petoihin liittyen on. Luulisin, että sellaisetkin metsästäjät(l. hirvimiehet), jotka eivät ole olleet kiinnostuneet pienpetojahdista, saattavat nyt innostua pyytämään kettuja.
Sivussa menee supikoirat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hurtta
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Jou 2004
Viestejä: 148
Paikkakunta: pohjois-savo

LähetäLähetetty: 19.01.2005 11:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vielä voimakkaasti yksinkertaistaen ilves-kauris -suhteista. Pohjois-Savossa on maltillisten arvioiden mukaan vähintään 200 ilvestä, kun taas kaurispopulaatioksi on arvioitu noin 600-700 yksilöä. Eli yksi ilves 3,5 kaurista kohden. Jos mietitään, montako kaurista yksi ilves vetelee napaansa talven aikana, ei kauriskannan nopeasta kasvusta ole paljon toiveita. Siinä mielessä jahdin tulisi olla tässä vaiheessa erittäin varovaista ja paikallista, joten seurojen vastuu nousee avainasemaan. Malttia toivotaan, mutta jo nyt saa kiihkeimpiä olla tosissaan rauhoittelemassa. En pitäisi lainkaan pahana, jos lupapolitiikka säilyisi edelleen pohjoisimmissa osissa maata rh-piirin vastuulla muutaman vuoden, jolloin peto-saalis -suhdetta pystyttäisiin kokonaisvaltaisemmin koordinoimaan. Tai sitten myös ilves vapaasti jahdattavaksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kettu
***


Liittynyt: 13 Huh 2004
Viestejä: 6328
Paikkakunta: Avohakkuu

LähetäLähetetty: 19.01.2005 13:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Elan kirjoitti:
Käsittääkseni suurin osa Etelä-Suomen maista on vuokrattuna seuroille tai sitten omistaja ei halua metsästystä mailleen lainkaan. Jos joku maanomistaja ampuu maillaan kauriita, niin siihen hänellä on täysi oikeus. Varmasti kauriin jahtaaminen alkaa nyt joitakin yksityisiä maanomistajia erityisesti kiinnostaa, mutta tilanne tasaantuu varmasti nopeasti, kun homman vaikeus paljastuu.


Väittäisin että iso osa etelä-suomen metsästysmaista on vuokrattu "vain hirvieläimille", mutta ei pienriistalle. Eli kysymyksessä ei siis ole joko metsästää tai ei metsästä vaan kysymys on siitä mitä saa metsästää. Esim. meidän seuran alueella tätä pienriistalle vuokraamatonta aluetta on n. puolet. Ja kun nämä alueet eivät ole kovin yhtenäisiä, niin aika huonot ovat siis pienriistan pyyntimahdollisuudet. Syitä lienee sysissä ja sepissä, mutta ei auta: jos kauris on pienriistaa, niin aika dramaattisesti vähenee seuralaisten mahdollisuus sitä metsästää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Yahoo Messenger
Tmies
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 30 Kes 2004
Viestejä: 30

LähetäLähetetty: 19.01.2005 13:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muiden kuin oman seuran kaurisjahdista en osaa sanoa mitään, mutta meillä kauriit käy tietyillä paikoilla ruokailemassa, jonne kiväärimetsästäjä osaa itsensä ja ampumasuuntansa sijoittaa turvallisesti. Ajossa kauris käyttäytyy kuin jänis, enkä kauriin haulikkojahdissa näe enempää vaaratekijöitä kuin perinteisessä jänisjahdissakaan (kivääri ei kaurisajoon sovellu). Eniten kauriita meillä on kaatunut jousella kyttäämällä, joka on osoittautunut turvalliseksi ja valikoivaksi jahtitavaksi, todelliseksi täsmäjahdiksi.

Kauriin mahdollisesti vapautuessa jahtien luonne pysyy meillä samanlaisena ja omissa kokouksissamme päättäisimme kaatomääristä ja säännöistä sen hetken kannan tilanteen mukaan. Tilannehan voi muuttua nopeastikin Ilvesten, kolareiden ja metsästyksen onnistumisen mukaan, eikä meilläkään kanta kestä kovaa verotusta. Oli lupapolitiikkaa tai ei, kannan mukaan reagoidaan kuten ennenkin.
Sitäpaitsi uskoisin ensi kaudellakin vasallisen naaraan olevan edelleen rauhoitettu, ja metsästysaikojen pysyvän ennallaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Elan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 9052

LähetäLähetetty: 19.01.2005 13:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kettu kirjoitti:
Väittäisin että iso osa etelä-suomen metsästysmaista on vuokrattu "vain hirvieläimille", mutta ei pienriistalle. Eli kysymyksessä ei siis ole joko metsästää tai ei metsästä vaan kysymys on siitä mitä saa metsästää. Esim. meidän seuran alueella tätä pienriistalle vuokraamatonta aluetta on n. puolet. Ja kun nämä alueet eivät ole kovin yhtenäisiä, niin aika huonot ovat siis pienriistan pyyntimahdollisuudet. Syitä lienee sysissä ja sepissä, mutta ei auta: jos kauris on pienriistaa, niin aika dramaattisesti vähenee seuralaisten mahdollisuus sitä metsästää.


Tuo oma kommenttini seurojen osuudesta liittyi johonkin edellä olevaan kommentiin, jossa epäiltiin suurimman osan Etelä-Suomen metsästysalueista olevan vuoraamatta seuroille.

En tiedä Ketun seurassa olette sopimuksenne laatineet, mutta meillä lukee sopimuksissa sorkkaeläimet ja aiomme ampua hirvien ja peurojen lisäksi kauriit ja villisiat edelleen noiltakin alueilta hymyssä suin Laughing .

Kuten tuolla edellä mainitsin, mielestäni myös maininta hirvieläin kattaa edelleen kauriin jos sopimus on tehty ennen lain muutosta. Laki ei mene sopimuksen edelle ellei jostain sopimuksen asiasta tule lain vastaista. Sitähän kauriin statuksen muuttaminen ei tietenkään ole. Uusissa sopimuksissa kannattaa lisätä maininta kauriista selvyyden vuoksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
irwin
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 199

LähetäLähetetty: 19.01.2005 18:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

milloin asiasta päätetään??
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
junttieinari
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 89

LähetäLähetetty: 19.01.2005 18:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ilveksessähän on sekin ongelma, että se ei syö raatoja, eikä purukalusto jauha jäätynyttä lihaa. Eli saaliista syödään se mitä jaksetaan ja loput jää korpeille ja ketuille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Paavo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Hei 2004
Viestejä: 2855

LähetäLähetetty: 19.01.2005 19:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä ilves yleensä palaa kaadolleen niin kauan kun liha on sula. Tietysti jos on helppoa saalista ylenpalttisesti, voi ilves tappaa aina uuden.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
miksa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Jou 2004
Viestejä: 643

LähetäLähetetty: 19.01.2005 22:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitenkäs seurat kontrolloi enää hommaa, kun yksityiset ottaa maat omaan käyttöön ?

Jos seuruemetsästyksessä ja metsästyksessä yleensä ei näe muita ulottuvuuksia kuin lihansaannin turvaaminen, voi jatkossa alkaa ruokkimaan kauriita vaikka takapihalleen. Siitä kun mätkii kauriita nurin, niin eipä paljon harmita, vaikka hirvenlihat jäisikin seuroille.

Kauris on riistaeläimenä kyllä niin arvokas, että pelkään tällaisten ilmiöiden lisääntyvän. Kun hehtaarirajoitustakaan ei ole, lähtee varmasti jollakin hommassa vielä mopo käsistä. Tämä taas on omiaan heikentämään yleistä ilmapiiriä ja yhteishenkeä seuroissa. Aika näyttää, miten hommassa käy, mutta epäile, ettei metsästäjille annettu kasvanut vastuu tuota pelkkää hyvää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5 ... 18, 19, 20  Seuraava
Sivu 4 Yht. 20

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com