Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
pekusti Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Syy 2008 Viestejä: 1334
|
Lähetetty: 03.09.2010 15:22 Viestin aihe: |
|
|
Mulla on ainakin ollut paljonkin enemmän lihaa uunissa, mutta sitten taas huomattavasti ohuempia siivuja kuin kuvassa. Uunin luukku on ollut koko ajan kiinni ja pelkällä kiertoilmalla. Toimii kun häkä. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21155 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 04.09.2010 08:20 Viestin aihe: |
|
|
Muutama havainto yhden kokeilukerran perusteella
- Olisi ehkä pitänyt reilumminkin tehdä eri vahvuisia --> Paksumpien kuivuminen kestää kauan ja eivät ehkä kuivu ihan huippusäilyviksi. Toisaalta, noihin paksumpiin jää sitten vähän enemmän "makua" ja syödessä ovat omasta mielestäni parempia.
- HP:n savuarominen tuntui sopivan ainakin omaan makuun erinomaisesti.
- Uuniin sopisi varmasti huomattavasti enemmänkin tavaraa, muta varmaan joku raja tuossakin on. Uskoisin, että ilman pitää oikeasti uunissa kiertää ja nuoleskella lihoja... Vaikka itse käänsin ritilan kerran, niin se olisi tuskin auttanut, jos lihaa olisi lapioitu uuni täyteen.
- Pitkät grillaustikut toimivat aika mukavasti, ei pelkoa lihojen putoamisesta.
Se itsellä on mielessä, että koska kuivauksen suurin vaiva on uunitus, niin lihaa kannattaa uuniin ladata kunnon satsi kerralla. Herääkin kysymys, onko jotain hyvää "kaupallista lihaa" tuohon hommaan, kun hirvenlihojen saatavuus vaihtelee.
Eli joku rasvaton, maukas ja kohtuuhintainen liha pitäisi löytää. Tiedä sitten, miten nuo ulkomaiset vakuumiin pakatut lehmänlihat toimisivat... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16828
|
Lähetetty: 04.09.2010 10:03 Viestin aihe: |
|
|
Itse vuolin jerkylihat jäisestä lihasta, samalla kun tein käristystä, niin sain saman paksuisia yhtä ohuvia siivuja. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
hukka99 Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Elo 2004 Viestejä: 227
|
Lähetetty: 04.09.2010 18:48 Viestin aihe: |
|
|
Tässä aiheen innoittamana piti tuota Beef Jerkyä päästä
testaamaan itsekin. Vielä kun kauniimpikin puolisko saatiin
ajettua illanviettoon ystävättäriensä kanssa, niin sotasuunnitelma
oli valmis.
Kaikkihan lähtee esivalmisteluista, kaivetaan esiin Whiskyt, mausteet
ym. muut vähemmän tärkeät ja sitten aletaan kaivelemaan pakastinta
että mitähän viime vuodesta on jäänyt jäljelle
(tämä kannattaa tosin tehdä jo edellisenä päivänä).
Välillä Brutaalina ruuanlaittajana pakkasesta kaivettiin enemmän tai
vähemmän hyviä paloja vähän sen perusteella mitä käteen sattui
pakastimesta tulemaan.
Tärkeimmät ainekset pöytään.
Sitten itse lihan leikkuu. Tässä pitää muistaa kuten aina lihan leikkuussa,
terävä veitsi on kultaakin arvokkaampi
(vaimoa ei saa päästää lukemaan tätä juttua).
Lihaa piti leikata vähän paksumpia ja ohuempia ihan testin vuoksi,
kuivatus sitten näyttää mikä oli paras valinta vahvuudelle.
Ja koska oltiin ruuanlaitto puuhissa "miesten kesken"
Piti viralliselle valvojalle toki tarjota "lahjukset" kuten asiaan kuuluu.
Ja homma jatkuu marinaadin teolla.
Kuten aiemmin tuli mainittua brutaaleista ruuanlaitto tavoista,
oikaistiin tässä siitä mistä aita on matalin ja mariaadina
käytettiin kaupan valmiita kastikkeita ja fondeja.
Kaksi marinaadia sitten piti kokeileman, aika näyttää jälleen toimiiko kumpikaan ja miten.
Härän/vasikan Fondia astiaan
Loraus öliiviöljyä mukaan
Vähän Chiliä lisääpotkua tuomaan
Sekä pieni siivu siirappia myös makeutta tuomaan
Ja koska Fondista puuttui Smoke ja tähän hätään ei kaapissa sattunut olemaan Dunbahia, piti tyytymän Taliskeriin
Ja sitten sama setti toiselle marinaadille.
Kaupan valmis kastiketta, Santa Maria BBQ
Öljyä ei enää ollut tarve lisätä, pelkkä "Smoke" riitti mielestäni oikein hyvin.
Huolellinen sekoitus vaikka vispilällä, niin tämän jälkeen voidaan huolehtia ettei hyvän Whiskyn käyttö mene ihan väärinkäytöksi ja maistettava sitä on itsekin.
Sitten ei muuta kuin lihat marinaadiin
Huolellinen kääntely jotta lihat peittyy
Setti sitten jääkaappiin vuorokaudeksi maustumaan.
Loppuilta meneekin sitten sotasuunnitelmaa tehdessä, miten lihat saadaan ritilälle seuraavana päivänä..
Tätä odotellessa maistellaan hyviä Whiskejä
Tarina jatkuu kun projekti etenee.. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Giant Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Jou 2006 Viestejä: 434 Paikkakunta: Etelä
|
Lähetetty: 04.09.2010 19:52 Viestin aihe: |
|
|
Lupaavalta vaikuttaa.
Sääliksi vaan käy noin hyvän viskin marinaadiin kippaaminen.
Itse olen laittanut niitä alkon alahyllyjen tuotteita. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
hukka99 Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Elo 2004 Viestejä: 227
|
Lähetetty: 04.09.2010 20:03 Viestin aihe: |
|
|
Giant kirjoitti: | Lupaavalta vaikuttaa.
Sääliksi vaan käy noin hyvän viskin marinaadiin kippaaminen.
Itse olen laittanut niitä alkon alahyllyjen tuotteita. |
Tuppaa vielä haihtumaankin itse prosessissa. Onneksi tuota ei
käytetty mielin määrin
Väärään tarkoitukseen |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21155 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 04.09.2010 20:35 Viestin aihe: |
|
|
Valmis tavara on kyllä yllättävän "koukuttavaa"  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
00002345 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 21 Lok 2005 Viestejä: 21 Paikkakunta: Satakunta
|
Lähetetty: 04.09.2010 22:03 Viestin aihe: |
|
|
Hieno raportti hukka99, mutta yksi aines kannatta jerkyhommissa jättää pois, ja se on öljy.
Öljyhän ei kuivu, ja toisaaltta lyhentää säilyvyyttä olemalla ns. härskiintyvä tuote.
Kannattaa ennen kuivausta pyyhkiä öljyiset marinadit pois ja vaikkapa pintamaustaa jollain kuivalla mausteella, jos tuntuu, ettei ole tarpeeksi makua. Itsellä ainakin suolan määrä oli aluksi usein liian vähäinen.
Tosin jerkyjen kanssa ei juuri ole säilyvyysongelmia, sitä tahtia ne aina häviävät. Tai jos säilöö pakastimeen, kuten Lahtinen mainitsi tekevänsä, ei ongelmaa tietty ole.
Tervetuloa vaan jerkyntekijöiden alati laajenevaan joukkoon. Paluuta ei ole. Tulet huomaamaan kuinka nopeasti nk. toisarvoiset lihat loppuu pakastinesta, ja pian jo leikellään fileitä siivuiksi ja kuivumaan. Sitten vilkuilemaan kaupan kylmäaltaita.
Kavereita saa ihan uudella tavalla. Mullakin kun on töissä eväänä usein jerkkua, aina pitää varata työkavereillekin tarjottavaa.
Seuraavaksi pääsee tekemään jerkyä kaikille.
Odotellaan repotaashia kuivausprosessista. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Paatti Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Lok 2004 Viestejä: 3041
|
|
Takaisin alkuun |
|
 |
hukka99 Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Elo 2004 Viestejä: 227
|
Lähetetty: 04.09.2010 22:17 Viestin aihe: |
|
|
00002345 kirjoitti: | Hieno raportti hukka99, mutta yksi aines kannatta jerkyhommissa jättää pois, ja se on öljy.
Öljyhän ei kuivu, ja toisaaltta lyhentää säilyvyyttä olemalla ns. härskiintyvä tuote. |
No perhana vieköön, tuo asia ei sitten tullut mieleenkään
Mutta tekemällä oppii ja vinkkejä saadessa. Pitääpä varmaan lillutella
lihat vielä jossakin "vähemmän laadukkaassa" liuottimessa ja sitten siihen vielä päälle "kuiva mausteet" niin a vot, tuostahan voisi tullakin mainiota.
Tosin maustamisprosessi on vähän työläämpi näin kantapään kautta  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
CeeCee Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Jou 2004 Viestejä: 4562 Paikkakunta: Siellä missä mooses löysi ensimäisen kiven.
|
Lähetetty: 04.09.2010 22:26 Viestin aihe: |
|
|
Hmm... mielenkiinto heräsi näin kuivalihan ystävänä. Osaisko joku heittää sopivaa lihakimpaletta kaupan pakastealtaasta mikä tohon sopis? Itse en metsästä joten lihaa ei ole "kaapit pullollaan". _________________ Jos sinulla ei ole koiraa, ei edes yhtä, sinussa ei välttämättä ole mitään vikaa, mutta elämässäsi saattaa olla |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
00002345 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 21 Lok 2005 Viestejä: 21 Paikkakunta: Satakunta
|
Lähetetty: 05.09.2010 00:15 Viestin aihe: |
|
|
Jerkyn tekemisessä pätee samat säännöt kuin muussakin ruuanlaitossa: mitä paremmat raaka-aineet, sitä parempi lopputulos.
Jos jotain koipilihoja aikoo jerkyksi kuivata, on syytä olla purukalusto kunnossa. Tulee meinaan aika "kovaa" tavaraa. Toki siinäkin on oma fiiliksensä, kun liha on oikeasti sitkeätä ja sitä saa repiä ja mälvätä ihan tosissaan.:)
Kunnolla raakakypsytetty liha, ja vielä marinointivaiheessa avustettu mureuttaminen (itse pistän marinadiin vähän viinietikkaa, balsamicoa tai sitruunamehua) antaa parhaan lopputuloksen. Murea liha = murea jerky, asialla on merkitystä
Jos kaupasta hakee, niin naudan sisäpaisti on yleisesti alle kympin kilo ja käy hyvin. Toinen hyvä, ja jota itse suosin, on naudan ulkofile jota saa normaalisti n. 16 euron kilohintaan. Peura ja hirvi ovat lyömättömiä.
Joskus, kun lyövät tyrkkyyn näitä Etelä-Amerikan sisäfileitä, niin sitten niistä. Tulee meinaan hyvää, mureaa jerkkua.
Harmi kun ei täälläpäin ole naudan sydäntä juuri tarjolla. Sitä olisi kiva koittaa kuivata niikuin seiniksen tekijätkin. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 05.09.2010 10:21 Viestin aihe: |
|
|
Eikös tuosta "jerkystä" voi puukolla vuolla ohutta lastua samalla lailla kuin "oikeastakin" kuivalihasta ? Silloin menee kyllä vähän huonompikin liha.... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Fspitz Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 1310 Paikkakunta: Pirkanmaa
|
Lähetetty: 05.09.2010 21:25 Viestin aihe: |
|
|
Voi mutta mitä sitä jaskaa syömaan syottää sen koirille ja tekee itelle kunnollista.
Ja kodan latvassa ei ole yli 20 astetta kuumaa kun lihoja "kärvennetään".
Lisätty"" _________________ Minkä sanoin sen voin myös perua. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 05.09.2010 21:30 Viestin aihe: |
|
|
Jaa-a, olen kyllä syönyt kuivalihana sekä poron kylki- että koipilihoja eivätkä ne mitään "jaskaa" ole olleet. Voi toki olla että po. valmistustavan kanssa on toisin... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
|