Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
metsä-vaagner Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 15 Tam 2007 Viestejä: 25
|
Lähetetty: 29.10.2007 21:32 Viestin aihe: Joulumetso |
|
|
Tiedustelen ehdotuksia metson valmistamiseksi joulupöytään. Valmistetaanko useampia ruokia vai yksi kunnon paistos? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Esaah Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Jou 2005 Viestejä: 382 Paikkakunta: Taivalkoski
|
Lähetetty: 29.10.2007 22:27 Viestin aihe: |
|
|
Satuitkos katsomaan erämiehen vietin 20. jakson? Siinä pojat valmistivat uunissa haudutettua metsoa ja voin sanoa että oli hyvää! Tarkkaa reseptiä en muista, mutta aineksina oli kokonainen metso, jonka vatsaonteloon laitettiin mm. sekahedelmiä, juureksia yms. mehustamaan lintua sisältä. Päälle laitettiin reilusti pekonia, joka sidottiin narulla linnun ympärille. Metso oli uunissa suhteellisen miedossa lämmössä olikohan nyt nyrkkisääntönä että 1 tunti per kilo. Jos sattuu jakso vastaan, laittelen tarkempia ohjeita. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
metsä-vaagner Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 15 Tam 2007 Viestejä: 25
|
Lähetetty: 30.10.2007 10:18 Viestin aihe: |
|
|
En ohjelmaa nähnyt, mutta kuulostaa hyvältä; tuon pohjalta voisi varmaankin soveltaa, kiitoksia vaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 30.10.2007 16:21 Viestin aihe: |
|
|
Siis siihenhän pitää laittaa suolaa ja pippuria.
Sitten avonainen pata, johon se metto ja kuus tuntia uunissa.
Sitten litra kermaa päälle.
Keitettyjä pottuja kylkeen.
Terävä veitti ja naamaan kossun kera.
Semmonen sen olla pitää, eikä mikään thaimaanjoulukana, jumalauta. _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
t3R0 Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Maa 2006 Viestejä: 1610 Paikkakunta: K-S
|
Lähetetty: 30.10.2007 19:01 Viestin aihe: |
|
|
+1
Sekahetelmät kuuluu jouluna sekametelisoppaan, eikä joulumeton raiskaukseen. Jos sitä ite tekis jouluhantan tolla Rastinsahin reseptillä, kun se metto jäi saamati. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Esaah Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Jou 2005 Viestejä: 382 Paikkakunta: Taivalkoski
|
Lähetetty: 30.10.2007 19:35 Viestin aihe: |
|
|
Lähinnä nuilla hetelmillä oli se mehustamisen tarkotus... En nyt tarkasti muista mitä hetelmiä ne oli, mutta kai ne voi korvata jollai... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
t3R0 Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Maa 2006 Viestejä: 1610 Paikkakunta: K-S
|
Lähetetty: 30.10.2007 19:37 Viestin aihe: |
|
|
Onhan tuossa kermaa (ja kossua) mehuksi, pitäisi riittää kuivimmallekkin suulle.
Ihan jees resepti varmaan muuten, mutta ei JOULUmetolle. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tinurien Kirkkoherra Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Hei 2004 Viestejä: 2262
|
Lähetetty: 08.11.2007 12:09 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä onnistunein metso joulupöydässä ojennetaan luppakorvalle ja pysytellään itse sikapossussa. _________________ ...saadakseni lopettaa. Moron poro! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
NoVoeHelevetti Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Tam 2005 Viestejä: 6357 Paikkakunta: Akaan seurakuntanuoret
|
Lähetetty: 14.11.2007 20:51 Viestin aihe: |
|
|
Nyt ne höpötykset pois. Mitään etelän hetelmiä sinne. Otetaan sulanut metso pöydälle. Jos ei kaikilla kotinarkkareilla ole enää puhtaita lääkeruiskuja, haetaan apteekista semmoinen kunnon jööti ruisku. Ja neula tietysti.
Sitten sulatetaan desin verran voita ja voisulan sekaan laitetaan ainakin suolaa, mutta myös muut mausteet käy, kunhan ovat hieno-hienoksi jauhettuja. Voisula sekoitetaan kunnolla ja ruiskutetaan metson sisään piikillä, molemmille puolille täkkää tasaisesti. Mausteet seuraavaksi pintaan. Heti tämän jälkeen paistetaan metsontäkkien pinta kuumalla pannulla voissa, niin että nesteet pysyvät sisällä. Ja sitten eikun uuniin. Aluksi uuni voi olla hieman kovemmalla 100-150 astessa, ja välillä voidella metson pintaa voisulalla. Viimeistään puolentoistatunnin jälkeen lasketaan lämpö n. 80 asteeseen ja laitetaan metso paistopussiin. siinä sitten 3-4 tuntia niin avot. Oikein vanhaa koukkunokkaa voi pitää vielä pidempäänkin. Ja silloin käytetään myös hieman enemmän voita.
Parhaimmillaan joulumetso on huomattavasti parempaa kuin possupylly. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Repesorsa ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 9356 Paikkakunta: Sieltä
|
Lähetetty: 14.11.2007 21:46 Viestin aihe: |
|
|
Olen samaa mieltä edellisten mielipuolien kanssa. Miksi suomalainen ruokakulttuuri pitää pilata jonkun taatelintallaajan sekameteleillä? Joku naiseläjähän tietysti pienen korvaanhöpöttelyn jälkeen on jo valmis vaihtamaan oman perinteensä sen ihanan beduiinin sandaaliin mutta että suomalainen raavas metsästäjä - EI IKINÄ! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16755
|
Lähetetty: 14.11.2007 22:19 Viestin aihe: |
|
|
Peesoon kaikkia sekahetelmien vastustajia. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
deadline Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Mar 2004 Viestejä: 2904
|
Lähetetty: 21.11.2007 17:55 Viestin aihe: |
|
|
Ja täällä kans viitataan edellisiin viitaten (hassua, eikö totta).
Kannatan perinteisempää linjaa. Tosin uuniin taitaa livahtaa metson sijaan koppelo.. _________________ "Hän oli mahtava metsämies Herran edessä" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
koilliskaira ***
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 1717 Paikkakunta: Ivalo
|
Lähetetty: 03.12.2007 00:33 Viestin aihe: |
|
|
Joulumetso. Jokavuotinen perinne. Nam.
Paras metsoresepti on ehdottomasti seuraava:
Tarvikkeet:
1 x Metso
1 x Iso sipuli/pari pientä
1 x Iso porkkana/pari pientä
1 x Purjo
1 x Juuriselleriä
5dl Kermaa
Punasta maitoa
Voita(oikeaa)
Suolaa, mieluiten merisuolaa.
Rouhittua mustapippuria
Katajanmarjoja
Pottuja
Pilkotaan metso. Täkät erilleen, koivet ja siivet ym. mitä siitä irtoaa. Luut voi poistaa koivista ja siivistä jos jaksaa. Syödessä on sitten helpompaa kun ei tartte räpeltää luiden kanssa.
Ruskistetaan lihat voissa. Ei jätetä harmaan haaleiksi, vaan kunnolla väriä kehiin. Laitetaan ruskistetut lihat pataan. Itse käytän isoa valurautapataa. Paras. Tämän jälkeen kuullostetaan rehut. Ensin ne on pilkottu suhteellisen pieneksi. purjosta tietenkin vaan se vaalea varsiosa ja selleriä sellanen sopiva ison sipulin kokonen palanen. Kuullotus tapahtuu myös pannulla voissa. Laitetaan rehut lihojen sekaan pataan. Asetellaan lihat ja rehut silleen että ne on sekaisin padassa. Kaadetaan kaikki kerma pataan. Loput sitten maitoa, niin että lihat peittyy. Laitetaan sopiva määrä katajanmarjoja pataan. Muuan hyppysellinen.
Laitetaan koko helahoito uuniin. n.150-175'C ja annetaan olla pari tuntia. Riippuu linnun sitkeydestä. Nuori lintu ei tartte olla niin kauaa, ja vanha sitten saattaa kestää kauemmin. Testaa välillä lihoja.
Kun lihapalat on kypsiä, erottele ne padasta pois (vaikkapa folioon uuniin 70'C asteeseen muhimaan)
Tämän jälkeen "soseutetaan" rehut kerman joukkoon. Tulee mukavan paksu kastike. Keitetään kastiketta kokoon ja lisätään suola ja mustapippuri. Eli kastike maustetaan vasta tässä vaiheessa. Reilusti maustetta, sillä lihoissakaan ei ole ole suolaa. Lihoihin voi ripotella suolaa siinä vaiheessa kun laittaa ne folioon "muhimaan".
Lopuksi kastikkeeseen iso pala voita. Pehmentää mukavasti. Jos haluaa vielä suurustaa kastiketta ni maizenaa vaan kehiin.
Sitten pottujen ja marjahyytelön kanssa lihat ja kastike ääntä kohti. Ja on hyvää! Kunhan muistaa, ettei säästele voin, kerman ja suolan kanssa.
Liha on taattua metsoa, ja kastike on HYVÄÄ!
_________________ Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
duster Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Hel 2005 Viestejä: 641
|
Lähetetty: 07.12.2007 16:08 Viestin aihe: |
|
|
Tuntuu ne suomalaisten ainoat mausteet riistaruokiin olevan suola ja pippuri... Jos sitten oikein hurjiudutaan, niin voi käyttä katajanmarjojakin. Mutta ei liikaa, koska ne on marjoja!
Marja=hedelmä, hedelmä=kasvis, kasvis=ei lihansyöjille!!
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Derzu Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 2457 Paikkakunta: Suomenselän vierillä, Perho
|
Lähetetty: 19.12.2007 14:01 Viestin aihe: |
|
|
Hyviä vinkkejähän täällä. Joskus tilasin kauppiaalta kinkun päältä kuoritun nahan jouluksi. Sillä oli hyvä peitellä metso uuniin. Ei tarvinnut silavia sitoa ja haukkuja sai paistamisen jälkeen herkutella kuorella.
Olen alkanut pehmittää lihan makua pienellä makealla. Metsoon en ole kokassut. Hedelmiä en ole käyttänyt vaan useimmiten hunajaa tai puutteessa siirappia. Käristykseen ainakin hyvän antaa säväyksen. Muuten en suolan lisäksi riistaan paljon mausteita sotke. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|