OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Lihahyytelö eli aladoobi

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
tommiunk
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Huh 2005
Viestejä: 154
Paikkakunta: varsinaissuomi / Satakunta

LähetäLähetetty: 19.10.2009 22:51    Viestin aihe: Lihahyytelö eli aladoobi Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa viikonloppuna kaurispukkia siivotessani tuli mieleen kokeilla perinteisen alatoopin valmistusta. Perinteisestihän se on ilmeisesti tehty vasikan rinnasta jolloin hyytyminen on tapahtunut luonnostaan, mutta näin kauriista valmistettaessa tarvitsee alistua käyttämään liivatetta.

Homman aloitin siis niin, että laitoin isommat luut elikkäs selkärangan lantion vai mikälie sekä niskan kattilaan. Lihat peittelin vedellä niin, että nippanappa peittyvät ja aloitin keittelyn.
Keitettäessä kuorein syntyvän vaahdon ja vasta vaahdon kuorimisen jälkeen lisäsin suolan ja muut mausteet (pippuri, laakeri, riistamausteseos)

Keitin lihoja kunnes lihat irtosi luista sormin. Erottelin lihat ja jatkoin samaan aikaan keitinliemen kokoon keittoa.

Silppusin lihat sormin vuokaan

Lisasin pieneen vesimäärään sulatetun liivatteen maustettuun ja kokoon keitettyyn keitinliemeen.

Keitinliemellä peitin Vuoassa olevat lihat niin, että juuri ja juuri peittyvät.

Tuloksena vallan mainiota leivänpäälle laitettavaa lihahyytelöä eli alatoopia

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16740

LähetäLähetetty: 19.10.2009 23:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä katsoin ensin, että ufo, mutta herkullisen näköinen hyytelöhän se siinä. Hirvenlihasta olen joskus väsännyt samanlaista.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 35354

LähetäLähetetty: 20.10.2009 07:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä äijät kalttaa alatoopivärkit hirven päästä,hyvää tuntuu olevan.
Hyvännäköistä näyttää "gasellistakin" tulleen.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hylsysoppa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Huh 2006
Viestejä: 2927
Paikkakunta: suomi

LähetäLähetetty: 20.10.2009 10:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja het tul näläkä!
Tuorettä ruisleipää, päälle sivallus voeta, parin sentin vahvuinen siivu alatoopia päälle. Vuoron perrään ääntäkohti leipää, puuroa ja maitoa! Van jo nousoo kenkä metällä mättään ylitse.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 20.10.2009 10:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvältä ja hienolta näyttää. Muutamia lihahyytelöitä tehneenä harrastelijana tulos on lähes samanlainen kuin itse opetellessani (opetteluvaihe jatkuu toki vieläkin). Nesteen määrä on ollut itselläni ihan liian suuri. Viimeiset yritykseni olen tehnyt lainavehkeellä, joka puristaa lihat muottiin ja ylimääräinen neste poistuu jousikuormitteisen painolevyn yläpuolelle josta sen voi kaataa pois vartin tai puolen tunnin päästä. Nestettä tarvitsee vain puolet tai kolmasosan aiemmasta. Valmiin tuotteen rakenne ja maku ovat paremmat. Samoin muoto on hyvä leivänpäälle leikattaessa. Varjopuolena pikkuisen hankalampi irroitus astiasta, alaosa irtoaa hyvin, mutta painolevyn joutuu leikkaamaan langalla irti. Kieli/vasan luista irti keitetyt lihat runsaalla rosepippurilla maustettuna on oma suosikki. Herkullinen vanhankansan perinneruoka.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
olsa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Mar 2006
Viestejä: 3024

LähetäLähetetty: 20.10.2009 11:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On tullut tehtyä hirven ja peuranlihasta alatoopia, itse laitan mukaan sianniskaa. Sianlihasta tulee sopivasti rasvaa ei vaari liivatia niin paljon hyytymiseen, keitetyt lihat harvareikäsellä myllyllä kertaalleen lävitse.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
DPM
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Elo 2008
Viestejä: 972

LähetäLähetetty: 20.10.2009 14:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aidossa perinnetuotteessa pitäs olla mukana huonosti pesty hirven pskamaha. Kerran sellaista tytinää nuuhkaisseena jää nykyään muutkin samalta näyttävät tuotteet kyllä maistamatta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com