Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20525 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 07.11.2012 21:41 Viestin aihe: Joulu: Mitä laitetaan? |
|
|
Joulu: Mitä laitetaan?
Taitaa olla ennakointia puhua vielä joulusta, mutta jotenkin almanakantaju himmenee, kun joulumainoksia on puskenut postilaatikkoon jo hetkenaikaa.
Eli aina ennen on tullut kierreltyä jouluna kotipuolessa tai anoppilassa. Käytännössä oman joulukokkailut ovat olleet aika lailla avustusluonteisia, enemmänkin vastuulle on langennut joulupödän juomapuolen suunnittelu... Nyt vaikuttaa siltä, että ”joulua tehdään” ensimmäistä kertaa ominpäin ja lähdetään luomaan niitä oman perheen kulinaarisia joulutraditioita aika lailla puhtalta pöydältä.
Toki kinkkua pitää olla ja jotain sen semmoista. Olisi mukava kuulla, jos palstalaisilla on jotain omia ”hyväksi havaittuja” joulupöydän vakiantimia.
Eli mitä hyvässä joulupöydässä pitää olla?
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20525 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 08.11.2012 08:49 Viestin aihe: |
|
|
Tänks. Pitääkin kurkata läpi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tvälläri Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2004 Viestejä: 3423 Paikkakunta: Mikämikämaa
|
Lähetetty: 08.11.2012 09:00 Viestin aihe: |
|
|
Itse ollaan kauan jo korvattu kinkku metsopaistilla. Siihen hirvenmaksa laatikkoa, suolasienisalaattia ja mätiä kaveriksi. (jos inspis iskee niin lanttulaatikot ja muut tehty kans) Jos ei metsoa oo niin peuraa tai vastaavaa on tehty. _________________ "Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jussio Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 696
|
Lähetetty: 08.11.2012 13:26 Viestin aihe: |
|
|
Meillä on perinteiset lisäkkeet ja sitten ainakin riistapate (linnusta tai jäniksestä), hirven tai peuran maksasta laatikkoa ja kunkkuna villisikakinkku.
Henkilökohtaisesti olen hoidellut tuon paten valmistuksen, sillä periaatteella että ohjeessa annettu konjakkkimäärä kerrotaan vähintään piillä ja lorkitaan valmistuksen tiimellyksessä.
Maksalaatikkoa en ole koskaan jouoluruokana ymmärtänyt, sen saa käly hoitaa pöytään, minä tai emäntä hankkii maksan.
Villisikakinkun kanssa on pelattu aina varman päälle, sen hankkimiseen (tai vaihtoehtojen hankkimiseen) uhrataan rutkasti aikaa, dieseliä ja terveyttä. Muutamalta jokavuotiselta viron retkeltä kesikin kinkku on matkaan tarttunut, sitten joulua odotellessa valikoituneista kandidaateista suoritetaan tarkkan valinta. Suolaus hoituu itse. Kinkun suolaus on tarkkaa puuhaa, joten siinä ei alkoholin kanssa pelleillä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10355 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 08.11.2012 13:35 Viestin aihe: |
|
|
Tavalliseenkin kinkkuun saa vaihtelua, kun sen savustaa. Tuli joskus tehtyä ja oli hyvää. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15062
|
Lähetetty: 08.11.2012 13:55 Viestin aihe: |
|
|
Joulun tekevät oikeastaan laatikot, rosolli ja mausteet, sekä tietenkin riisipuuro ja sekametelisoppa. Lihapuoli onkin korvattavissa paljon helpommin ja niitä voi vaihdella. Pitäis päästä joskus sinne villisikajahtiin niin sais sitäkin kinkkua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16768
|
Lähetetty: 08.11.2012 14:14 Viestin aihe: |
|
|
Nimrod kirjoitti: | Joulun tekevät oikeastaan laatikot, rosolli ja mausteet, sekä tietenkin riisipuuro ja sekametelisoppa. Lihapuoli onkin korvattavissa paljon helpommin ja niitä voi vaihdella. Pitäis päästä joskus sinne villisikajahtiin niin sais sitäkin kinkkua. |
Tuossa se on pääasiassa. Lohta ja kinkku pitää olla, mutta siitä lipeäkalasta ei ole väliä. Jouluolut kuuluu asiaan. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15062
|
Lähetetty: 08.11.2012 14:31 Viestin aihe: |
|
|
9.3x622 kirjoitti: | Nimrod kirjoitti: | Joulun tekevät oikeastaan laatikot, rosolli ja mausteet, sekä tietenkin riisipuuro ja sekametelisoppa. Lihapuoli onkin korvattavissa paljon helpommin ja niitä voi vaihdella. Pitäis päästä joskus sinne villisikajahtiin niin sais sitäkin kinkkua. |
Tuossa se on pääasiassa. Lohta ja kinkku pitää olla, mutta siitä lipeäkalasta ei ole väliä. Jouluolut kuuluu asiaan. |
Jouluoluet ovat mielestäni parhaita kotimaisia oluita, ylipäätään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peura-esari Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Elo 2007 Viestejä: 3209 Paikkakunta: Kaljalla
|
Lähetetty: 08.11.2012 14:50 Viestin aihe: |
|
|
Jouluna ei meillä laiteta muutakun kunnon jänisjahti ja illalla hervottomat kännit. Risoo muutenkin koko uskovaisten juhla niin rankasti, tai lähinnä se kuinka tavalliset järkevät ihmiset sekoavat täysin kun joulu tulee.. _________________ Nenäpunkki- mikä ihana tekosyy... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15900
|
Lähetetty: 08.11.2012 14:51 Viestin aihe: |
|
|
Nimrod kirjoitti: | Joulun tekevät oikeastaan laatikot, rosolli ja mausteet, sekä tietenkin riisipuuro ja sekametelisoppa. Lihapuoli onkin korvattavissa paljon helpommin ja niitä voi vaihdella. | Naulan kantaan. Kinkkumaista lihaa ja muutakin lihaa tulee syötyä pitkin vuotta mutta kuka söisi rosollia ja porkkanalaatikkoa muulloin kuin jouluna (no, kohta joku kertoo syövänsä). Lihapuolena on syöty milloin mitäkin, hirvenpaistia, lintua, viime vuonna villisikakinkku (mun mielestä ei kannata haikailla), tänä vuonna ihan possukinkku. Silliä ja lohta pitää olla, vaimo haluaa lipeäkalaakin (itse "sulatettua") ja välipalaksi paljon rasvaisia juustoja. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 08.11.2012 14:55 Viestin aihe: |
|
|
Ehdottomasti lipeäkalaa ja hapansilakkaa pitää pöydässä olla ja runsaasti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20525 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 08.11.2012 15:29 Viestin aihe: |
|
|
Meillä "Satakuntalaisessa joulussa" on myös tuo kalaosasto ollut kohtuu vahvasti mukana jouluperinteissä; Lipeäkala, graavi lohi, mäti, erilaiset silakkahässäkät...
Kyllä varmaan omaankin jouluun tulee jotain tuolta rintamalta haalittua.
Veikkaisin, että jonkinmoinen ”kulttuurishokki” tulee kun on aikaisemmin voinut marssia valmiiseen pöytään ja nyt olisi tarkoitus väkerrellä nuo itse. Äitee oli vähän ovelan näköinen, kun sanoi että hän tulee kyllä mielellään aattona kylään ja kerrankin valmiiseen joulupöytään.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15062
|
Lähetetty: 08.11.2012 17:00 Viestin aihe: |
|
|
En tiedä onko kyse paikkakuntakohtaisista eroista tai maakuntaperinteistä, mutta meillä oikeastaan vain silli on tavallista suuremmassa roolissa jouluna. Suolakala on meillä kohtuullisen tavanomaista muutenkin, samoin kuin savulohet jne. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 08.11.2012 17:30 Viestin aihe: |
|
|
Mites tuo laatikkopuoli eri valtakunnan osissa; täällä uudellamaalla on imelletty perunaloora se pakollinen, räätikkäloora myös, porkkanalaatikosta voidaan olla montaakin mieltä; mun ruokapöytääni se ei käy, tai en ainakaan minä rupea sitä tekemään. Kinkku on tietysti se luonnollinen ja joku savukala, mutta siinä nuo peruseväät sitten ovatkin. Lipeäkalaa en ole myöskään koskaan sietänyt ja sitä ei taatusti mun huusholliini tuoda!!!
Kertookaas eri alueilta teidän tapojanne ja jos joku erikoisuus on, niin kertokaas myös valmistusohjeet. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
|