Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 02.08.2013 23:13 Viestin aihe: |
|
|
Neljänkympin systeemi kuulostaa ihan hyvältä kylmäsavun kokeiluun Mutta se mahdollinen kokeilu ei tapahdu vielä lähiaikoina. Lämminsavulihan opettelua ensin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
KHaivula Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Kes 2013 Viestejä: 2919
|
Lähetetty: 03.08.2013 11:01 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos vinkistä. Huonosti vaan pysyy kolvi kädessä eikä noi sähköviritelmät muutenkaan onnistu. No katsotaan ehtiikö kokeilla ajastinviritelmää johonkin testilihanpalaan. Ajattelin vielä että jos kiviä laittaa tonne pohjalle niin tasaisi paremmin lämmön ja vaikka sitten vielä semmonen porattu kiaskivi johon saa vettä sisälle (tai vaikka olutta ) niin kosteuttakin saadaan ja lämpö pysyisi ehkä vielä paremmin tasaisena. Vielä kun saisi jostain lämpömittarin sisälämmön mittaamseen ja toisen lihamittarin. No paistomittareita vissiin ainakin saa jo aika edullisesti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 11.08.2013 20:26 Viestin aihe: |
|
|
Viikonlopun savustukset meni vähän aunukseen. Ihan syötävää toki tuli, mutta kun se mitattiin mun makuaistilla niin se ei ole kehu
Laitoin siian suolautumaan liuokseen. Vettä 1,5 l ja karkeaa merisuolaa 2 dl. Piti suolata noin 10-12 h,mutta sitten tuli taas jotain ja aika venyi 24 h paikkeille. Ensimmäinen virhe!
Savustuslämpö oli alussa hetken 100 C korvilla, mutta ensimmäisen puolen tunnin päästä oltiin jo laskettu 90 C:hen. Laiskuudesta ja kokeilunhalusta johtuen lämpö oli pitkiä aikoja 85 C:ssäkin. Hetkittäin taisi olla sen allekin.
Kala tuli pois kaapista kahden tunnin jälkeen. Se oli periaatteessa ihan kypsää, mutta ei kaikilta kohdin niin kypsää kuin olisin halunnut sen olevan. Suolaus oli periaatteessa ihan OK, mutta jotenkin se teki kalasta tunkkaisen makuisen. Savustuksen aikana ei valunut rasvaa pellille. Potilas ei ollut kuitenkaan yhtään sen mehevämpi kuin edellinen siika josta valui pellille.
Ja mitä tästä opimme... Jos liuossuolaus, niin ei liian pitkään. Mieluummin seuraavalla kerralla suolaus taas hieromalla merisuolaa suoraan kalan pintoihin. Lämpötila VÄHINTÄÄN 90 C sen aikaa kun kalaa kypsennetään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 11.08.2013 20:54 Viestin aihe: |
|
|
Itse mitä tuolla omalla savu-uunilla teen kalaa - niin suolaa suoraan pintaan. Suolan määrällä ei niin väliä. Enemmän ratkaisee suolausaika.
Jotkut taitaa muikkuja suolata vasta savustuksen jälkeen suolaliuoksella? tuo on itseltä vielä testaamatta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
Lähetetty: 11.08.2013 21:00 Viestin aihe: |
|
|
Pikku kaloilla toimii hyvin tuo jälkikäteen suolaus.
Yksinäiselle ratsastajalle,älä stressaa ja punnitse ja mittaa noin paljon,menee pian maku tohon hommaan.Kai siihen vaikuttaa sitten ilmanpaineet,miten pitkään sulla menee kalan laitto pönttöön ym.Lisäksi älä kyllästä perhettäsi savustettuun kalaan taikka se pönttö jää kohta ilman käyttöä.ts insinööri saa olla mutta ei ruoan laitossa _________________ https://lh6.googleusercontent.com/qp8jw-mbgVKEMxuPG20QYhmMFyHL25UgazsBDS7xzTs=w247-h232-p-no |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 11.08.2013 21:11 Viestin aihe: |
|
|
Mulla se on jo mennyt niin tieteelliseksi tämä lohen savustuskin, että tökkään siihen digitaalisen sisälämpömittarin. Ei ainakaan tarvi arvuutella milloin se kalafile on kypsä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 11.08.2013 21:17 Viestin aihe: |
|
|
Ei meillä mitää rehuja syyä. Kalaa ja riistaa se pitää olla |
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
Lähetetty: 11.08.2013 21:23 Viestin aihe: |
|
|
meikäläinen meinaa savustaa osan noista chilipaprikoista jota meillä kasvaa.Tuli taas aika hemmetin paljon.En oo ennen savustanut,mutta kalan savustamisen jälkeen pönttöön jälkihiillokselle kypsymään,ja sitten kun on aivan läpi pehmeitä niin lasipurkkiin ja oliiviöljyyn upotetaan,toissin laitetaan valkosipulia ja toisiin jotain muuta yrttiä ja mausteita.Öljy käy sitten ruoan laittoon ja salaattikastikkeen öljyksi. _________________ https://lh6.googleusercontent.com/qp8jw-mbgVKEMxuPG20QYhmMFyHL25UgazsBDS7xzTs=w247-h232-p-no |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 11.08.2013 21:27 Viestin aihe: |
|
|
Noita chilejä en kyllä rehuiksi laske.
Rouva kun tuota kasvihuonetta hoitelee kesäisin, niin sinne on aina tullut otettua muutama chilipaprika kasvamaan. Tuossa on kyllä ideaa jos vähän savunmakua niihin ottaisi ja vasta sen jälkeen purkkiin... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 12.08.2013 23:51 Viestin aihe: |
|
|
astalo kirjoitti: | Yksinäiselle ratsastajalle,älä stressaa ja punnitse ja mittaa noin paljon,menee pian maku tohon hommaan.Kai siihen vaikuttaa sitten ilmanpaineet,miten pitkään sulla menee kalan laitto pönttöön ym.Lisäksi älä kyllästä perhettäsi savustettuun kalaan taikka se pönttö jää kohta ilman käyttöä.ts insinööri saa olla mutta ei ruoan laitossa |
No kyllähän mä olen kohkannut savustamisesta aikalailla tällä palstalla, mutta kyllästymisestä en ole huolissaan. Nytkin savustin kahden viikon tauon jälkeen tasan yhden elopainoltaan puolikilosen kalan. Tällä tahdilla syöjiä kyllä löytyy
Mä ajattelin sen dokumentoinnin kanssa vähän niin, että joku muukin aloitteleva kaappisavustaja vois hyötyä mun hölmöilyistä. Ainakin saada jonkinlaisen lähtökohdan josta alkaa kokeilemaan. Kovastihan täällä palstalla on kaikkien alojen asiantuntijoita, mutta kalansavustusohjeet on paljolti ympäripyöreitä: vähän kuumempaa, vähän viileempää, vähän pidempään, vähän lyhempään, vähän kuivahtanutta, ... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
alnus Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 31 Hei 2012 Viestejä: 41
|
Lähetetty: 13.08.2013 20:54 Viestin aihe: |
|
|
Mikä puu on suosikkinne savustuksessa? itse olen käyttänyt leppää ja omenapuuta, molemmissa oma makunsa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaarle Martel Sisällöntuottaja
Liittynyt: 25 Tou 2009 Viestejä: 3593
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
|