Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
Lähetetty: 29.04.2013 23:00 Viestin aihe: |
|
|
wildmind mainostaa asuvansa mustamakkaramekan (se tori pikkusen Petsamosta sivistystä kohden) vieressä ja vieläkin ollaan ilman kunnon perinteistä reseptiä. Sarankulmassa oli aikanaan kunnan lihajalosteiden valmistaja, liekö vielä? Se oli aikaa jolloin Mervi oli joidenkin mielestä kaupungin tavotelluin kaunotar. Kaikenlaisia aasinsiltoja se makkara saa rakentamaan.
Kaupungin yöelämässä kokeneen makkarakulinaristin tunnisti tilauksesta. Pieneen pikaiseen nälkään ostettiin vitosen pala ja jos tilanne oli ravintolaillan jälkeen totaalisen toivoton herkuteltiin koko kympillä. Valuutta oli silloin markka. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuoma SS Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2004 Viestejä: 366 Paikkakunta: Etelä-Karjala
|
Lähetetty: 30.04.2013 08:21 Viestin aihe: |
|
|
Ei ole riistaa, mutta makkaranteosta kun puhuttiin, niin Itsekin tuossa sunnuntai-iltana väsäsin vapuksi boereworssit. Havaitsin tuossakin, että ennen läskin lisäämistä oli selkeästi liian kuivaa, vaikka sisälsi jo kilon verran rasvaista sian kylkeä.
Resepti oli ulkomuistista jotakuinkin tällainen:
2kg Nautaa.
1kg sian kylkeä
500g läskiä kuutioituna valmiin massan sekaan.
~40g suolaa
25g korianteria
2ml muskottikukkaa
2ml mausteneilikkaa
5ml mustapippuria
100ml balsamiviinietikkaa
Testierä juuri valmistuttuaan oli koostumukseltaan ja maultaan ihan ok, mutta luultavasti vielä kahdessa vuorokaudessa tasoittunut kun tänään lyön grilliin. Tämähän siis grillataan suoraan ilman mitään keittelyitä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1548 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 30.04.2013 11:16 Viestin aihe: |
|
|
Aris60 kirjoitti: | wildmind mainostaa asuvansa mustamakkaramekan (se tori pikkusen Petsamosta sivistystä kohden) vieressä ja vieläkin ollaan ilman kunnon perinteistä reseptiä. Sarankulmassa oli aikanaan kunnan lihajalosteiden valmistaja, liekö vielä? Se oli aikaa jolloin Mervi oli joidenkin mielestä kaupungin tavotelluin kaunotar. Kaikenlaisia aasinsiltoja se makkara saa rakentamaan.
Kaupungin yöelämässä kokeneen makkarakulinaristin tunnisti tilauksesta. Pieneen pikaiseen nälkään ostettiin vitosen pala ja jos tilanne oli ravintolaillan jälkeen totaalisen toivoton herkuteltiin koko kympillä. Valuutta oli silloin markka. |
Siellähän sitä Tapolahan aloitti siinä Tammelantorin laidassa Salhojankadulla... Salhojankatu on muutenkin oiva paikka.. Tampereen eka edelleen toiminnassa oleva Salhojankadun pub on aivan minun toimintasäteen rajoissa... Löytyy Real Aleakin (mikäli emme ole ehtineet hörsiä napaamme)....
Ohessa hyvä linkki mustiksen maailmaan.. Perinneresettejä löytyy...
http://www.reklaamikari.fi/musta/ _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
Lähetetty: 30.04.2013 14:44 Viestin aihe: |
|
|
Salhojankadun pub oli lähes kantapaikka kolmekymmentä vuotta sitten. Jotenkin kyennyt säilyttämään nostologisen sädekehänsä. Taisi olla ensimmäinen kaljakuppila Suomessa, joka sai oikeuden olla pitämättä keittiötä ja sai kuitenkin tarjoilla alkoholia. Kun rohkeutta oli riittävästi kerätty kävelyetäisyydeltä löytyi myös ravintola missä olivat maan vanhimmat naistentanssit joka ilta. Niin olivat naisetkin.
Salhojankadun pub on nykyään aiempaan verrattuna siistissä kunnossa. Aiemmin sitä verhosi pikkuisen nukkavieru ulkoinen habitus. Siitä kun sitten lähti keskustaa kohden niin jos Tullinkamarin ohi pääsi niin sitten Leena ja Pekka viimeistään pakotti pysähtymään ... harvoin sitä Pispalan pulteriin saakka selvänä ehti. Joku joskus laski Itsenäisyyden ja Hämeenkadun varrella olevan 27 anniskeluliikettä. Tillikka oli ainut jossa oli pyttäriä ja mustaamakkaraa listalla ainakin vappuna.
Vielä ehtisisi vappua vietämään tampesteriin. Plevnan kellarimestarin pannu ja hyvä olut ovat siirtäneet nälkää eteenpäin kun joskus yöelämään on näin vanhoilla päivillä ollut pakko tutustua. Kyllä se teekkarielämä näyttää nykyään hengettömältä vanhaan aikaan verrattuna. Oikeastaan pitäisi perustaa keskustelu Tampereen (yö)ravintolakulttuurista.
Hyvää vappua kaikille! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1548 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 30.04.2013 15:24 Viestin aihe: |
|
|
Myös täältä Hyvän Wapun toivotukset...Erityisesti tee se itse makkaraharrastajille...kuin myös muillekkin keskustelukummpaneille...
Tänään vielä pohjanmaalla kutuhaukijahdissa.. Mutta huomenna Mansesteriin ja koiranulkoilutuksen kulminaatiopisteenä lienee Salhojan pubi _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 12.05.2013 00:44 Viestin aihe: |
|
|
Kaarle Martel kirjoitti: | Aris60 kirjoitti: | Perunan ja jauhon lisääminen varmasti kiinteyttävät makkaraa. Onko niiden lisääminen muuten sitten toivottavaa? Mutta opetellan vähitellen. |
Kaupan makkaroissa on perunajauhoa ja kamaraa juuri sen rakenteen (ehkä hinnankin) takia. Ei niiden lisäämisessä mitään väärää ole, se on vain mitä hakee lopputulokselta. |
Kyllähän se usein menee niin että makkaraan lisätään jauhoja joko valmistuksen yhteydessä tai viimeistään ruokailun yhteydessä. Pelkästä lihasta tehdyn (eli ilman jauhoja tehdyn) makkaran kyytipoikana on mukava syödä leipää, perunaa tms. Etelä Afrikkalaiset syövät usein juurikin leipää boereworsin kanssa. Bratwurstiin yhdistetään mielikuvissa aina hapankaali, mutta todellisuudessa satsiin kuuluu bratwurst, hapankaali ja SÄMPYLÄ eli jauhoa. Ylipäänsä germaanien nakkikiskojen annoksiin sisältyy pääosin sämpylä/leipä jossain muodossa. Germaanisille ihmisille on jonkintasoinen shokki nähdä kuinka suomessa syödään pelkkää grillattua makkaraa ilman leipää. Oon yrittänyt rauhoitella heitä sillä että perinteinen suomalainen makkara sisältää vähintäänkin riittävästi jauhoja Vaikka eipä silti, germaaneilla itsellään on noin miljoona erilaista makkarasorttia, osa jauhoilla ja osa ilman.
Mun omatekoinen boerewors ei ollut sitä kaikkein rasvaisinta. Tulinkin siihen tulokseen, että se oli parhaimmillaan nautittuna joko reilusti voidellun ruisleivän tai perunoiden ja voinökäreen kanssa. Tai no margariinia käytin, mutta rasvaa ja hyvää makua sekin antoi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaarle Martel Sisällöntuottaja
Liittynyt: 25 Tou 2009 Viestejä: 3593
|
Lähetetty: 22.05.2013 12:08 Viestin aihe: |
|
|
Tryffelimakkara ja fasaani-wallenberg
Eilen teimme Ravintola Henriksissä hieman erilaista riistamakkaraa. Fasaani-tryffeli-makkaroita oli tilattu 125 kpl erääseen tilaisuuteen hot dogeiksi Lopputulokseksi syntyi erittäin hienoarominen ja mehukas makkara. Fasaanin sijaan voit käyttää reseptissä myös muiden riistalintujen lihaa ja tryffelinkin voi toki jättää pois tai korvata mieleisemmällään mausteella, lopputulos on silti mehukas. Tuoreita tryffeleitä voi olla hiukan konstikasta hankkia, mutta kuivattuja ja säilöttyjä, sekä tryffeliöljyä löytyy kohtuullisen edullisesti herkkukaupoista ja esimerkiksi Tampereen Sokokselta ja Stockmannilta. Lampaansuolia myydään mm. kauppahallissa ja teurastamoilla.
Ohjeet resepteihin löytyvät täältä:
http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/05/tryffelimakkara-ja-fasaani-wallenberg.html _________________ http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1548 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 07.09.2013 16:30 Viestin aihe: |
|
|
Taas on jahtuukausi edessä ja murkinaa pitää laittaa, että jaksaa hirvestää...
RiistaChorizoa on tälläkertaa valmistumassa.
-sikaa 2,6kg
-hirveä 1,6kg
-sipulijauhetta 3rkl
-8tl paprikajauhetta
-2tl chilijauhetta
-4tl korianteria
-3 chiliä pilkottuna
-valkosipuli puristimella sekaan (noin 12 kynttä)
-1½ rkl perunajauhoja
-suolaa 17g massakilo (nitriittiuolaa tästä 9g/massakilo)
-2lasillista punaviintä
-punaviinietikkaa 2 rkl
-vettä
Kutterointi noin 30 min+ jäähdytys kylmiössä
Massa suoleen ja makkarat savustukseen..
Nyt voikin huokaista ja ottaa tuopillisen itse pantua olutta...
Sitten kiireesti peseen työvälineet ja vahtiin savustinta...
Vaan pyynnissä onkin tuhdit makkarat ja saunaolunenkaan ei ole pöllömpää
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 07.09.2013 17:16 Viestin aihe: |
|
|
wildmind kirjoitti: |
Nyt voikin huokaista ja ottaa tuopillisen itse pantua olutta...
Sitten kiireesti peseen työvälineet ja vahtiin savustinta...
Vaan pyynnissä onkin tuhdit makkarat ja saunaolunenkaan ei ole pöllömpää
|
Hyvältä vaikuttaa varsinkin tuo loppuosio!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1548 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 07.09.2013 17:53 Viestin aihe: |
|
|
Tämä Makkaran ja Olusen pyhä liitto on vallan perskeleen hjuva juttu ...
Vilperi kirjoitti: | wildmind kirjoitti: |
Nyt voikin huokaista ja ottaa tuopillisen itse pantua olutta...
Sitten kiireesti peseen työvälineet ja vahtiin savustinta...
Vaan pyynnissä onkin tuhdit makkarat ja saunaolunenkaan ei ole pöllömpää
|
Hyvältä vaikuttaa varsinkin tuo loppuosio!! |
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 09.09.2013 22:03 Viestin aihe: |
|
|
Wildwindin touhut kuulostaa hyvältä, omatekoista makkaraa ja olutta. Elämän hienot asiat on lopun viimein aika yksinkertaisia ainakin niille joilla on munat (vaikka sitten pienetkin) jalkovälissä
Oon kanssa jo vähän pyöritellyt jahtimakkaran tekoa mielessä. Väännän kättä itseni kanssa teenkö buurilerssiä vai chorizoa. Saattaa chorizotyyppinen mausteisempana voittaa. Vai kiertääkö hirvet ja muut elukat chorizonsyöjän hajuhaittojen takia kaukaa
Se on kaupan lihoihin turvauduttava kun ei ole enää sen mallista hirveä pakastimessa. Nautaa ja sikaa siis.
Mitenkä olet Wildwind jauhanut makkaralihasi? Hienoksi vai karkeaksi? Nyt kun olen muistellut edellistä kokeiluani niin epäilen että karkeampi jauhatus olisi ollut makoisampi. Voi olla ihan pelkkää mutu:a. Sianrasvan puute saattoi olla se pahin vaiva.
Entä kuinka hyvin rasvat pysyy makkaran sisällä kun savustat? Nostit muistaakseni lämpötilan johonkin 80 C tienoille? Eikös sianrasva valu jo pois silloin? Nyt olis meinikinä itelläkin savustaa makkarat |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1548 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 10.09.2013 07:33 Viestin aihe: |
|
|
Totta puhut... Elämän hienot asiat on pieniä ja yksinkertaisia juttuja... Mä olen jo kauan aikaan satsannut siihen, että riista tulee arvoisellaan tavalla hyödynnettyä... Ylipäätään hyvä ruoka on elämänlaatua... Oluen pano lähti kokeilusta liikkeelle (yli 20v sitten).. Nykyään kun olutmakukin on muuttunut vaativammaksi teen oluet mahd tarkasti vanhojen saksalaisten puhtaussääntöjen mukaisesti. Täyteläisiä ja aika rapsakkaasti humaloituna... (Nämä ns "erikoisoluet" on hinnoiteltu kaupassa noin 5€/pullo hintaluokkaan... Itse tehden (mäskäämällä) on raaka-ainekustannus luokkaa 0,70€/litra.. Hyöty on siis huomattava ja ei tarvi juoda kuraa..
Tee molempia ja maistele kumpi tuntuu suuhun sopivammalta... Itse tykkään Chorizosta juurikin noiden vahvojen makujen vuoksi... Ja riistakaa ei normia enempää väistele
Mä jauhan lihan karkeaksi.. Leikkaan vielä pekonia tai ylipäätään sianlihaa pikku kuutioiksi joukkoon... Yleiskoneella sitten "kutteroin" massan tasaiseksi (n 30min).
Nykyään laitan vähintään puolet sianlihaa(rasvaista ns 2 leikkoa), koska rasvaton makkara on kauhistus..
Savustan pikkuhiljaa lämpöä nostaen... isolla saaristolaismallin savustimella... noin 4h aikana pikkuhiljaa lämpöä nostaen.. Kaapissa on lopulta noin 80 astetta lämmintä ja makkarasta kinkkumittarilla mitattu lämpö hieman yli 60 astetta... Hieman rasva tirisee, mutta jää sinne makkaraankin aivan riittämiin..
Lonely Rider kirjoitti: | Wildwindin touhut kuulostaa hyvältä, omatekoista makkaraa ja olutta. Elämän hienot asiat on lopun viimein aika yksinkertaisia ainakin niille joilla on munat (vaikka sitten pienetkin) jalkovälissä
Oon kanssa jo vähän pyöritellyt jahtimakkaran tekoa mielessä. Väännän kättä itseni kanssa teenkö buurilerssiä vai chorizoa. Saattaa chorizotyyppinen mausteisempana voittaa. Vai kiertääkö hirvet ja muut elukat chorizonsyöjän hajuhaittojen takia kaukaa
Se on kaupan lihoihin turvauduttava kun ei ole enää sen mallista hirveä pakastimessa. Nautaa ja sikaa siis.
Mitenkä olet Wildwind jauhanut makkaralihasi? Hienoksi vai karkeaksi? Nyt kun olen muistellut edellistä kokeiluani niin epäilen että karkeampi jauhatus olisi ollut makoisampi. Voi olla ihan pelkkää mutu:a. Sianrasvan puute saattoi olla se pahin vaiva.
Entä kuinka hyvin rasvat pysyy makkaran sisällä kun savustat? Nostit muistaakseni lämpötilan johonkin 80 C tienoille? Eikös sianrasva valu jo pois silloin? Nyt olis meinikinä itelläkin savustaa makkarat |
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 12.09.2013 22:06 Viestin aihe: |
|
|
Mistä sitä nitriittisuolaa saa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaarle Martel Sisällöntuottaja
Liittynyt: 25 Tou 2009 Viestejä: 3593
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Snaipperi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Kes 2007 Viestejä: 163 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 14.09.2013 21:47 Viestin aihe: x |
|
|
Alla oleva resepti kuulostaa kiinnostavalta. Miten tuo savustus. Mikä on savustus aika ja savustimen lämpötila?
wildmind kirjoitti: | Taas on jahtuukausi edessä ja murkinaa pitää laittaa, että jaksaa hirvestää...
RiistaChorizoa on tälläkertaa valmistumassa.
-sikaa 2,6kg
-hirveä 1,6kg
-sipulijauhetta 3rkl
-8tl paprikajauhetta
-2tl chilijauhetta
-4tl korianteria
-3 chiliä pilkottuna
-valkosipuli puristimella sekaan (noin 12 kynttä)
-1½ rkl perunajauhoja
-suolaa 17g massakilo (nitriittiuolaa tästä 9g/massakilo)
-2lasillista punaviintä
-punaviinietikkaa 2 rkl
-vettä
Kutterointi noin 30 min+ jäähdytys kylmiössä
Massa suoleen ja makkarat savustukseen..
Nyt voikin huokaista ja ottaa tuopillisen itse pantua olutta...
Sitten kiireesti peseen työvälineet ja vahtiin savustinta...
Vaan pyynnissä onkin tuhdit makkarat ja saunaolunenkaan ei ole pöllömpää
|
_________________ Turha on peiliä syyttää, jos naama on vino. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|