OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kauanko säilyy riista pakastimessa ?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
juhani
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 14 Syy 2004
Viestejä: 15

LähetäLähetetty: 01.08.2005 13:41    Viestin aihe: Kauanko säilyy riista pakastimessa ? Vastaa lainaamalla viestiä

Löysin pakkasesta viime syksyltä Teeren paistiin tarpeet ja tulikin mieleen että kuinka kauan mahtaa riista pakkasessa säilyä ?

Pyydän anteeksi jos aihetta on jo käsitelty.

-Juhani
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6385
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 01.08.2005 13:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No sehän on täysin syötävää. Maalintu säilyy pitempään kuin vesilinnut, jotka kannattaa seuraavan talven aikana syödä, ettei niihin tulee härskin makua. Olen joskus tehny yli puolitoista vuotta pakkasessa olleista sorsista ruokaa, ja niissä oli semmonen vanhantunut maku. Rasvaton liha kuten hirvi säilyy vuosia, tietenkään se maku ei parane, mutta kun tarpeeksi voita laittaa...
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Retonkimies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 1407
Paikkakunta: Riekkomailla

LähetäLähetetty: 01.08.2005 22:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tahtovat kuivettua nopeammin kuin pilaantua, joten kannattaa pakata huolellisesti vaikkapa kahteen pussiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Paukku Masa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Tou 2005
Viestejä: 652
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 02.08.2005 06:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllähän lintu pakkasessa hyvin säilyy!! Ite pesen linnut todella tarkkaan ja irrotan niistä rasvan pinnasta ja verettymät, niin ei ole vielä koskaan vuodessa pilalle menneet!!
Tein muuten viikonloppuna paistin, johon laitoin metson, jouhisorsan ja lapasorsan!! Meni oikeassa seurassa kuin kuumille kiville!! Razz Razz
_________________
Kahta ei saa kokeilla: Siskoa sormella ja kansantansseja
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
juhani
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 14 Syy 2004
Viestejä: 15

LähetäLähetetty: 03.08.2005 12:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paukku Masa kirjoitti:
Kyllähän lintu pakkasessa hyvin säilyy!! Ite pesen linnut todella tarkkaan ja irrotan niistä rasvan pinnasta ja verettymät, niin ei ole vielä koskaan vuodessa pilalle menneet!!
Tein muuten viikonloppuna paistin, johon laitoin metson, jouhisorsan ja lapasorsan!! Meni oikeassa seurassa kuin kuumille kiville!! Razz Razz


Sillä kyselin että yleensä on kyllä mennyt vimeistään jouluna kaikki paistin ainekset...
Teitkö muuten perinteisen karjalanpaistin "pohjalta" vai oliko jotain muuta mukana ?

-Juhani
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Lyrurus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Jou 2004
Viestejä: 2009
Paikkakunta: Muurame

LähetäLähetetty: 03.08.2005 14:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo pakkasessa säilyvyys riippuu dramaattisesti siitä, mikä on pakastimen lämpötila. Itselläni on seuraavia kokemuksia:

-17 Celsiusta; liha säilyy vain 3-4 kuukautta hyvänä.
-25 Celsiusta; liha säilyy komeasti ainakin vuoden ja ehkä pitempäänkin.

(PS. Yksi teerikukko on vielä pakasteessa, noin -23 asteessa. Syönemme sen ensi viikonloppuna, jos muikkuverkot eivät anna muuta luomuruokaa. Kukon odotusarvo on joka tapauksessa herkullinen!)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Retonkimies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 1407
Paikkakunta: Riekkomailla

LähetäLähetetty: 03.08.2005 16:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lyrurus kirjoitti:
-17 Celsiusta; liha säilyy vain 3-4 kuukautta hyvänä.


Kerrotko mikä liha oli kyseessä ja miten se liha noin lyhyessä ajassa meni huonoksi? Maistuiko pahalta vai mikä siihen tuli? Itse en ole ainakaan moista huomannut.

-17 astetta riittää aivan mainiosti kotipakastimen lämpötilaksi ja vähärasvainen, hyvin pakattu riistanliha säilyy tuossa lämpötilassa vähintäänkin vuoden ja pitempäänkin. Edelleen suosittelen tuplapussia tai vakuumia mikäli mahdollista.

Toisekseen, miksi säilyttää niitä lihoja pitempään? Syö pois tai antaa muille jos ei enää maistu. Ampuu sitten ensi vuonna vähemmän. Itselläni on ollut tapana tehdä riistalinnuista ym. "joululahjapusseja" sukulaisille, jotka eivät itse metsästä. Saavat hekin maistella metsän antimia vaihteluksi kaupan lihalle. Muun kuin hirvenlihan myyntiä taas karsastan hieman, pienriistan metsästys on kuitenkin vain harrastus, ei ammatti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo52
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Huh 2005
Viestejä: 590

LähetäLähetetty: 03.08.2005 16:47    Viestin aihe: ilmatiiviys Vastaa lainaamalla viestiä

Mielestäni siinä pakastuksessa on tärkeintä, ettei liha ole missään tekemisissä ilman kanssa.

Jos pakastettava liha on ollut vaikean muotoinen ja kokoinen olen laittanut pintaan suojaksi muovifolion. Suojapussi onkin sitten voinut jäädä joistain kohdin irti lihasta, kun folio jo estää kosteutta haihtumasta lihasta.

Olen myös kuullut, että pakastetun kalan pintaan kannattaa tuoreeltaan jäädyttää vesikerros suojaksi kastamalla routainen kala kylmään veteen. Tämä konsti voisi ehkä toimia lihallakin, esimerkiksi linnuilla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lyrurus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Jou 2004
Viestejä: 2009
Paikkakunta: Muurame

LähetäLähetetty: 03.08.2005 22:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Retonkimies: Joskus opiskeluaikoina toin lintuja kotoa kämpille, missä yritin säilyttää niitä jonkinlaisessa pakastimentapaisessa. Mittasin sen lämmöksi suurin piirtein 16-17 miinuastetta. Eivät säilyneet linnut siellä kovin kauaa. Pahin muistikuva on koppelosta, jonka vähät rasvat olivat alkaneet muutamassa kuukaudessa eltaantumaan. Harmitti vietävästi!
Lopetin tietysti nuo säilytyskokeilut tuon yhden talven ja pilatun lintujoukon jälkeen.

Tosin ne ihmiset, joille lintuja tarjoilin (ei-metsästäjiä) eivät yleensä sanoneet huomaavansa mitään omituista makua, vaikka sitä heille päivittelin. Lienevätkö olleet huomaavaisia, tai sitten heidän makuaistinsa ei ollut herkistynyt oikealla tavalla.

Mitä taas tuohon "paljon ampumiseen" tulee, niin minä en ammu paljon, vaan sopivasti. Juuri sen verran kuin syönkin. Minä tosin syön aika paljon riistaa, mutta se ei liene mikään pahe?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Retonkimies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 1407
Paikkakunta: Riekkomailla

LähetäLähetetty: 04.08.2005 21:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oisko siinä "pakastimentapaisessa" ollut jotain vikaa? Jospa se oli käynyt välillä tosi lämpimänä ja lihat siksi pilaantuneet? Muuten en kyllä oikein usko että metsälintu noin äkkiä pilaantuu pakastimessa.

Ja kyllä riista pitää olla syötynä pois viimeistään heinäkuussa. Maistuupa sitten taas paremmalle parin kuukauden tauon jälkeen Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Himometsästäjä
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 28 Kes 2005
Viestejä: 43
Paikkakunta: Kaennuu

LähetäLähetetty: 04.08.2005 21:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Siivosimpas tossa pakastinta ja kuinka ollakkaan, pohjalta löytyi n. 2 vuotta sitten pakastettu teeri. Mietin että voisikohan tuota enää syödä, mutta kuitenkin tein siitä paistin ja täytyy sanoa että liha oli todella mureaa ja hyvää!
Lieneekö sillä ollu jotain vaikutusta, kun oli jo pari kuukautta menny edellisestä paistista!!! Kyllä sillä on säilyvyyteen paljon vaikutusta, että miten hyvin sen linnun puhdistaa ja mitenkä kylmä pakastin on. Omalla kokemuksella voisin sanoa, että eipä tuo kaksi vuotta vanha lintu vielä pahaa ollut Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Perdiz
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 884
Paikkakunta: Mehtän puolella

LähetäLähetetty: 04.08.2005 23:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

alkuillasta pistelin naamaan viime syssyistä heinälegoa. uunissa reilu tunti pekoniin ja folioon pyöritettynä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
isäntämies
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 29 Syy 2005
Viestejä: 30

LähetäLähetetty: 13.10.2005 10:58    Viestin aihe: säilyvyys Vastaa lainaamalla viestiä

-01 vuoden hirvenlihasta tein kesällä käristyksen. en puhunu syöjille lihan iästä mitään. kukaan ei moittinut, enkä kyllä itekkään huomannu mitään vikaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com