Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
juhani Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 14 Syy 2004 Viestejä: 15
|
Lähetetty: 01.08.2005 13:41 Viestin aihe: Kauanko säilyy riista pakastimessa ? |
|
|
Löysin pakkasesta viime syksyltä Teeren paistiin tarpeet ja tulikin mieleen että kuinka kauan mahtaa riista pakkasessa säilyä ?
Pyydän anteeksi jos aihetta on jo käsitelty.
-Juhani |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6385 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 01.08.2005 13:55 Viestin aihe: |
|
|
No sehän on täysin syötävää. Maalintu säilyy pitempään kuin vesilinnut, jotka kannattaa seuraavan talven aikana syödä, ettei niihin tulee härskin makua. Olen joskus tehny yli puolitoista vuotta pakkasessa olleista sorsista ruokaa, ja niissä oli semmonen vanhantunut maku. Rasvaton liha kuten hirvi säilyy vuosia, tietenkään se maku ei parane, mutta kun tarpeeksi voita laittaa... _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Retonkimies Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 1407 Paikkakunta: Riekkomailla
|
Lähetetty: 01.08.2005 22:32 Viestin aihe: |
|
|
Tahtovat kuivettua nopeammin kuin pilaantua, joten kannattaa pakata huolellisesti vaikkapa kahteen pussiin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Paukku Masa Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Tou 2005 Viestejä: 652 Paikkakunta: Helsinki
|
Lähetetty: 02.08.2005 06:45 Viestin aihe: |
|
|
Kyllähän lintu pakkasessa hyvin säilyy!! Ite pesen linnut todella tarkkaan ja irrotan niistä rasvan pinnasta ja verettymät, niin ei ole vielä koskaan vuodessa pilalle menneet!!
Tein muuten viikonloppuna paistin, johon laitoin metson, jouhisorsan ja lapasorsan!! Meni oikeassa seurassa kuin kuumille kiville!! _________________ Kahta ei saa kokeilla: Siskoa sormella ja kansantansseja |
|
Takaisin alkuun |
|
|
juhani Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 14 Syy 2004 Viestejä: 15
|
Lähetetty: 03.08.2005 12:37 Viestin aihe: |
|
|
Paukku Masa kirjoitti: | Kyllähän lintu pakkasessa hyvin säilyy!! Ite pesen linnut todella tarkkaan ja irrotan niistä rasvan pinnasta ja verettymät, niin ei ole vielä koskaan vuodessa pilalle menneet!!
Tein muuten viikonloppuna paistin, johon laitoin metson, jouhisorsan ja lapasorsan!! Meni oikeassa seurassa kuin kuumille kiville!! |
Sillä kyselin että yleensä on kyllä mennyt vimeistään jouluna kaikki paistin ainekset...
Teitkö muuten perinteisen karjalanpaistin "pohjalta" vai oliko jotain muuta mukana ?
-Juhani |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lyrurus Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Jou 2004 Viestejä: 2009 Paikkakunta: Muurame
|
Lähetetty: 03.08.2005 14:15 Viestin aihe: |
|
|
Tuo pakkasessa säilyvyys riippuu dramaattisesti siitä, mikä on pakastimen lämpötila. Itselläni on seuraavia kokemuksia:
-17 Celsiusta; liha säilyy vain 3-4 kuukautta hyvänä.
-25 Celsiusta; liha säilyy komeasti ainakin vuoden ja ehkä pitempäänkin.
(PS. Yksi teerikukko on vielä pakasteessa, noin -23 asteessa. Syönemme sen ensi viikonloppuna, jos muikkuverkot eivät anna muuta luomuruokaa. Kukon odotusarvo on joka tapauksessa herkullinen!) |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Retonkimies Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 1407 Paikkakunta: Riekkomailla
|
Lähetetty: 03.08.2005 16:17 Viestin aihe: |
|
|
Lyrurus kirjoitti: | -17 Celsiusta; liha säilyy vain 3-4 kuukautta hyvänä. |
Kerrotko mikä liha oli kyseessä ja miten se liha noin lyhyessä ajassa meni huonoksi? Maistuiko pahalta vai mikä siihen tuli? Itse en ole ainakaan moista huomannut.
-17 astetta riittää aivan mainiosti kotipakastimen lämpötilaksi ja vähärasvainen, hyvin pakattu riistanliha säilyy tuossa lämpötilassa vähintäänkin vuoden ja pitempäänkin. Edelleen suosittelen tuplapussia tai vakuumia mikäli mahdollista.
Toisekseen, miksi säilyttää niitä lihoja pitempään? Syö pois tai antaa muille jos ei enää maistu. Ampuu sitten ensi vuonna vähemmän. Itselläni on ollut tapana tehdä riistalinnuista ym. "joululahjapusseja" sukulaisille, jotka eivät itse metsästä. Saavat hekin maistella metsän antimia vaihteluksi kaupan lihalle. Muun kuin hirvenlihan myyntiä taas karsastan hieman, pienriistan metsästys on kuitenkin vain harrastus, ei ammatti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Simo52 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Huh 2005 Viestejä: 590
|
Lähetetty: 03.08.2005 16:47 Viestin aihe: ilmatiiviys |
|
|
Mielestäni siinä pakastuksessa on tärkeintä, ettei liha ole missään tekemisissä ilman kanssa.
Jos pakastettava liha on ollut vaikean muotoinen ja kokoinen olen laittanut pintaan suojaksi muovifolion. Suojapussi onkin sitten voinut jäädä joistain kohdin irti lihasta, kun folio jo estää kosteutta haihtumasta lihasta.
Olen myös kuullut, että pakastetun kalan pintaan kannattaa tuoreeltaan jäädyttää vesikerros suojaksi kastamalla routainen kala kylmään veteen. Tämä konsti voisi ehkä toimia lihallakin, esimerkiksi linnuilla. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lyrurus Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Jou 2004 Viestejä: 2009 Paikkakunta: Muurame
|
Lähetetty: 03.08.2005 22:16 Viestin aihe: |
|
|
Retonkimies: Joskus opiskeluaikoina toin lintuja kotoa kämpille, missä yritin säilyttää niitä jonkinlaisessa pakastimentapaisessa. Mittasin sen lämmöksi suurin piirtein 16-17 miinuastetta. Eivät säilyneet linnut siellä kovin kauaa. Pahin muistikuva on koppelosta, jonka vähät rasvat olivat alkaneet muutamassa kuukaudessa eltaantumaan. Harmitti vietävästi!
Lopetin tietysti nuo säilytyskokeilut tuon yhden talven ja pilatun lintujoukon jälkeen.
Tosin ne ihmiset, joille lintuja tarjoilin (ei-metsästäjiä) eivät yleensä sanoneet huomaavansa mitään omituista makua, vaikka sitä heille päivittelin. Lienevätkö olleet huomaavaisia, tai sitten heidän makuaistinsa ei ollut herkistynyt oikealla tavalla.
Mitä taas tuohon "paljon ampumiseen" tulee, niin minä en ammu paljon, vaan sopivasti. Juuri sen verran kuin syönkin. Minä tosin syön aika paljon riistaa, mutta se ei liene mikään pahe? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Retonkimies Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 1407 Paikkakunta: Riekkomailla
|
Lähetetty: 04.08.2005 21:22 Viestin aihe: |
|
|
Oisko siinä "pakastimentapaisessa" ollut jotain vikaa? Jospa se oli käynyt välillä tosi lämpimänä ja lihat siksi pilaantuneet? Muuten en kyllä oikein usko että metsälintu noin äkkiä pilaantuu pakastimessa.
Ja kyllä riista pitää olla syötynä pois viimeistään heinäkuussa. Maistuupa sitten taas paremmalle parin kuukauden tauon jälkeen |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Himometsästäjä Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 28 Kes 2005 Viestejä: 43 Paikkakunta: Kaennuu
|
Lähetetty: 04.08.2005 21:46 Viestin aihe: |
|
|
Siivosimpas tossa pakastinta ja kuinka ollakkaan, pohjalta löytyi n. 2 vuotta sitten pakastettu teeri. Mietin että voisikohan tuota enää syödä, mutta kuitenkin tein siitä paistin ja täytyy sanoa että liha oli todella mureaa ja hyvää!
Lieneekö sillä ollu jotain vaikutusta, kun oli jo pari kuukautta menny edellisestä paistista!!! Kyllä sillä on säilyvyyteen paljon vaikutusta, että miten hyvin sen linnun puhdistaa ja mitenkä kylmä pakastin on. Omalla kokemuksella voisin sanoa, että eipä tuo kaksi vuotta vanha lintu vielä pahaa ollut |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Perdiz Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Maa 2004 Viestejä: 884 Paikkakunta: Mehtän puolella
|
Lähetetty: 04.08.2005 23:04 Viestin aihe: |
|
|
alkuillasta pistelin naamaan viime syssyistä heinälegoa. uunissa reilu tunti pekoniin ja folioon pyöritettynä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
isäntämies Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 29 Syy 2005 Viestejä: 30
|
Lähetetty: 13.10.2005 10:58 Viestin aihe: säilyvyys |
|
|
-01 vuoden hirvenlihasta tein kesällä käristyksen. en puhunu syöjille lihan iästä mitään. kukaan ei moittinut, enkä kyllä itekkään huomannu mitään vikaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|