Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Jussio Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 696
|
Lähetetty: 15.06.2015 08:44 Viestin aihe: |
|
|
Rihlamies kirjoitti: | Tuli ostettua tuollainen metallinen savustuskaappi, ja nyt tarviis löytää siihen lämpömittari. Mistäs löytyis edullisesti sellainen mittari, jonka sais kiinnitettyä ovipeltiin porattuun reikään? Asteikko sais olla max 150 asteeseen asti, että olisi riittävän tarkka luettavaksi. |
perusmallin kinkkumittari |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jussio Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 696
|
Lähetetty: 15.06.2015 08:44 Viestin aihe: |
|
|
Jussio kirjoitti: | Rihlamies kirjoitti: | Tuli ostettua tuollainen metallinen savustuskaappi, ja nyt tarviis löytää siihen lämpömittari. Mistäs löytyis edullisesti sellainen mittari, jonka sais kiinnitettyä ovipeltiin porattuun reikään? Asteikko sais olla max 150 asteeseen asti, että olisi riittävän tarkka luettavaksi. |
perusmallin kinkkumittari |
mekaaninen tai digitaalinen, ihan maun mukaan |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rihlamies Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Syy 2009 Viestejä: 264 Paikkakunta: Kuhmo
|
Lähetetty: 15.06.2015 13:05 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos vinkeistä. Työkaveri vinkkasi laittaneensa omaansa keskuslämmitysjärjestelmän lämminvesivaraajan lämpömittarin, joten sellaisen tuossa äsken hain paikallisesta LVI liikkeestä, ja hinta oli huikeat 12,90 € _________________ Kannattaa pyytää, vaikka ei saiskaan... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 18.06.2015 23:08 Viestin aihe: |
|
|
Kesän ainut pidempi vapaa, niin pääsi kerrankin tuohaamaan.
Palvattua hirveä ja lammasta...
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rihlamies Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Syy 2009 Viestejä: 264 Paikkakunta: Kuhmo
|
Lähetetty: 19.06.2015 10:13 Viestin aihe: |
|
|
Miten kauan ja millaisessa lämpötilassa kivineva on lihoja palvannut? _________________ Kannattaa pyytää, vaikka ei saiskaan... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 19.06.2015 11:37 Viestin aihe: |
|
|
Nuo oli n.7h. Lämmöt koko ajan alle 100c. Tuohon aikaan vaikuttaa lihojen koko. Nämä pienin tarkoituksella pienemmäksi, niin ei tarvi koko yötä valvoa.
Jos ihan pakastimeen asti palvailee, niin sitten ihan perinteisesti pitkä savustus ja liha ihan kypsäksi. Ainakin omasta mielestä säilyy paremmin pakastimessa kun on kunnolla pitkään palvattu. Jostain syystä noissa missä sisälämmöt on jäänyt mediumiksi, niin ei enään sulatuksen jälkeen maistukkaan ihan niin hyvältä. Lämpimänä ei paljon kerkeä happanemaan kun on jo syöty...
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 25.07.2015 10:09 Viestin aihe: |
|
|
Tuli huollettua omaa savukaappia sen verran, että otin kiuaskivet ulos ja puhdistin ne teräsharjalla. Niihin oli kertynyt aika paljon nokea/karstaa.
Puhdistuksen jälkeen ensimmäisellä käyttökerralla tuntui siltä, että kaapin lämpeneminen kestää (jälleen) pidempään ja toisaalta lämpö pysyy taas paremmin. Eli kivet oli ilmeisimmin jo niin karstan peitossa että se heikensi niiden lämmönvarauskykyä. Viime aikoina kaapin lämpötila olikin tuntunut "kiikkerältä".
Kivien puhdistamista teräsharjalla en voi suositella kenellekään. Ihan apinan hommaa Joku painepesuri tms. voisi olla sopiva peli siihen hommaan. Tai sitten kivet vaihtoon.
Oliko muilla kokemuksia kivien puhdistamisesta / nokeentumisesta? Mun kaapissa on aika matala tulipesä. Voi olla että se pahentaa ongelmaa. Vaikka onhan tuolla toisaalta jo tullut savuteltuakin aika paljon. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Juski Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2009 Viestejä: 113 Paikkakunta: Koillismaa
|
Lähetetty: 26.07.2015 00:15 Viestin aihe: |
|
|
Mielenkiinnosta savustusmahdollisuuksiin kysyisin arvon palavareilta että kauanko tuollaisen "peruskoon" palvipöntön lämmittämiseen kuluu aikaa ja kuinka tiheään siellä käytetään palvauksen aikana tulta? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
phh Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2004 Viestejä: 463
|
Lähetetty: 26.07.2015 09:17 Viestin aihe: |
|
|
Kivien puhdistus onnistuu helposti nuotiossa: tömäkkä hiillos ensin ja kivet sitten siihen. Noki palaa hyvin pois. Lopuksi pesu vedellä, kun kivet ovat jäähtyneet. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 26.07.2015 11:05 Viestin aihe: |
|
|
Juski kirjoitti: | Mielenkiinnosta savustusmahdollisuuksiin kysyisin arvon palavareilta että kauanko tuollaisen "peruskoon" palvipöntön lämmittämiseen kuluu aikaa ja kuinka tiheään siellä käytetään palvauksen aikana tulta? |
Mulla on tuollanen peltipömpeli jonka sisällä on 60 kg kiviä. Lämmittämiseen varaan vähintäänkin puoli tuntia. Voi mennä enemmänkin aikaa mutta alle tunti kumminkin. Senhän saa nopeamminkin kuumaksi kun pitää vedon täysillä, mutta silloin on vaarana että lämpö nousee liikaa. Parempi lämmittää kaappia maltillisella tulella.
Tuossa peltipöntössä saa olla tuli tai vähintäänkin hiillos koko ajan palvattaessa.
Jossain muuratussa kiukaassa voi olla että tarvii enemmän aikaa lämmittämiseen? Toisaalta voi olla että sitten ei tarvi koko aikaa pitää tulia kun lämpöä varautuu enemmän. Lihan palvaus kestää joka tapauksessa niin kauan että sen puolesta savua ei tarvita koko aikaa. Mukavampi syödä kun liha ei ole ihan täystervattua |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Juski Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2009 Viestejä: 113 Paikkakunta: Koillismaa
|
Lähetetty: 27.07.2015 11:38 Viestin aihe: |
|
|
Tuollainen piensavustamo on kyllä sitten huomattavasti helpompi käytettävyydeltään savusaunaan verrattuna pieniä lihoja ja lihamääriä palvatessa! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 19.08.2015 22:24 Viestin aihe: |
|
|
Muikkuja tuli savusteltua viikonloppuna. Suolasin ne kokeeksi liuoksessa ennen savustusta. Litra vettä ja siihen 150 g merisuolaa, ja muikut sinne uimaan muutamaksi minuutiksi ennen savustusta. Osui suolaus mun suuhuni aika kohdilleen tuolla reseptillä Maku on hyvä kun syö muutaman muikun kerrallaan. Jos oikein mahan täydeltä syö yhdellä istumalla niin sitten voisi olla jo hiukan vähemmänkin suolaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Leimu Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 22 Hel 2009 Viestejä: 75
|
Lähetetty: 20.12.2015 18:36 Viestin aihe: |
|
|
Saaristolaissavustinta olen rakentamassa. Korkeutta tulee tuollainen 2 metriä, mutta leveys ja syvyys on vielä hakusessa. Minkäkokoisia savustuskaappeja teillä on ja paljonko niissä saa savustumaan? Ei viitsisi tehdä ylisuurta, mutta ei hirveän pientäkään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 21.12.2015 21:49 Viestin aihe: |
|
|
Ison kanssa pärjää aina, tee vain kunnon kokoinen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 22.12.2015 22:47 Viestin aihe: |
|
|
Sielläpä ne on kuutisen tuntia roikkuneet.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
|