Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 09.09.2023 16:21 Viestin aihe: |
|
|
Mkiko kirjoitti: | Löytyykö forumilta ketään kuka olisi kokeillut savustus- ja sous vide-meininkien sekoittamista?
Tuusulan lihasavustamo laittoi lapun luukulle keväällä ja korvaavan palvelun puuttessa piti ruveta pohtimaan vaihtoehtoisia ratkaisuita peuranlihan jalostukselle.
Nykyisestä asumismuodosta johtuen palvaus ei ole vaihtoehto joten rupesin miettimään, että mitähän tulisi jos savustaisi lihaa "vähän" ja miedossa lämmössä, minkä jälkeen vakuumiin ja sirkulaattorilla sitten lämmöt pitkän ajan kuluessa kohdilleen. Googlettelin ja tämähän on jollain tapaa suosittua jenkeissä eli porukka grillaa/savustaa ja hoitaa lämmityksen sirkulaattorilla. Jotkut savustaa ennen ja toiset jälkeen sous vide -hoitoa.
Sitten kysymys Valmetille natriumnitriitin käytöstä eli millaisella väkevyydellä vedätte? 40mg/kg, 150mg/kg vai jotain väliltä? |
Minä kyllä savustan ensin ja sousvide sitte. Tällöin se savu tunkeutuu eikä jää pintaan, toisekseen vakuumi imee sen syvemmälle vielä.
En ole kuin metvurstiin laittanut myrkkysuolaa, merisuolalla mennään palvit ja lohet. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 13.12.2023 21:23 Viestin aihe: |
|
|
Se rupeaa kalenteri olemaan siinä kantissa että palvaushommat alkaa olemaan käsillä.... Palvaamo on jo asemaan ajettu ja viikonloppuna sitten suolavesien keittely ja puiden haku ynnä muut valmistelut. 160l pitää varmaan suolavettä tehdä, mieluusti reilusti kuin nuukasti tekee.... Aikataulut pitää pohtia etukäteen ja niissä pitää pysyä että homma toimii, lihat sulatella rauhassa ja suolaliemet jäähdytellä niin on helppoa.
Kylmäsavulohet pitää pistää samalla suolaantumaan ja siinä ohessa savustella kun muutenkin tontilla puuhailee niin on sitten joulupöytään laitettavaa... Parikymmentä kiloa suunnilleen.
Orrelle aika perinteistä kamaa, rusakko vielä pomppii mutta kauriit, peurat, hirvet, possut ja naudat on jo leikattuna pakkasessa.... Katsoa pitää mahtuuko yhteen satsiin vai pitääkö parissa erässä tehdä, kahden yön valvomista se sitten vain tietää.
Viimejouluna oli selvästi sähkön hinta vaikuttanut siihen ettei kinkkuja ostettu välttämättä ollenkaan, nyt kun kuulostellut ja hintoja seurannut niin nytpä otetaan vahinko sitten takaisin.....
Kyllähän tässä taas vissiin on pääsiäiseltä ehtinyt unohtaa mikä homma on edessä, vaikkakin vapaaehtoista ja mieluista, kaipa tätä jo perinteeksi voisi sanoa ja tästä se joulun tunnelma tulee kun savu alkaa tontilla leijumaan ja kypsyvän lihan aromi täyttää ilman... Mukava nähdä tuttuja ja naapureita siinä samalla.
Päivittelen kuvia taas kun homma käynnistyy. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 20.12.2023 09:51 Viestin aihe: |
|
|
Suolaushommat sain maanantaina finaaliin, 130litraa meni suolavettä tälläkertaa....
Tällekertaa uutuuslihana tuprahti hevosta ja limousiiniä, kokeilla miten käyttäytyy....
Tuossa olen aiemminkin katsonut sääennusteesta koska se palvausyö on, tästä sen näkee jo tyhmempikin... H*elvtin jäätymispiste löytyy tuosta tuulen kanssa... Plussaa ennen ja plussaa jälkeen....
_________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tumpeelo Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2014 Viestejä: 5996 Paikkakunta: 06/09
|
Lähetetty: 20.12.2023 09:54 Viestin aihe: |
|
|
Onko tuossa suolaliemen keittelemisessä joku juju? Itse siis laittelen vaan kylmää kraanavettä ja sulattelen suolat siihen suoraan. Toki suolan sulamisellekin pitää varata aikaa, mutta en jaksa keittohommien kanssa tusata.
Pitäis varmaan itse kans lämmitellä kaappia välipäivinä, jos keli sallii. Näytti kaupassa olevan jo kinkkkuja tarjolla alle 6€/kg. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Patruuna Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Mar 2022 Viestejä: 3034 Paikkakunta: Koillismaa
|
Lähetetty: 20.12.2023 11:39 Viestin aihe: |
|
|
Mitä puulajia käytätte lihoille? Leppä ainakin kalalle paras. Millä yleensä savustetaan hirvenlihat? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10297 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 20.12.2023 11:44 Viestin aihe: |
|
|
Lepällä _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tumpeelo Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2014 Viestejä: 5996 Paikkakunta: 06/09
|
Lähetetty: 20.12.2023 11:44 Viestin aihe: |
|
|
Koivulla lämmitän kaapin ja lepällä savustan. Oli mulla omenapuuta ja tammeakin, mut tykkään lepästä eniten tähän astisista kokeiluistani.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Voitt0 Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Kes 2013 Viestejä: 1205 Paikkakunta: Keski-Suomi
|
Lähetetty: 20.12.2023 15:57 Viestin aihe: |
|
|
Lepällä ja varoilta kuorin, just äsken 51 oli sisälämpö ja pömpelissä 90, hirveetä on ja oottelen 58:a |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 20.12.2023 20:51 Viestin aihe: |
|
|
Tumpeelo kirjoitti: | Onko tuossa suolaliemen keittelemisessä joku juju? Itse siis laittelen vaan kylmää kraanavettä ja sulattelen suolat siihen suoraan. Toki suolan sulamisellekin pitää varata aikaa, mutta en jaksa keittohommien kanssa tusata.
Pitäis varmaan itse kans lämmitellä kaappia välipäivinä, jos keli sallii. Näytti kaupassa olevan jo kinkkkuja tarjolla alle 6€/kg. |
Epäilisin hygieniaan liittyvää olevan, lihan säilyvyyteen kaiketi...
Tosin aika kuumana tuo käy muutenkin prosessissa mutta ei se ainakaan huononna vaikka keittää.
Huomenna kun heräilee siinä 5-6 väliin niin tulet alle tuikkaan ja prosessi käyntiin.
Kylmäsavulohet pistin vakuumiin juuri, jopa vain on makoisaa kun herkuttelin ruisleivän päällä....
Tuota kuorimista en ymmärrä, en ole kuorinut kuin tuoreesta vähän eikä kyllä kukaan isompi aidolla puulla palvailevan nähnyt niin tekevän myöskään, uskomuksia taitaa olla....
Kuivaa leppää kun käyttää niin ei tarvetta. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 21.12.2023 09:00 Viestin aihe: |
|
|
Siitäpä se lähtee.....
Kirpeät -12.5c mutta onneksi vielä tuule.... _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tumpeelo Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2014 Viestejä: 5996 Paikkakunta: 06/09
|
Lähetetty: 21.12.2023 09:23 Viestin aihe: |
|
|
Mä yritin jostain suosituksesta viisastuneena kuoria leppää, mutta kuori on niin lujassa kuivassa klapissa, että totesin kans turhaksi puuhaksi. Valikoin toki savuvaiheessa mahdollisimman vähäkuorista klapia uuniin.
Prkl, nyt muuten harmittaa ettei tullut aiemmin alettua. 1kg possun ulkofilestä ois tullu hyviä joululahjapaketteja kavereille
Asiaan liittyen, halvimpia kaupan lihoja on olleet viimeaikoina Tokmannilla kassler 5,90€/kg ja Lidl possun ulkofile 5.99€/kg. Kummatkin vielä maustamattomia, joten itse saa suolan kans sit pelata. Mut sopivia savupaloja kun semmosia 1-1,5kg paloja valmiiksi.
Sit pikkuisia Kivikylän 1,2kg verkkokinkkuja ollut Tokmanilla tarjolla kans 6.90€/kg. Noita kolmea on pakastimessa nyt parikytä kiloa odottamassa motia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jviitaniemi Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 22 Lok 2015 Viestejä: 56
|
Lähetetty: 21.12.2023 09:45 Viestin aihe: |
|
|
Lauantai aamuna pössähtää savu meillä.
Kolmisen kymmentä kiloa, ei oo muuta uutta paitsi
Hirven sydän on nyt kokeilussa.
Sahtikin on näppeimmillään, kunhan sen kanssa pysyy maltti... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 21.12.2023 12:10 Viestin aihe: |
|
|
Tuossa marketissa on ikitarjouksessa kassler 6.90kg, nyt mitä pörräsin kaupungissa niin lidlissä alko kinkkujen hinnat nelosella ja muilla 6 ylöspäin.... Teki kauppansa kyllä, on sähkön hinta alempi niin porukka ostaa.
Nyt latasin lihat orsille ja ihan kivasti on kertynyt, 11 joulukinkkua itsekseen ja riistat päälle. Laskin noin 130kg olevan ja kyllä tuossa vielä jäi tilaakin käyttämättä.
Kylmäsavut näytti tuolta...
_________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Oskari Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2004 Viestejä: 4415
|
Lähetetty: 22.12.2023 06:12 Viestin aihe: |
|
|
jviitaniemi kirjoitti: | Lauantai aamuna pössähtää savu meillä.
Kolmisen kymmentä kiloa, ei oo muuta uutta paitsi
Hirven sydän on nyt kokeilussa.
Sahtikin on näppeimmillään, kunhan sen kanssa pysyy maltti... |
Omasta mielestä tuli hyvää tuosta sydämestä kun joku kerta palvasin |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 23.12.2023 14:48 Viestin aihe: |
|
|
Pitkästi toistavuorokautta siinä taas meni....
Vielä viimeset lihojen hakijat niin pääsee hiljentymään joulunviettoon.... Ensimmäisiä maistelijoita on jo kommentoinut ja ensikertaan varattiin paikkaa orsille. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|