OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 28, 29, 30, 31  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5377
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 30.09.2023 19:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
osuudet enintään muutamiakymmeniä kiloja on helpoin

Se on ehkä sen kymppi/ aikuinen ja 5kg/vasa.

Joku tuolla oli sitä mieltä, että pitäisi hirviä säästää. Joo, meillä on vajaa 30 tuhatta hehtaaria metsästysaluetta ja siitä suurimmalla osalla valtion maita pyytää 8 eri seuraa tai seuruetta. Veikkaan, että jahti jatkuu vielä uutena vuotenakin ja suksilla sen jälkeen tammikuulle.

Mutta voidaanhan me olla edelläkävijöitä ja rauhoitetaan pyynti omalta osalta, kuten Suomikin on edelläkävijä monessa tapaa vihreiden osalta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Heero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2021
Viestejä: 2344

LähetäLähetetty: 01.10.2023 06:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sattuipa jäämään lapa peurasta suunnilleen ehjäksi. Vaan eihän sitä vieläkään muistanut, miten siitä lihat piti ottaa talteen, kun yleensä riittää tohjoksi ammutun kohdan siivous ja roippeet jauhelihaan. Pitääköhän ampua jatkossakin lavat ehjäksi ihan vain opettelun takia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 3256
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 01.10.2023 07:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kaikki paistit käytännössä voi erotella kalvoja myöten ei juurikaan tarvitse puukolla varsinaiseen paistiin koskea, pienii sitten paistit sellaiseksi millaiseksi
kukin haluaa tai halutessaan jättä kokonaiseksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16966
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 01.10.2023 08:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Heero kirjoitti:
Sattuipa jäämään lapa peurasta suunnilleen ehjäksi. Vaan eihän sitä vieläkään muistanut, miten siitä lihat piti ottaa talteen, kun yleensä riittää tohjoksi ammutun kohdan siivous ja roippeet jauhelihaan. Pitääköhän ampua jatkossakin lavat ehjäksi ihan vain opettelun takia.



Ohhoh vai jää lavat ehjäksi ja käytettäväksi kun niitä ei ammu p@skaksi, aika yllättävää Laughing
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Heero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2021
Viestejä: 2344

LähetäLähetetty: 01.10.2023 09:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En minä yllätyksestä puhunut. Yleensä ammun lavat, nyt sattui jäämään ehjäksi. Toisen peuran laukaus meni vähän alas, joten lavan yläosa ehjänä, toinen oli vinottain, jolloin luoti tuli lavan takaa ulos. Molemmilla pakolaukka 0 m, joten ei nyt ihan katastrofaalisia epäonnistumisia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20483
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 01.10.2023 10:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Heero kirjoitti:
Sattuipa jäämään lapa peurasta suunnilleen ehjäksi. Vaan eihän sitä vieläkään muistanut, miten siitä lihat piti ottaa talteen, kun yleensä riittää tohjoksi ammutun kohdan siivous ja roippeet jauhelihaan. Pitääköhän ampua jatkossakin lavat ehjäksi ihan vain opettelun takia.


Oon joskus laittanut vasan etulavan kokonaisena uuniin. Varsin ok:ta tulee noinkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 21101
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 13.09.2024 19:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kertokaapas ammattilaiset kauanko menee peuran käsittelyssä nylystä siihen että peura on siististi leikattuna pakastimessa?

Oon täs nyt kellottanut vähän. Ei voida puhua huippu tuloksesta ku ei tuota ruhokokemusta aivan liikaa ole. Mutta nylky oli kotikinnerissä vartti. Ruhon paloittelu 30min. Lihojen leikkaus pakkauskokoon ja myllyvalmiiksi keittiönpöydällä 1h 20min!! Siihen päälle vehkeiden tiskaus 10min. Eli 2h 15min tähän mennessä. Seuraavaksi vielä jauhelihan teko ja myllyn pesu. Sekä koko potin vakumointi ja punnitus. Näitä en ole vielä tehnyt mutta kohta jatkuu savotta. Olen kuullut joidenkin sanovan että ruhosta vakuumiin 1,5 tuntia. On raaka tahti kyllä. Olen nyt jo kolme varttia häviöllä
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16966
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 13.09.2024 22:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei tuo kuulosta sen kummemmalta kuin mullakaan, muistaakseni nylkeminen meni nopeammin vähäsen.

Paljon on kiinni siitä mitä tekee, jääkö lavat kokonaisiksi ja kuinka pieneksi pilppuaa, onko paisti vai jauhelihapainotus....

Isompi kammiovakuumikone ja mylly, tulostava vaaka tekee asiaa.

Määrät jäävät niin pieneen kumminkin että onko ultimaattisen nopeuden tavoittelu järkevää.

Ammattilainen luistaa hevosen 45min, atrialla naudan läpimenoaika on 8min.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 8634
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 13.09.2024 22:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kauris roikkumassa nahka päällä -> nylky, paistit ja fileet vakuumiin (paistit eriteltynä) muut lihat jauhelihaksi, lihojen jauhatus ja pussitus, työvälineiden pesu. Yleensä alotan 20.30 ku lapset menee nukkuu ja noin 23.45 oon iltapalalla. Peuran kans menee kauemmin, ku tarvii talia erotella... toi palottelu on kyllä pahinta pakkopullaa itelle. Suolistan ja nyljen niitä ihan mielelläni mut palottelu on vaan niin puuduttavaa...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jahtireppu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Huh 2005
Viestejä: 3287

LähetäLähetetty: 14.09.2024 00:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JokuUkko kirjoitti:
toi palottelu on kyllä pahinta pakkopullaa itelle. Suolistan ja nyljen niitä ihan mielelläni mut palottelu on vaan niin puuduttavaa...

Ihan sama mulla. En tiedä, mistä johtuu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3977

LähetäLähetetty: 14.09.2024 07:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

5-6h menee peurassa, että paikat on pesty ja vakuumissa. Ei ole kiire, ei tarvita teräsessua eikä viiltosuojahanskaa. Paisteista ja fileistä on erotettu näkyvä rasva. Jauhelihassa näkyvä valkoinen on 80% sidekudosta. Joskus harvoin kun leikkuutähteitä olen jauhanut koirille, niin se näyttää kaupan jauhelihalta. Joskus ajankäytön tehostamiseksi olen käyttänyt työkseen lihaa leikanneiden palvelua, lihansaanto ollut jauhelihassa vasussa noin 0.5-1kg enempi ja sitten se näyttää kaupan jauhelihalta koko satsi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16966
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 14.09.2024 13:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MikaS kirjoitti:
. Ei ole kiire, ei tarvita teräsessua eikä viiltosuojahanskaa. .


Minä olen sitämieltä että ei niitä ajansäästön vuoksi pidetä vaan siksi että puukko saattaa vahingossa livetä vaikka reisivaltimoon niin se käy hitaallakin tahdilla jos käydäkseen.

Sitä on jo kummeksuttu kun joskus jollekin jauhelihaa vienyt, kuinka tämä on näin punaista... No ei oo ylimäärästä joukossa.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3977

LähetäLähetetty: 14.09.2024 18:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oikeassa olet ja ei turvavälineiden käyttö ole koskaan pahasta. Meillä ammattileikkaajilla on käytössä ja veitsi viuhuu siten, että jos lipsahtaa, niin syvällä ilman olisi. Itse olen hidas ja liikkeet sellaiset että pyritään lipsahdukset välttämään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16966
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 14.09.2024 18:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jahtireppu kirjoitti:
JokuUkko kirjoitti:
toi palottelu on kyllä pahinta pakkopullaa itelle. Suolistan ja nyljen niitä ihan mielelläni mut palottelu on vaan niin puuduttavaa...

Ihan sama mulla. En tiedä, mistä johtuu.


Se on sellaista itsensä kehittämistä, kun tekee ajatuksella niin yllättävästi ne samat viillot tekemällä seuraavallakin kerralla paistit irtoaa.

Kun on oikeanlainen ja terävä veitsi niin putoilevat itsestään melkein.

Kun tekee ja oppii niin nopeutuu homma siedettäväksi myös ajallisesti. Hyvät pöydät oikealla korolla, tavarat käden ulottuvilla ja järjestys, siitä se lähtee.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 21101
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 14.09.2024 19:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lopputulos oli 4 tuntia ja 20min. Sisältää siis kaiken nylkemisestä siihen että lihat siististi vakuumissa pakastimessa, jauhelihat jauhettuna ja kaikki siivoustyöt yms tehtynä. Tehty monessa monessa erässä eli ei tehokkain mahdollinen toiminta tapa. Ainut mahdollinen perheelliselle vuorotyöläiselle kuitenkin tässä tilanteessa Smile . Lihaa peuran vasasta tuli paistia/filettä 6110g ja jauhelihaa 4804g. Tämän lisäksi niskat keittovärkiksi mutta ne ei ole painoissa mukana.

Tämä oli nyt kuitenkin pohjasuoritus mihin voin verrata mahdollisia seuraavia. Tämä suoritettu kotikinnerissä ja keittiön pöydällä.
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 28, 29, 30, 31  Seuraava
Sivu 29 Yht. 31

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com