Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Pyrykoira Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2005 Viestejä: 943
|
Lähetetty: 11.04.2006 15:43 Viestin aihe: lihanjako |
|
|
Ruhot paloitellaan, paistit omaan kasaan, jauhelihat omaan kasaan.
Kummatkin kasat punnitaan ja tulos jaetaan lihaosuuksien = osanottajien lukumäärällä. Tästä saadaan osuuden paino paisteille ja muille lihoille.
Osuudet lajeittain numeroituihin säkkeihin puntarin kautta.
Säkit vielä lopuksi arvotaan.
Päältäpäin, ennen jakoa otetaan maanomistajan paistit pois. Maanomistajille jaetaan paistia aakkoslistan mukaan > täten kaikki saavat osuutensa joskus.
Samoin peijaishirvi / vasa otetaan päältä pois. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kyykky Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 23 Huh 2004 Viestejä: 60 Paikkakunta: Kymenlaakso
|
Lähetetty: 19.07.2006 11:49 Viestin aihe: |
|
|
Emme käytä puntaria tai mitään pistesysteemiä lihanjaossa. Paloittelussa lihat jaotellaan (paistit, fileet,...) ja jaetaan silmämääräisesti tasapuolisesti numeroituihin lihalaatikoihin. Lihanjaossa jokainen sitten vaan vetää lakista numeron ja pokkaa vastaavan laatikon ja palauttaa sen pestynä takaisin.
Lihat jaetaan alkuviikosta jos viikonloppuna on jotain saatu. Lihaosuudelle pääsee jos on ollut edes toisena päivänä mukana. Jos ei pääse, mutta haluaa lihaosuuden voi lähettää sijaisen (muijan, muksun, anopin...) vaikka ajomieheksi tai keittiöporukkaan (passimieheksi sopivia harvemmin on tarjolla). Yhtä/kahta suurmaanomistajaa lukuunottamatta maanomistajille tehdään ns. kiitospussi vain jos heidän maallensa on hirvi kaatunut.
Kitinää ei liiemmin ilmene ja jos ilmenee on aina sanottu, että kyseinen narisija on lämpimästi tervetullut paloittelemaan ja suorittamaan lihalaatikkojen tasausta jos niissä on jotain huomautettavaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Matris Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 05 Jou 2005 Viestejä: 26
|
Lähetetty: 19.07.2006 12:40 Viestin aihe: |
|
|
Meillä yleensä ammattilainen käy pilkkomassa hirvet ja jakaa sitten lihat kasoihin, niin että kaikki ovat suunnilleen saman arvoisia. Sitten vain numerot kasojen päälle ja jokainen käy nostamassa toisen numeron hatusta. Juuri koskaan ei ole tainnut mitää pahempia narinoita syntyä.. Ainakin se tyyli on tähän asti pelittänyt. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
juhaka Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Hel 2005 Viestejä: 2042
|
Lähetetty: 20.07.2006 09:51 Viestin aihe: |
|
|
Matris kirjoitti: | Meillä yleensä ammattilainen käy pilkkomassa hirvet. |
Meidän seurassa on sama käytänkö joka minua hieman viduddaakin.
Eli ns. "ammattilainen" käy ruhon leikkelemässä valmiiksi paloiksi,
lupia ei kuitenkaan ole vuosittain 8 hirveä enempää ja paloittelijakin
veloittaa työstään vähintään samankokoisen säkin lihaa kuin muutkin
lihaosuudella olevat saavat. Kyllä minä ymmärrän että seuroissa joissa
lupia on ihan eri lailla kuin meillä että siellä ammattilaisen käyttö
on aivan järkevää ja säästää aikaa. Meitä on kuitenkin 15 ukkoa
ja minun mielestä pitäisi metsästäjien itsensä osata ampumansa lihat paloitella. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
338 Lapua Magnum Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Kes 2004 Viestejä: 942 Paikkakunta: Oripää
|
Lähetetty: 20.07.2006 12:42 Viestin aihe: |
|
|
Meillä leikataan porukalla ja sitten katsellaan kuka kehtaa mitäkin ottaa. Pieni seura niin isot joko myyntiin tai sitten jaetaan kahdelle tai neljälle ja vasat menee aina niin että kahdelle jakoon. Ylimääräiset myyty tai jaettu tutuille. yleensä kinaa syntyy siitä jos joku saa enemmän kuin toinen koska ei kehtaa ottaa sitä isompaa osuutta, tästä selvitty helposti kun isomman osuuden saanut kuitenkin muistaa sen jossain seuraavassa tilanteessa.
Eli ei niistä lihoista tapella kannata.
Vielä lisäys että jokaisen joka hirven ampuu pitää osata se käsitellä leikattavaan muotoon eli niin että turkki on pois.
-Hyvänä taitona pitäisin sitäkin että osaisi edes suurempiin osiin paloittelun sillä tällä pääsee alkuun.
Mielenkiintoinen ja porukka henkeä kohottava homma kun tehdään niin että tarjolla pari kolme kaljaa/mies ja vaikka "turina" tuokio kaadosta siihen päätteeksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kyykky Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 23 Huh 2004 Viestejä: 60 Paikkakunta: Kymenlaakso
|
Lähetetty: 20.07.2006 12:49 Viestin aihe: |
|
|
Itse hieman ihmettelen noita kaiken maailman pistesysteemejä terästettynä esim. jollain vuokralle annettujen maiden pinta-alan suhdeluvuille. Itse pyrin järjestämään vuosilomani niin, että muutama viikko lomaa on myös lokakuussa, jotta ehtisin hirvimetsän lisäksi käyttämään dreeveriäni myöskin metsässä ja jos olen lomilla silloin kun lihanpaloittelupäivä koittaa, niin katson velvollisuudekseni ilmaantua paikalle. Mielestäni hommaa riittää paikalle saapuvalle porukalle ilman, että otetaan käyttöön mitään kirjevaakoja ja suhdelukutaulukoita. Jos joku porukka haluaa näin tehdä ja kokee tavan heille oikeaksi, hyvä niin, mutta en näe siinä suurta hyötyä.
Mielestäni edes tuolla yllämainitulla tyylillä ei päästä sen tasapuolisempaan tulokseen kuin arpomallakaan. Jos esim. paistit jaetaan jonkin kilo/piste menetelmällä ei vielä välttämättä olla lähelläkään tasapuolisuutta, sillä esim. paistejakin on mielestäni olemassa monenlaisia, eivät nekään samanarvoista lihaa ole. Nyt kun lihat jaetaan silmämääräisesti, niin monta kertaa kuulen jakajalta sanat ”laitetaanpa tohon kolmos-laatikkoon vähän parempi paistin pala tuon kulmapaistin lisäksi”. Kumpi noista tyyleistä nyt sitten on tasapuolisempi, who knows?
Varsinkin niissä seuroissa, joissa lupia suhteessa metsästäjien määrään on vähän, tulee lihoista melkoista silppua, jos halutaan päästä täysin tasapuoliseen tulokseen. Olen tietoinen myös seuroista, joissa tämä on ratkaistu tekemällä kaikista lihoista jauhelihaa. Silloinhan päästään grammalleen tasapuoliseen tulokseen. Mielestäni moisesta toiminnasta pitäisi kuitenkin Suomen rikoslaissa olla maininta jonkinlaisella sakkoja kovemmalla rangaistusvaatimuksella.
Arpomalla suoritetussa jaossa toteutuu vanha totuus ”kortti tuo ja kortti vie, mutta maanviljelys on onnenkauppaa” ja kaikki puolitosissaan sököä lätkiväthän tietävät, että kukaan ei ole sen onnekkaampi pitkässä juoksussa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Matris Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 05 Jou 2005 Viestejä: 26
|
Lähetetty: 20.07.2006 22:47 Viestin aihe: |
|
|
[quote="juhaka"][quote="Matris"]Meillä yleensä ammattilainen käy pilkkomassa hirvet.[/quote]Meidän seurassa on sama käytänkö joka minua hieman viduddaakin.
Eli ns. "ammattilainen" käy ruhon leikkelemässä valmiiksi paloiksi,
lupia ei kuitenkaan ole vuosittain 8 hirveä enempää ja paloittelijakin
veloittaa työstään vähintään samankokoisen säkin lihaa kuin muutkin
lihaosuudella olevat saavat. Kyllä minä ymmärrän että seuroissa joissa
lupia on ihan eri lailla kuin meillä että siellä ammattilaisen käyttö
on aivan järkevää ja säästää aikaa. Meitä on kuitenkin 15 ukkoa
ja minun mielestä pitäisi metsästäjien itsensä osata ampumansa lihat paloitella.[/quote]
Ei meilläkään lupia ole kuin jotain 5-6 kpl, mutta ajan säästämiseksi ja homman helpottamiseksi on yleensä ammattilainen paikalla. Kyllähän se maksaa, mutta kun paloittelija on jo tullut hyvin tutuksi, niin ei maksun kanssa ole ongelmaa. Onnistuisihan se homma meiltä syöjiltäkin, valitettavasti sitä vaan ei pahemmin viitsitä liata käsiään.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16755
|
Lähetetty: 20.07.2006 22:57 Viestin aihe: |
|
|
Kun lihan paloittelun tekee ammattimies, niin jälki on sitten myös hyvää. Tahtoo kuitenkin olla sellaista amatöörien puuhaa tuo lihanjako ja paloittellu hirviporukoissa muuten. Minäkin olen saanut niin monenlaista oppia, että kohta en edes tiedä, että mikä on se oikea tapa . Olen kyllä lihat saanut irti luista ja paloiteltua ihan siististi, ainakin omasta mielestä. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
338 Lapua Magnum Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Kes 2004 Viestejä: 942 Paikkakunta: Oripää
|
Lähetetty: 20.07.2006 23:40 Viestin aihe: |
|
|
Niin no tapa ei ole tärkein vaan se että lopuksi pöydällä on oikeat palaset ja oikean NÄKÖISINÄ....Hirvestä löytyy aina samannäköiset palaset ... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mippi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2005 Viestejä: 1384 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 21.07.2006 23:15 Viestin aihe: |
|
|
seurassa on yli 25 miestä. 5 ukon porukka jakaa ja kasat arvotaan. Fileet leikataan kahteen osaan ja jaetaan vuoron perään kullekkin. Jauhelihatarpeet jätän muille. Luuttomana tuli 50kg viime vuonna, josta vein osan vanhuksille. Periaatteesta en myy, vaan annan ne lihat. Muuten joutuu osan heittämään seuraavana syksynä pois. _________________ Eihän sitä kukhan jaksa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
T-T Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 218 Paikkakunta: Pohjanmaa
|
Lähetetty: 22.07.2006 21:53 Viestin aihe: |
|
|
Meillä lihat jaotellaan kasoihin ja seurataan eri lihakasojen laatua. Eli jos jossain kasassa näyttää olevan enemmän luuta lihan joukossa kuin muissa kasoissa, niin siihen laitetaan jokin oikein mehevä paisti pala ja/tai filee. Eripuraa ei ole tullut ainakaan toistaiseksi ja toivottavasti ei tulekkaan. _________________ Tikka nakuttaa kuin akat, mutta minä en. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nahkuri Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 13 Lok 2004 Viestejä: 44 Paikkakunta: Kemijärvi
|
Lähetetty: 25.07.2006 17:12 Viestin aihe: |
|
|
Viikonloppuisin la ja su tulee pyyntipäivä ja niiden mukaan lihat jaetaan niin, että paistit ja lavat jaetaan noin 45 miehen kasoihin pyyntipäivien mukaan. Kupeet ja kyljet on parina viime vuonna pistetty noin puolista hirvistä 25 hirveä purkkiin, joita on tullut 1500 400 gramman purkkia eli 30 purkkia mieheen. Loput keittolihat ja jauhelihat pyyntipäivien mukaiseen jakoon.
Sisäfileet on jaettu jahdin lopuksi tasan porukan kesken eli pari filettä per lurjus.
Aikaisemmin myös arkipäiviltä tuli pyntipäivä jos tuli saalista, nyt porukan ikääntyessä vain viikonloppuisin tulee päivä tuli saalista eli ei. Koiramiehet siis talkoilevat viikolla hirvet yhteiseen tiinuun ja viikonloppuisin ajetaan hirvet passiin porukalla.
Lihat jaetaan noin viikon-parin välein, varsinkin alkukaudesta nykysin täytyy jakaa tiheämmin, kun on ollut niin lämmintä, että lihat uhkaavat kävellä lahtivajasta ulos, jos vähänkin pitempään riiputtaa.
Lihaa on tullut reilusti takavuosiin verraten, 1994 3 aikuista ja 2 vasaa =peijaishirvet, viime vuonna 35 aikuisen ja 18 vasan lupaa nyt 47 aikuista 16 vasaa, joista 3 aikuista menee seuran peijaisiin ja huutokauppaan. Peijaisissa käy vuosittain noin 500 maanomistajaa ja perhjeenjäseniä sekä kyläläisiä. Juhlavuona 2002 kävi 750 henkeä syömässä hirvikäristyksen, ilmaiseksi. Melkoinen kyläjuhla! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kari049 Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Jou 2005 Viestejä: 276 Paikkakunta: pohojanmaa
|
Lähetetty: 13.10.2006 22:11 Viestin aihe: |
|
|
meillä on noin 30 lihaosuutta ja noin 5-7 ammattitaitoista palojaa lihat punnitaan paistit ja jauhelihat erikseen ja jaetaan tasan lihaosuuksien mukaan palojat tekevät palontapäivänä (5-9) vuodessa ruokaa joko paistavat fileitä tai keittävät jauhelihaperunat ja jos joku on kateellinen niin tervetuloa palomisporukkaan pääsyvaatimuksia ei ole! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|