OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Lihan jako
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Pyrykoira
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2005
Viestejä: 943

LähetäLähetetty: 11.04.2006 15:43    Viestin aihe: lihanjako Vastaa lainaamalla viestiä

Ruhot paloitellaan, paistit omaan kasaan, jauhelihat omaan kasaan.
Kummatkin kasat punnitaan ja tulos jaetaan lihaosuuksien = osanottajien lukumäärällä. Tästä saadaan osuuden paino paisteille ja muille lihoille.
Osuudet lajeittain numeroituihin säkkeihin puntarin kautta.
Säkit vielä lopuksi arvotaan.
Päältäpäin, ennen jakoa otetaan maanomistajan paistit pois. Maanomistajille jaetaan paistia aakkoslistan mukaan > täten kaikki saavat osuutensa joskus.
Samoin peijaishirvi / vasa otetaan päältä pois.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kyykky
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 23 Huh 2004
Viestejä: 60
Paikkakunta: Kymenlaakso

LähetäLähetetty: 19.07.2006 11:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Emme käytä puntaria tai mitään pistesysteemiä lihanjaossa. Paloittelussa lihat jaotellaan (paistit, fileet,...) ja jaetaan silmämääräisesti tasapuolisesti numeroituihin lihalaatikoihin. Lihanjaossa jokainen sitten vaan vetää lakista numeron ja pokkaa vastaavan laatikon ja palauttaa sen pestynä takaisin.

Lihat jaetaan alkuviikosta jos viikonloppuna on jotain saatu. Lihaosuudelle pääsee jos on ollut edes toisena päivänä mukana. Jos ei pääse, mutta haluaa lihaosuuden voi lähettää sijaisen (muijan, muksun, anopin...) vaikka ajomieheksi tai keittiöporukkaan (passimieheksi sopivia harvemmin on tarjolla). Yhtä/kahta suurmaanomistajaa lukuunottamatta maanomistajille tehdään ns. kiitospussi vain jos heidän maallensa on hirvi kaatunut.

Kitinää ei liiemmin ilmene ja jos ilmenee on aina sanottu, että kyseinen narisija on lämpimästi tervetullut paloittelemaan ja suorittamaan lihalaatikkojen tasausta jos niissä on jotain huomautettavaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Matris
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 05 Jou 2005
Viestejä: 26

LähetäLähetetty: 19.07.2006 12:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä yleensä ammattilainen käy pilkkomassa hirvet ja jakaa sitten lihat kasoihin, niin että kaikki ovat suunnilleen saman arvoisia. Sitten vain numerot kasojen päälle ja jokainen käy nostamassa toisen numeron hatusta. Juuri koskaan ei ole tainnut mitää pahempia narinoita syntyä.. Ainakin se tyyli on tähän asti pelittänyt.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
juhaka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Hel 2005
Viestejä: 2042

LähetäLähetetty: 20.07.2006 09:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Matris kirjoitti:
Meillä yleensä ammattilainen käy pilkkomassa hirvet.


Meidän seurassa on sama käytänkö joka minua hieman viduddaakin.
Eli ns. "ammattilainen" käy ruhon leikkelemässä valmiiksi paloiksi,
lupia ei kuitenkaan ole vuosittain 8 hirveä enempää ja paloittelijakin
veloittaa työstään vähintään samankokoisen säkin lihaa kuin muutkin
lihaosuudella olevat saavat. Kyllä minä ymmärrän että seuroissa joissa
lupia on ihan eri lailla kuin meillä että siellä ammattilaisen käyttö
on aivan järkevää ja säästää aikaa. Meitä on kuitenkin 15 ukkoa
ja minun mielestä pitäisi metsästäjien itsensä osata ampumansa lihat paloitella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
338 Lapua Magnum
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Kes 2004
Viestejä: 942
Paikkakunta: Oripää

LähetäLähetetty: 20.07.2006 12:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä leikataan porukalla ja sitten katsellaan kuka kehtaa mitäkin ottaa. Pieni seura niin isot joko myyntiin tai sitten jaetaan kahdelle tai neljälle ja vasat menee aina niin että kahdelle jakoon. Ylimääräiset myyty tai jaettu tutuille. yleensä kinaa syntyy siitä jos joku saa enemmän kuin toinen koska ei kehtaa ottaa sitä isompaa osuutta, tästä selvitty helposti kun isomman osuuden saanut kuitenkin muistaa sen jossain seuraavassa tilanteessa.

Eli ei niistä lihoista tapella kannata.

Vielä lisäys että jokaisen joka hirven ampuu pitää osata se käsitellä leikattavaan muotoon eli niin että turkki on pois.

-Hyvänä taitona pitäisin sitäkin että osaisi edes suurempiin osiin paloittelun sillä tällä pääsee alkuun.

Mielenkiintoinen ja porukka henkeä kohottava homma kun tehdään niin että tarjolla pari kolme kaljaa/mies ja vaikka "turina" tuokio kaadosta siihen päätteeksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kyykky
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 23 Huh 2004
Viestejä: 60
Paikkakunta: Kymenlaakso

LähetäLähetetty: 20.07.2006 12:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse hieman ihmettelen noita kaiken maailman pistesysteemejä terästettynä esim. jollain vuokralle annettujen maiden pinta-alan suhdeluvuille. Itse pyrin järjestämään vuosilomani niin, että muutama viikko lomaa on myös lokakuussa, jotta ehtisin hirvimetsän lisäksi käyttämään dreeveriäni myöskin metsässä ja jos olen lomilla silloin kun lihanpaloittelupäivä koittaa, niin katson velvollisuudekseni ilmaantua paikalle. Mielestäni hommaa riittää paikalle saapuvalle porukalle ilman, että otetaan käyttöön mitään kirjevaakoja ja suhdelukutaulukoita. Jos joku porukka haluaa näin tehdä ja kokee tavan heille oikeaksi, hyvä niin, mutta en näe siinä suurta hyötyä.

Mielestäni edes tuolla yllämainitulla tyylillä ei päästä sen tasapuolisempaan tulokseen kuin arpomallakaan. Jos esim. paistit jaetaan jonkin kilo/piste menetelmällä ei vielä välttämättä olla lähelläkään tasapuolisuutta, sillä esim. paistejakin on mielestäni olemassa monenlaisia, eivät nekään samanarvoista lihaa ole. Nyt kun lihat jaetaan silmämääräisesti, niin monta kertaa kuulen jakajalta sanat ”laitetaanpa tohon kolmos-laatikkoon vähän parempi paistin pala tuon kulmapaistin lisäksi”. Kumpi noista tyyleistä nyt sitten on tasapuolisempi, who knows?

Varsinkin niissä seuroissa, joissa lupia suhteessa metsästäjien määrään on vähän, tulee lihoista melkoista silppua, jos halutaan päästä täysin tasapuoliseen tulokseen. Olen tietoinen myös seuroista, joissa tämä on ratkaistu tekemällä kaikista lihoista jauhelihaa. Silloinhan päästään grammalleen tasapuoliseen tulokseen. Mielestäni moisesta toiminnasta pitäisi kuitenkin Suomen rikoslaissa olla maininta jonkinlaisella sakkoja kovemmalla rangaistusvaatimuksella.

Arpomalla suoritetussa jaossa toteutuu vanha totuus ”kortti tuo ja kortti vie, mutta maanviljelys on onnenkauppaa” ja kaikki puolitosissaan sököä lätkiväthän tietävät, että kukaan ei ole sen onnekkaampi pitkässä juoksussa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Matris
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 05 Jou 2005
Viestejä: 26

LähetäLähetetty: 20.07.2006 22:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

[quote="juhaka"][quote="Matris"]Meillä yleensä ammattilainen käy pilkkomassa hirvet.[/quote]Meidän seurassa on sama käytänkö joka minua hieman viduddaakin.
Eli ns. "ammattilainen" käy ruhon leikkelemässä valmiiksi paloiksi,
lupia ei kuitenkaan ole vuosittain 8 hirveä enempää ja paloittelijakin
veloittaa työstään vähintään samankokoisen säkin lihaa kuin muutkin
lihaosuudella olevat saavat. Kyllä minä ymmärrän että seuroissa joissa
lupia on ihan eri lailla kuin meillä että siellä ammattilaisen käyttö
on aivan järkevää ja säästää aikaa. Meitä on kuitenkin 15 ukkoa
ja minun mielestä pitäisi metsästäjien itsensä osata ampumansa lihat paloitella.[/quote]

Ei meilläkään lupia ole kuin jotain 5-6 kpl, mutta ajan säästämiseksi ja homman helpottamiseksi on yleensä ammattilainen paikalla. Kyllähän se maksaa, mutta kun paloittelija on jo tullut hyvin tutuksi, niin ei maksun kanssa ole ongelmaa. Onnistuisihan se homma meiltä syöjiltäkin, valitettavasti sitä vaan ei pahemmin viitsitä liata käsiään.. Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16755

LähetäLähetetty: 20.07.2006 22:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kun lihan paloittelun tekee ammattimies, niin jälki on sitten myös hyvää. Tahtoo kuitenkin olla sellaista amatöörien puuhaa tuo lihanjako ja paloittellu hirviporukoissa muuten. Minäkin olen saanut niin monenlaista oppia, että kohta en edes tiedä, että mikä on se oikea tapa Laughing. Olen kyllä lihat saanut irti luista ja paloiteltua ihan siististi, ainakin omasta mielestä.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
338 Lapua Magnum
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Kes 2004
Viestejä: 942
Paikkakunta: Oripää

LähetäLähetetty: 20.07.2006 23:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin no tapa ei ole tärkein vaan se että lopuksi pöydällä on oikeat palaset ja oikean NÄKÖISINÄ....Hirvestä löytyy aina samannäköiset palaset ... Cool
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mippi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Lok 2005
Viestejä: 1384
Paikkakunta: Lappi

LähetäLähetetty: 21.07.2006 23:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

seurassa on yli 25 miestä. 5 ukon porukka jakaa ja kasat arvotaan. Fileet leikataan kahteen osaan ja jaetaan vuoron perään kullekkin. Jauhelihatarpeet jätän muille. Luuttomana tuli 50kg viime vuonna, josta vein osan vanhuksille. Periaatteesta en myy, vaan annan ne lihat. Muuten joutuu osan heittämään seuraavana syksynä pois.
_________________
Eihän sitä kukhan jaksa...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
T-T
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 218
Paikkakunta: Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 22.07.2006 21:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä lihat jaotellaan kasoihin ja seurataan eri lihakasojen laatua. Eli jos jossain kasassa näyttää olevan enemmän luuta lihan joukossa kuin muissa kasoissa, niin siihen laitetaan jokin oikein mehevä paisti pala ja/tai filee. Eripuraa ei ole tullut ainakaan toistaiseksi ja toivottavasti ei tulekkaan.
_________________
Tikka nakuttaa kuin akat, mutta minä en.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nahkuri
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 13 Lok 2004
Viestejä: 44
Paikkakunta: Kemijärvi

LähetäLähetetty: 25.07.2006 17:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viikonloppuisin la ja su tulee pyyntipäivä ja niiden mukaan lihat jaetaan niin, että paistit ja lavat jaetaan noin 45 miehen kasoihin pyyntipäivien mukaan. Kupeet ja kyljet on parina viime vuonna pistetty noin puolista hirvistä 25 hirveä purkkiin, joita on tullut 1500 400 gramman purkkia eli 30 purkkia mieheen. Loput keittolihat ja jauhelihat pyyntipäivien mukaiseen jakoon.
Sisäfileet on jaettu jahdin lopuksi tasan porukan kesken eli pari filettä per lurjus.

Aikaisemmin myös arkipäiviltä tuli pyntipäivä jos tuli saalista, nyt porukan ikääntyessä vain viikonloppuisin tulee päivä tuli saalista eli ei. Koiramiehet siis talkoilevat viikolla hirvet yhteiseen tiinuun ja viikonloppuisin ajetaan hirvet passiin porukalla.

Lihat jaetaan noin viikon-parin välein, varsinkin alkukaudesta nykysin täytyy jakaa tiheämmin, kun on ollut niin lämmintä, että lihat uhkaavat kävellä lahtivajasta ulos, jos vähänkin pitempään riiputtaa.

Lihaa on tullut reilusti takavuosiin verraten, 1994 3 aikuista ja 2 vasaa =peijaishirvet, viime vuonna 35 aikuisen ja 18 vasan lupaa nyt 47 aikuista 16 vasaa, joista 3 aikuista menee seuran peijaisiin ja huutokauppaan. Peijaisissa käy vuosittain noin 500 maanomistajaa ja perhjeenjäseniä sekä kyläläisiä. Juhlavuona 2002 kävi 750 henkeä syömässä hirvikäristyksen, ilmaiseksi. Melkoinen kyläjuhla!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kari049
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Jou 2005
Viestejä: 276
Paikkakunta: pohojanmaa

LähetäLähetetty: 13.10.2006 22:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

meillä on noin 30 lihaosuutta ja noin 5-7 ammattitaitoista palojaa lihat punnitaan paistit ja jauhelihat erikseen ja jaetaan tasan lihaosuuksien mukaan palojat tekevät palontapäivänä (5-9) vuodessa ruokaa joko paistavat fileitä tai keittävät jauhelihaperunat ja jos joku on kateellinen niin tervetuloa palomisporukkaan pääsyvaatimuksia ei ole!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Sivu 2 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com