OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

"maksan" maku
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
niksa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Tam 2005
Viestejä: 164
Paikkakunta: Etelä-Suomi

LähetäLähetetty: 09.02.2009 14:33    Viestin aihe: "maksan" maku Vastaa lainaamalla viestiä

Teeren liha tuoksuu makealle. Tämä ok. Mutta kypsänä maku hyvin lähellä maksan makua.

Makuasioistahan ei voi kiistellä, mutta itse en ole maksan suurimpia ystäviä.

Eli miten noista riistalinnuista saisi tuon maksan maun pois?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 09.02.2009 14:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Miten olet linnut valmistanut? Nimittäin niissä ei ole maksan makua vaan se tulee siihen jos valmistaa lihan väärin.

Maksan maku pukkaa pintaan kun riistan lihaa kypsentää sopivasti liian pitkään, muttei taas tarpeeksi pitkään.

Esim. jos täkän iskee pannulle 20 minuutin ajaksi, niin varmasti maistuu maksalle.

Täkille (luuttomille) linnusta riippuen pyöräytys pannulla nopeasti, vain niin että pinta ehtii ruskistua. Sitten 5-10 minuuttia linnun koosta riippuen pellillä uunissa noin 200 asteessa. Ei varmasti maistu maksalle. Se punainen ei sitten ole verta, ei raakaa lihaa, vaan lihas-/kudosnestettä, jota sieltä pitääkin tulla kun lihan leikkaa.

Toinen vaihtoehto on hauduttaa lintu kypsäksi useamman tunnin ajan. Esim. pataan siis, nestettä niin, että lihat peittyy, kansi päälle ja uuniin vaikkapa kolmeksi tunniksi. Paistopussikin on ok, jos sinne lisää vaikkapa hedelmiä tuomaan lisäkosteutta.
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
niksa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Tam 2005
Viestejä: 164
Paikkakunta: Etelä-Suomi

LähetäLähetetty: 09.02.2009 15:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sulatin rintalihat ja veistelin hyvin pieniksi suikaleiksi. Paistoin pannulla kypsäksi. Sitten vesi, jauhot ja mausteet päälle. Kastike valmis.

Usein olen tehnyt myös niin, että keittää pitkään (n.tunti) lihat vedessä (suola, sipuli, pippuri). Sitten käyttää lihat sipulisilpun kanssa pannulla. Tällöin ei "maksan" maku niin vahva.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 09.02.2009 20:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olihan se teeri Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Leimu
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 22 Hel 2009
Viestejä: 75

LähetäLähetetty: 23.02.2009 21:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hmmm... mielenkiintoista. Siitä tosi pitkään kypsennyksestä tulee aika vahva maksanmaku. Itse teen täkät yleensä paistamalla tai grillaamalla ja grillaan ne juuri kypsäksi. Ei ole maksanmakuista ei, on suunmakuista. Makeahko marinadi auttaa myös esim. hunaja-viinietikka-katajanmarja tyylinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Punajalaka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tam 2006
Viestejä: 3187
Paikkakunta: :)

LähetäLähetetty: 23.02.2009 21:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pataan vaan, sopivaan mausteliemeen upoksiin ja työpäivän ajaksi leivinuuniin 100 asteeseen tai vähän yli. On yvää ja mureaa, suorastaan suussasulavaa, kun tulee nälkäisenä kotiin, luutki irtoaa melekeen itestään kun nostelee lautaselle. Eikä oo sitkeetä ja maksanmakusta, niiku pannulla hätäsesti kuivatettu.
_________________
No ehä minä, mutta muut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jarih
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 2086
Paikkakunta: Kirkkonummi

LähetäLähetetty: 23.02.2009 22:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On suorastaan häpeä laittaa hyviä täkkiä pataan. Täkät kannattaa laittaa juuri kuten Rastinsahi kertoi, roseeta sisältä, nam nam Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Punajalaka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tam 2006
Viestejä: 3187
Paikkakunta: :)

LähetäLähetetty: 23.02.2009 23:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Noo seon sitte eriasia jos tykkääpi hienostelusta (juoha jotku punkkuaki pikkulilli pystyssä), mutta pataan vaan jos hyvää haluaa.
_________________
No ehä minä, mutta muut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 23.02.2009 23:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ehhee joo! Vai hienostelua se sitten on jos pyöräyttää pinnan kiinni ja käyttää pikaisesti pellillä uunissa? Kyllä se on ihan tuiki tavallinen tapa tehdä parhaista paloista helevetin hyvää ruokaa. Ettei nyt vaan taas olisi kyseessä se ettei vain osata ja sitten on pakko tehdä aina sitä samaa pehmeäksi haudutettua mössöä?

Jos joku haluaa aina syödä samaa mautonta tai mausteliemen makuista mössöä, niin mikäs siinä. Itte syön kyllä mieluusti riistaa, joka maistuu riistalta ja sen omat mehut on siellä lihassa sisällä. Ei sen puoleen, huonommista paloista saa toki ihan hyvää pataa tai vaikka keittoa, mutta voihan sitä jauhaa vaikka sisäfileet jauhelihaksi... Rolling Eyes
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Punajalaka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tam 2006
Viestejä: 3187
Paikkakunta: :)

LähetäLähetetty: 23.02.2009 23:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voihan se olla sitäki, että ei osaa, mutta tuota raa'an lihan syöntiä en kyllä ymmärrä. Joskus oon ravintolassa erehtyny pihivin semmosena ottamaan, ku ovat mokomata suositellet, ruokahalu kyllä meni, mutta syömättä jäi. Makunsa kullaki padassa se äkäsin "maksanmaku" ainaki häviää, jos niikseen haluaa, eikä tuo nyt niin mautontakaan oo, niinhän ne kylä sanoo että makuaisti vanhemmuuttaan huononee ja hienostelu lisääntyy eli jospa se joskus maistuu itellekki...
_________________
No ehä minä, mutta muut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 24.02.2009 09:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
mutta tuota raa'an lihan syöntiä en kyllä ymmärrä.


Kuka tässä nyt on raakaa lihaa käskenyt syömään? Esim. täkkäliha on kahdeksassa minuutissa riekon kokoiselta elukalta täyskypsää jos sellaista haluaa. Eikä se silloin ole muuttunut sen kummemmin sitkaaksi kuin maksankaan makuiseksi. Mutta kun meidät perämökkien suomalaiset on opetettu siihen patamössöön, niin sittenpä vedämme varulta vielä sen vartin pidempään sitä lihaa kypsäksi ja seuraava johtopäätös onkin, että "pataan vaan jos hyvää haluaa...".

Se, että liha ei ole kuivaksi pannulla tiruutettua tai padassa mössöksi haudutettua ei meinaa että se on raakaa. Lihassa kun on luonnostaan se 70% nestettä, niin tottahan helkkarissa sieltä oikein kypsennetystä - ei kuivatetusta - lihasta valuu nestettä. Kypsyysasteesta sitten riippuu minkä väristä lihasneste on. Vaikka sieltä lihasta tulee punertavaa nestettä, ei se tarkoita, että liha on raakaa. Lihalla kun on eri kypsyysasteita, ei vain raaka ja kypsä. Jos lihan sisälämpötilan vetää tuommoiseksi 85 asteiseksi, niin se nesteen hävikki on jo pahimmillaan yli 40% luokkaa. Ei ihme, että on kuivaa ja sitkeää!

Aika monesta hyvästä jää ruuan suhteen moni ihminen ennakkoluulojensa takia paitsi, mutta eipähän se toki ole minulta pois.

En nyt itse muista milloin viimeksi olisin onnistunut maksan makuista lihaa tekemään. Tehtyä on tullut niin pata, keitto kuin pihvi- / paistoruokia.

P.S. Raaka lihakin on muuten melkoisen hyvää, kannattaa kokeilla! Eihän se nyt ole mies eikä mikään, joka hienostelee kypsentämällä saaliinsa Wink Haluan nyt vielä kuitenkin tähdentää, että se hauduttaminenkin on ihan hyvä ruuanlaittotapa tietynlaiselle lihalle, ei siinä mitään.
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
NoVoeHelevetti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tam 2005
Viestejä: 6357
Paikkakunta: Akaan seurakuntanuoret

LähetäLähetetty: 24.02.2009 10:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt tulee kyllä asiaa Rastilta linnunlihan valmistuksesta, ei voi muuta sanoa. Roseena on täkkä parasta, jos puhutaan muista kuin kokosukeltajista. Tuon uunissa hauduttamisen sijaan voi täkät hauduttaa myös pannulla miedolla lämmöllä kannen alla sen vajaan kymmenminuuttisen, jos punainen liha ei kelpaa. Vaan kuivattamalla saa nuo lihat maistumaan maksalle, jopa pyyn. Shocked Tuommoista 10 tunnin pataa en kyllä nykypäivänä enää valmista mistään muusta kuin oikein vanhasta ja sitkeästä kanadanhanhesta.
Kokeilkaapa joskus kyyhkyn täkkää, paistettuna voissa tulikuumalla pannulla pari minuuttia puoleltaan. Vie kielen mennessään. Nimim. olihan noita reilut 30 pakkasessa, nyt nolla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 24.02.2009 13:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eiköhän noihin täkkälihoihin mahdu sama sääntö kuin pihveillekin; kuuma valurautapannu, huoneenlämpöinen liha, rasvaa pannulle ja lihat pannulle; minuutti ja kääntö, toinen minuutti ja lautaselle. Maustamisessa on sitten kaksi koulukuntaa; toinen maustaa lihat etukäteen jolloin makua on vähän lihan sisälläkin ja toinen joka maustaa pihvit kääntövaiheessa toiselta puolen; ohuemmissa pihveissä itse suosin tätä jälkimmäistä.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 24.02.2009 13:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minuutti puoleltaan ei kyllä riistalinnulle riitä. Räkätille ehkä Wink
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 24.02.2009 13:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rastinsahi kirjoitti:
Minuutti puoleltaan ei kyllä riistalinnulle riitä. Räkätille ehkä Wink


Mä en tarkoittanut mitään teflonpannuja joita ei edes kuumaksi saa laittaa, vaan valurautaista jolla 1,5 cm paksuinen pihvi kyllä kypsyy tuossa ajassa ollen lopputulokseltaan "medium". Kestää kyllä hyvin sen toisenkin minuutin, mutta silloin tulos on "kypsä".
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Sivu 1 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com