Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 20.03.2009 17:00 Viestin aihe: Vilperin nykyaikaistettu versio karjalanpaistista! |
|
|
Yleisön pyynnöstä tämä on pakko julkaista ja joitakin jopa kitkeriä kommenntteja löytyy sitten kuvateksteistä!
Me ei enää eletä jollain viiskytluvulla joten pienet päivitykset meidän ruokavalioomme ovat lekureiden mukaankin täysin aiheellisia.
Kaupasta ostettua karjalanpaistilihaa (eipä muuten nykyään enää löydy mistään suhdetta 60% nautaa/40% sikaa) suhteena 40/60 sika/nauta
Mettämies korvaa tuon naudan hirven tai muun riistan lihalla ja suhteuttaa possun määrän lihan mukaan. Pikkasen rasvaa joukkoon ruskistusta ajatellen koska muuta valmistusmuotoa ei käytetä kuin uunia.
Värit haettu 250 asteisesta uunista ja lisätään seuraavaksi vähän makua tsydeemiin.
Eli tässä käytettävät rehut ja mausteet.
Pippurit, suolat ja Kanarialainen Mojokastike laitettu makua antamaan huomioiden se että rehuja tulee suurinpiirtein saman verran kuin lihojakin.
Puoli pulloa kuravettä joukkoon ja rehujen pilkontaan.
Ensinnäkin tuo kaupan nk. "keittojuurespaketti" antaa paljonkin toivomisen varaa; hyvä puoli on se että sieltä löytyi lanttua, porkkanaa, palsternakkaa, selleriä ihan kivasti tämän annoksen tekoon, mutta purjon ja persiljan kohdalta annos oli vähintäänkin riittämätön. No kuitenkin; yksi reilu sipuli ja muutama valkkarin kynsi joukkoon mukaan ja jopa perheen emännätkin tykkää terveyspolitiikasta ja se uroskokki saa nauttia lopputuloksesta vaikka santsaten ilman emännän puuttumista asiaan.
Ainekset sekaisin ja nestettä n. 1/2 litraa ja uuniin hautuumaan.
!75 pykälää lämpöä ja kansi päälle ja eiku vartoomaan.
Pari kertaa sekoitettu hautumisvaiheessa ja tarpeen mukaan nestettä lisäilty. Nyt valmiina joten Bon Appetit!
Uroskokin parhaat kiitokset; nirsolle pystärillekin kelpaa isännän tuotokset!!
_________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
tetri Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2005 Viestejä: 7344
|
Lähetetty: 20.03.2009 17:50 Viestin aihe: |
|
|
Pyöräytit sitten juuresssopan... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 20.03.2009 18:24 Viestin aihe: |
|
|
tetri kirjoitti: | Pyöräytit sitten juuresssopan... |
Nuo lekureidenkin ohjeet tarvii jossain vaiheessa tässä iässä ottaa jo tosissaan ja noiden rehujen käytön myötä saadaan lisää makua siihen täysin perinteiseen paistiin mikä ei ole ollenkaan huono asia. Kokeilkaa jos ei muuten kuin piruuttaan, niin emännän kiitokset ovat taattuja ja kyllä se keitettyjen perunoiden tai muussin kera maistuu uroksillekin.
Varsinkin nuo vanhanajan juurekset ovat erittäin hyviä maunantajia ja sitähän noi nykyään entiset emännät joskus 1800 luvulla käyttivät muiden mausteiden sijasta. Silloinen metodihan oli usein; aamulla ainekset pyttyyn ja uuniin ja kun sitten joskus ehdittiin ruokapöytään, niin oli valmista evästä mitä tarjota.
Kukaan tuskin kiistää sitä tosiasiaa että tuossakin sapuskassa on erilaiset ravintoaineet kohdillaan ja vatsaystävällisessä muodossa. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Loikka ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 948 Paikkakunta: Kotimaa
|
Lähetetty: 20.03.2009 18:52 Viestin aihe: |
|
|
Koiranruokaan ei kannattaisi kovin voimakkaita mausteita laittaa. Samoin koira ei tarvitse juurikaan suolaa... Se on ihan hyvä, että koira saa sekä eloperäistä tuotetta ja kasviksia, mutta molemmat olisi hyvä tarjota koiralle kypsentämättä niin kestää ravintoaineet paremmin tallessa
Uskalsitko itse muuten maistaa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hylsysoppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Huh 2006 Viestejä: 2927 Paikkakunta: suomi
|
Lähetetty: 20.03.2009 19:25 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi on lisänny nimen omaan joukkoon kuravettä.
(Karjala oluiden irvikuva)
Mites noin vähän valkosibulaa? Oletko nyt aivan varma että riittää?
Mitäs tuo las palmas kastike oikein on? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 20.03.2009 19:54 Viestin aihe: |
|
|
Loikka kirjoitti: | Koiranruokaan ei kannattaisi kovin voimakkaita mausteita laittaa. Samoin koira ei tarvitse juurikaan suolaa... Se on ihan hyvä, että koira saa sekä eloperäistä tuotetta ja kasviksia, mutta molemmat olisi hyvä tarjota koiralle kypsentämättä niin kestää ravintoaineet paremmin tallessa
Uskalsitko itse muuten maistaa? |
Sorry Loikka ; kyseessä ei ollut koiranruoka, vaan sapuska jota koko perhe söi ja kehuja tuli kaikilta tahoilta ja koiruus nyt vain sattui olemaan viimeinen koekaniini!
Mausteista sen verran että nuo rehut imee jopa voimakkaimmatkin mausteet aika hyvin ja jos haluaa niiden maistuvan lopputuloksessa, niin niitä pitää käyttää reilusti. Se ei kuitenkaan ole tarkoitus, vaan ne mausteet on osa kokonaisuutta. Voi jopa ajatella sitäkin vaihtoehtoa että unohtaa ne pippurit ja Mojon pois koko listalta ja hakee sen maun pelkästään kasviksista.
Tänään syödään samaa kamaa lämmitettynä! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 20.03.2009 20:02 Viestin aihe: |
|
|
Hylsysoppa kirjoitti: | Mitäs tuo las palmas kastike oikein on? |
Paikallinen lisuke eri ruokien yhteydessä josta löytyy vähän kaikkea mahdollista voimakasmakuista yrttiä kautta paikallisia rehuja sekoitettuna kasvisöljyyn!
Tuossa eräs annos johon olen laittanut kyseistä kastiketta maunantajaksi:
_________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
tetri Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2005 Viestejä: 7344
|
Lähetetty: 20.03.2009 20:33 Viestin aihe: |
|
|
Juureksien lisäksi näyttäisi nestettä lisätyn aivan liikaa.
Ei se läträäminen tee karjalanpaistista yhtään sen nykyaikaisempaa, jos nyt tommottiseen rikokseen (perinteisen ruoan moternisoimiseen) ylipäänsä on aiheellista ryhtyä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tärppi Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Mar 2004 Viestejä: 1699 Paikkakunta: Pallas
|
Lähetetty: 20.03.2009 20:36 Viestin aihe: |
|
|
Mutta Tropical-ölle on todella hyvää!
Ja ainakin "paikallista" _________________ Tärpin ja Roopen sympioosi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hylsysoppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Huh 2006 Viestejä: 2927 Paikkakunta: suomi
|
Lähetetty: 20.03.2009 20:41 Viestin aihe: |
|
|
Tärppi kirjoitti: | Mutta Tropical-ölle on todella hyvää!
Ja ainakin "paikallista" |
Häviää mythokselle mennen tullen ja vielä palatessakin! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Loikka ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 948 Paikkakunta: Kotimaa
|
Lähetetty: 20.03.2009 20:55 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Sorry Loikka ; kyseessä ei ollut koiranruoka, vaan sapuska jota koko perhe söi ja kehuja tuli kaikilta tahoilta ja koiruus nyt vain sattui olemaan viimeinen koekaniini! |
Aijaa... No hyvä että ei ollut koiranruokaa. Aloin jo huolestua teidän rekun ruokavaliosta
No jos oma mielipide sanotaan niin ei ollut tää moternisoitu "karjalanpaisti" mun makuun näin näytöltä nautittuna. Eikös sanontakin kuulu että ulkonäkö on puoli ruokaa...
Itse olisin tehnyt ainakin nämä toisin...
- Lihan pinta ekaksi pannulla kiinni ennen paistiin laittamista
- Juurekset paahdetaan pannussa ennen paistiin laittamista, sellleri hiiteen...
- Nestettä huomattavasti vähemmän
- muutama laakerinlehtikin voisi eksyä joukkoon...
No mutta kokkeja on monenlaisia ja jokainen taplaa tyylillään... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hylsysoppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Huh 2006 Viestejä: 2927 Paikkakunta: suomi
|
Lähetetty: 20.03.2009 20:59 Viestin aihe: |
|
|
Loikka kirjoitti: | Vilperi kirjoitti: | Sorry Loikka ; kyseessä ei ollut koiranruoka, vaan sapuska jota koko perhe söi ja kehuja tuli kaikilta tahoilta ja koiruus nyt vain sattui olemaan viimeinen koekaniini! |
Aijaa... No hyvä että ei ollut koiranruokaa. Aloin jo huolestua teidän rekun ruokavaliosta
No jos oma mielipide sanotaan niin ei ollut tää moternisoitu "karjalanpaisti" mun makuun näin näytöltä nautittuna. Eikös sanontakin kuulu että ulkonäkö on puoli ruokaa...
Itse olisin tehnyt ainakin nämä toisin...
- Lihan pinta ekaksi pannulla kiinni ennen paistiin laittamista
- Juurekset paahdetaan pannussa ennen paistiin laittamista, sellleri hiiteen...
- Nestettä huomattavasti vähemmän
- muutama laakerinlehtikin voisi eksyä joukkoon...
No mutta kokkeja on monenlaisia ja jokainen taplaa tyylillään... |
Loikka on näköjään kokki mun makuun! Itse tekisin aivan samoin+vähän monipuolisemmin mausteita.
Juuri näin, sellerit äkkiä pois pilaamasta kulinaristista makunautintoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 20.03.2009 21:04 Viestin aihe: |
|
|
tetri kirjoitti: | Juureksien lisäksi näyttäisi nestettä lisätyn aivan liikaa.
Ei se läträäminen tee karjalanpaistista yhtään sen nykyaikaisempaa, jos nyt tommottiseen rikokseen (perinteisen ruoan moternisoimiseen) ylipäänsä on aiheellista ryhtyä. |
Pitäisköhän arvon arvostelijalle vääntää valokuva nesteen määrästä ensimmäisen syöntikerran jälkeen!!??
Mä sanoin jo aloitustekstiisää että emme elä enää 50 luvulla ja kun nykyään ollaan menossa tuonne terveellisemmän ruokavalion suuntaan, niin tässä on eräs vaihtoehto joka ei varmasti häpeä makunsa puolesta mitään kevytvaihtoehtoa. Ja jos tuon annoksen arvot lasketaan vaikka lääkäreiden toimesta, niin tuskin pahempia moitteita tulee??!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
tetri Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2005 Viestejä: 7344
|
Lähetetty: 20.03.2009 21:10 Viestin aihe: |
|
|
Jätä vaan suosiolla ne viittaukset "karjalanpaistiin" pois, niin kritiikkikin menettää teränsä!
Noh, onneksi ei sentäs ollut riistanlihaa haaskuussa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 20.03.2009 21:42 Viestin aihe: |
|
|
Äkkiseltään kysymys selleristä; mitä vikaa kyseisessä juureksessa on!!??
Voimakasmakuinen juures joka sopii erittäin hyvin eri liharuokien maustamiseen.
Tetri: ruokia voi tehdä myös soveltaen pilaamamatta kulinaristisia nautintoja, mutta lisäten joitakin nykyaikana saatavilla olevia aineksia ja siten saada eväs uuteen kuosiin.
Luuletko että "vanha" kansa teki ruokansa aina saman kaavan mukaan?
Jos näin on, niin olet pahasti erehtynyt!! Ruoka tehtiin saatavilla olevien raaka-aineiden mukaisesti ja siitä johtuu esim. eripuolilla suomea esiintyvien ruokien kirjavuus vaikka lähtökohdat olisivat olisivat olleet samoja. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
|