Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Barbi Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Mar 2007 Viestejä: 1037
|
Lähetetty: 23.12.2008 10:07 Viestin aihe: |
|
|
Tässä ohje missä on käytetty ruisjauhoja ja vehnäjauhoja...jauhojen suhde on tekijäkohtainen....
Karjalanpiirakat, 30–40 kappaletta
Puurotäyte:
50 g voita
3 dl riisiä
2,5 dl vettä
1 l punaista maitoa Itse käytän ihan kevytmaitoa
(kananmuna)
2 tl suolaa
Keitetään kuten kuin tavallinen riisipuuro: Kiehauta vesi ja lisää siihen riisi. Keitä hissukseen, kunnes vesi on imeytynyt ja lisää sitten maito. Hauduta tunnin verran ja terästä voilla. Jos haluaa täytteeseen kauniin kiillon, lisätään joukkoon kananmuna.
Kuoritaikina:
3 dl vettä
reilu tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
3-4 dl ruisjauhoja
Sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot pulikalla ja vaivaa, jotta taikinaan tulisi sitkoa. Lisää vasta sitten ruisjauhot.
Muotoile käsin kuoritaikinasta pitkä, tasainen pötkö ja pilko se veitsellä kakkaroiksi. Kakkarat ajellaan (kaulimella kaulitaan, piirakkapulikalla ajellaan), ei paineta vaan annetaan taikinakakkaran pyöriä pulikan alla pyöreäksi ja ohueksi levyksi. Käytä apuna vähän ruis- ja vehnäjauhosekoitusta, jottei taikina tartu kiinni alustaan. Keskelle lisätään noin ruokalusikallinen riisitäytettä. Taita molemmat reunat kohti keskustaa niin, että täytettä jää näkyviin noin 1,5 leveydeltä.
Sitten seuraa vaikein vaihe: rypytys peukalolla ja etusormella, jonka oppii tekemään oikeaoppisen kauniiksi vasta ajan ja kokemuksen kautta.
Paista 300-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Voitele voisulalla tai margariinilla. Nauti sellaisenaan tai munavoin kanssa. _________________ Paljon parempi unohtaa ja hymyillä kuin muistaa ja olla surullinen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 23.12.2008 12:26 Viestin aihe: |
|
|
Noilla taikinaohjeilla sitä pääsee jo hyvään alkuun!
Vaikka lopputuote ei "karjalanpiirakka" olekaan, niin mikä muu kuin mielikuvituksen puute estää kokeilemasta eri täytteitä; voihan sen nimetä miksi kukakin haluaa jos jotain hyvältä maistuvaa on saanut aikaiseksi.
Lihamyllyn hinnasta ei ole hajuakaan, koska me ostettiin tuo talouskoneen mukana samassa ronttikaupassa. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16755
|
Lähetetty: 23.12.2008 15:40 Viestin aihe: |
|
|
No perskeles, ristitään se piirakka vaikka etelänpellen piirakaksi. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 23.12.2008 17:42 Viestin aihe: |
|
|
ja piirakan malli pitää ottaa emännältä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jersu Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Hei 2006 Viestejä: 1519 Paikkakunta: seinäjoki
|
Lähetetty: 23.12.2008 18:23 Viestin aihe: |
|
|
petra kirjoitti: | ja piirakan malli pitää ottaa emännältä |
Milläs ne karvat siihen tehrähän _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16755
|
Lähetetty: 23.12.2008 20:08 Viestin aihe: |
|
|
Ne piirakat voi olla mallia posliini ja nimi olisikin etelänpellen posliinipiirakka. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tetri Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2005 Viestejä: 7344
|
Lähetetty: 25.12.2008 18:32 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | ...niin mikä muu kuin mielikuvituksen puute estää kokeilemasta eri täytteitä... | Ruoanlaittoperinteen ja -taidon tiedostaminen ja kunnioittaminen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 25.12.2008 20:36 Viestin aihe: |
|
|
Jersu kirjoitti: | petra kirjoitti: | ja piirakan malli pitää ottaa emännältä |
Milläs ne karvat siihen tehrähän |
Onko teidän emännillä karvoja piirakassa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tetri Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2005 Viestejä: 7344
|
Lähetetty: 07.04.2009 20:51 Viestin aihe: |
|
|
Ei kai vaan Vilperillä ole sormensa pelissä...?!
Joensuun Taitokortteli on lanseerannut pääsiäismarkkinoille karjalaisen suklaapiirakan.
(Joensuu, Karjalainen)
Karjalanpiirakkaa huomattavasti pienemmän konvehdin kuori on tehty maitosuklaasta tai tummasta suklaasta. Sisus on valkosuklaata.
Maistuvasta herkusta toivotaan uutta hittituotetta Pohjois-Karjalan matkailuun.
Varsinainen karjalanpiirakka on tuotteena suojattu.
Idean äiti on toiminnanjohtaja Petra Kärnä yhdistyksestä Taito Pohjois-Karjala.
– Karjalanpiirakan muoto ja rypytys on vaikea tehdä suklaasta. Nyt käytämme silikonimuottia, jolla saadaan juuri haluamamme muoto ja rypytys. Keskellä oleva suklaa muotoillaan lopuksi pensselillä, Kärnä kertoo. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 07.04.2009 20:56 Viestin aihe: |
|
|
Rypytetty suklaapiirakka... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jyräys Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Lok 2006 Viestejä: 3171 Paikkakunta: SS
|
Lähetetty: 07.04.2009 21:04 Viestin aihe: |
|
|
ioni kirjoitti: | Rypytetty suklaapiirakka... | _________________ Save a tree - eat a beaver |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 07.04.2009 22:16 Viestin aihe: |
|
|
tetri kirjoitti: | Ei kai vaan Vilperillä ole sormensa pelissä...?!
Joensuun Taitokortteli on lanseerannut pääsiäismarkkinoille karjalaisen suklaapiirakan.
(Joensuu, Karjalainen)
Karjalanpiirakkaa huomattavasti pienemmän konvehdin kuori on tehty maitosuklaasta tai tummasta suklaasta. Sisus on valkosuklaata.
Maistuvasta herkusta toivotaan uutta hittituotetta Pohjois-Karjalan matkailuun.
Varsinainen karjalanpiirakka on tuotteena suojattu.
Idean äiti on toiminnanjohtaja Petra Kärnä yhdistyksestä Taito Pohjois-Karjala.
– Karjalanpiirakan muoto ja rypytys on vaikea tehdä suklaasta. Nyt käytämme silikonimuottia, jolla saadaan juuri haluamamme muoto ja rypytys. Keskellä oleva suklaa muotoillaan lopuksi pensselillä, Kärnä kertoo. |
tämä tuote on kommuunin kehittelemä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 08.04.2009 14:56 Viestin aihe: |
|
|
tetri kirjoitti: | Vilperi kirjoitti: | ...niin mikä muu kuin mielikuvituksen puute estää kokeilemasta eri täytteitä... | Ruoanlaittoperinteen ja -taidon tiedostaminen ja kunnioittaminen. |
Vähän myöhään tulee tuohon vastaus!
Minkä keleen perinteen!!?? Reseptejä on muokattu aina tilanteen mukaan että mitä on sattunut taloudesta löytymään ja jos edes auttavasti hallitsee sen perinteisenkin tekemisen, niin yksikin pätevä syy, miksi sitä ei voisi muokkailla uuteen kuosiin jolloin siitäkin voi tulla jossain vaiheessa perinne. Raakaaineiden saatavuus on nykyään aivan eri tasolla kuin 50 vuotta taaksepäin ja jo vaihtelunhalu on riittävä peruste respojen muokkaamiseen. Jokainen tekee kotonaan sapuskaa miten tykkää ja mä ainakin mielelläni joiltain osin sovellan niitä mieleni mukaan ja harvoin on syöjät olleet närkästyneitä lopputuloksesta!! Tunnusta vaan sinäkin tetri että aika on ajanut ohitse sen läskikastikkeen ja sitäkin tehdään nykyisin vain sen takia että taito pysyy hyppysissä jollain tavalla.
Ja mä en ole millään tavalla syyllinen tuohon suklaaversioon!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Punajalaka Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Tam 2006 Viestejä: 3187 Paikkakunta: :)
|
Lähetetty: 08.04.2009 16:24 Viestin aihe: |
|
|
Minusta kyllä kuuluu ihan olennaisena osana ruuanlaittotaitoon se, että osataan vähän muutella niitä reseptejä ja tiijä nuista perinteistäkään, kunnioittakoot ne niitä, joita kiinnostaa ja syökööt perinteisesti vaikka raakana suoraan haaskalta, vai miten ne on muinoin perinteisesti syöneetkään, nyky inhminen sitä oikeen edes tiedä, kun jotku ovat niitä ruuanlaittotapoja jo sukupolvitolkulla raiskanneet kaikenlaisilla kokeiluillaan. _________________ No ehä minä, mutta muut. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|