Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 08.07.2013 09:49 Viestin aihe: |
|
|
Kylmäsavustus tuolla pömpelillä vaatisi viileän kelin. Eilinen auringonpaiste sai jo yksinään viisarin nousemaan 50 C:hen
Lämminsavustuksessakin on vielä paljon oppimista. Ehkä tuo siika kuivahti pinnalta turhan paljon. Sisältä oli kuitenkin oikein mehevää ja irtosi nahasta. Savustuksen loppua kohden alkoi putoilemaan pisaroita rasvapellille, mikä kertonee liiasta lämmöstä / ajasta.
Mitenkäs Vilperi savustaisi tuollaisen elopainoltaan 640 g siian? Kerro luukkujen aukipitämisestä/kuivaamisesta ja lämpötilasta ajan funktiona |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1553 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 08.07.2013 10:48 Viestin aihe: |
|
|
Kylmäsavustus millä hyvänsä pömpelillä on viileiden kelien hommaa.. Ja vaatii opettelua.. Minäkin vielä pääosin keskityn lämminsavustuksen opetteluun, mutta kylmien kokeilua harrastelen
Lonely Rider kirjoitti: | Kylmäsavustus tuolla pömpelillä vaatisi viileän kelin. Eilinen auringonpaiste sai jo yksinään viisarin nousemaan 50 C:hen
Lämminsavustuksessakin on vielä paljon oppimista. Ehkä tuo siika kuivahti pinnalta turhan paljon. Sisältä oli kuitenkin oikein mehevää ja irtosi nahasta. Savustuksen loppua kohden alkoi putoilemaan pisaroita rasvapellille, mikä kertonee liiasta lämmöstä / ajasta.
Mitenkäs Vilperi savustaisi tuollaisen elopainoltaan 640 g siian? Kerro luukkujen aukipitämisestä/kuivaamisesta ja lämpötilasta ajan funktiona |
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 08.07.2013 11:28 Viestin aihe: |
|
|
Lonely Rider kirjoitti: |
Mitenkäs Vilperi savustaisi tuollaisen elopainoltaan 640 g siian? Kerro luukkujen aukipitämisestä/kuivaamisesta ja lämpötilasta ajan funktiona |
Jokainen savupönttö on yksilö joten tuossa tapauksessa ehkä 5 minsaa vähemmän aikaa!??
Ja sekin ihan ilmoista kiinni; kostea, viileä keli vaatii vaatii sen 5 minsaa pitemmän ajan kuin lämmin ja kuiva keli.
Talvella taas mennään jopa puoli tuntia pitemmällä savustusajalla!!
Eli kuten sanottua; harjoitus tekee mestarin varsinkin savupöntön kanssa kun sitä luukkua ei voi aukaista niinkuin uunia!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 08.07.2013 12:24 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Lonely Rider kirjoitti: |
Mitenkäs Vilperi savustaisi tuollaisen elopainoltaan 640 g siian? Kerro luukkujen aukipitämisestä/kuivaamisesta ja lämpötilasta ajan funktiona |
Jokainen savupönttö on yksilö joten tuossa tapauksessa ehkä 5 minsaa vähemmän aikaa!??
Ja sekin ihan ilmoista kiinni; kostea, viileä keli vaatii vaatii sen 5 minsaa pitemmän ajan kuin lämmin ja kuiva keli.
Talvella taas mennään jopa puoli tuntia pitemmällä savustusajalla!!
Eli kuten sanottua; harjoitus tekee mestarin varsinkin savupöntön kanssa kun sitä luukkua ei voi aukaista niinkuin uunia!! |
Kovin on kiemurtelevia vastauksia vaikka kokemusta kuulostaisi puheiden mukaan olevan Onhan ne pömpelit toki yksilöitä, mutta kai nyt edes kalan savustuksen lämpötilasta voi jotain sanoa? Takuuta en vaadi mutta olis sitten vähän paremmat lähtötiedot mistä kehitellä "omaa malliaan". Nyt oon vetässyt kaksi settiä 100 C:ssä plus-miinus 5 astetta. Onko se tarpeettoman paljon, vai pitäiskö esim. 80-90 C riittää?
Lämpömittarien eroistakin voidaan toki puhua. Oma mittarini näyttää pohjois-hämeen ilmanpaineessa kiehuvalle vedelle sataa astetta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 08.07.2013 12:37 Viestin aihe: |
|
|
Kun en tiedä; näppituntumalla opetellut tuon savustuksen n. 100 litran rosteripöntöllä joka vaatii klapeja alleen, ja myös kotapadan n. 100 litrasella vesisäiliöllä ilman mitään lämpömittareita!!
Luulisin kuitenkin että 80-90 astetta olis riittävä, mutta savuaika taas vastaavasti pitenee ehkä 10-20 minsaa!??
Testiä pystyyn Lonely Rider!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 08.07.2013 13:30 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Kun en tiedä; näppituntumalla opetellut tuon savustuksen n. 100 litran rosteripöntöllä joka vaatii klapeja alleen, ja myös kotapadan n. 100 litrasella vesisäiliöllä ilman mitään lämpömittareita!!
Luulisin kuitenkin että 80-90 astetta olis riittävä, mutta savuaika taas vastaavasti pitenee ehkä 10-20 minsaa!??
Testiä pystyyn Lonely Rider!! |
Kyllä mä testailen asiaa pikku hiljaa. Ajattelin vaan lypsää "kollegoilta" alkuun mahdollisimman paljon tietoa ettei tarttis kaikkea kantapään kautta opetella
Tähän astisten perusteella 100 C siis ainakin riittää että kala kypsyy hyvin. Siitä lähdetään kokeilemaan hiljalleen alaspäin. Raporttia seuraa myöhemmin...
edittiä: jos jotain toista kiinnostaa, niin edellä mainittu siika oli kaapissa 1 h lämmityksen ajan (kaapin lämmön nosto noin 100 C:hen), ja sen jälkeen 1 h 100 C:ssä. Lopputuloksesta ei tullut ollenkaan kelvotonta
Viimeinen muokkaaja, Lonely Rider pvm 08.07.2013 13:41, muokattu 2 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 08.07.2013 13:39 Viestin aihe: |
|
|
Tuo pönttömalli taitaa olla aika monellekin vierasta aluetta lukuunottamatta näitä kivitila ja puupönttö sen yläpuolella olevilta kansalaisilta joita on esitelty tälläkin foorumilla!!!
Ja nekin on täysin yksilöllisiä joten pieniä vinkkejä niistäkin saa, mutta viimekädessä se on käytävä yrityksen ja erehdyksen periaatteella!
Tuohon sun ediittiin viitaten: pidä alkuun kovempaa tulta luukut auki että saat pöntön lämpeemään kunnolla ja vasta sitten kala(t) sisään kun pönttö on valmiiksi kuuma! Kala ei tykkää oikein hyvää hitaasta lämpötilan noususta!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
Lähetetty: 08.07.2013 14:03 Viestin aihe: |
|
|
Mulla on 400mm haponkestävästä putkesta tehty pönttö josta toinen pää hitsattu umpeen ja toisessa päässä luukku pituutta joku 60cm.pönttö on makaavassa asennossa.Minä kanssa pidän alussa kovempaa tulta ja sitten vaan pidän tulta yllä pienillä klapeilla jotka oon kirveellä pienentänyt jotakuin kahden peukalon levyisiksi.Veikkaisin että savustaisin tuon kokoista kalaa 25-30minuuttia ja sen jälkeen vetäytymään sanomalehden sisään. _________________ https://lh6.googleusercontent.com/qp8jw-mbgVKEMxuPG20QYhmMFyHL25UgazsBDS7xzTs=w247-h232-p-no |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 08.07.2013 14:15 Viestin aihe: |
|
|
Mulla menee välittömästi suoraan ruokapöytään ja sekin on eräänlainen taitolaji että potut saa kypsymään samaan aikaan kalan kanssa!
Savupönttö ei armahda paria minuuttia kauempaa ja jos väärään aikaan potut pistää tulelle,niin tuloksena on joko raa-at potut tai ylikypsät! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 08.07.2013 14:33 Viestin aihe: |
|
|
Jep! Makuasioista ei voi kiistellä ja varmaan tuokin tyyli sopii!?
Mulla on vaan omana kunnia-asiana tuottaa kala pöytään suoraan uunista jolloin kaikki maut on kohdillaan. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
.625 Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Hei 2005 Viestejä: 841
|
Lähetetty: 08.07.2013 16:56 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä savukalan pitää mennä aavistuksen yli, ja sen jälkeen rauhassa vetäytyä foliossa 30min. Mutta makujahan on monia , ja samoin teen telkätkin,yms, jossa toi huilaaminen ennen ruokapöytää on pakollinen |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 08.07.2013 18:27 Viestin aihe: |
|
|
Tuota kalan huilauttamista täytyykin kokeilla. Pitänee vaan kääriä kala myös siihen sanomalehteen tms. että pysyy lämpimänä. Odotellessa ehtis keitellä perunat varsinkin jos ne valmistelee jo etukäteen. Näin alkuun on mennyt perunoiden keitto hankalaksi kun on pitänyt pyöriä uuden savupömpelin ympärillä taukoamatta ja innoissaan kuin pikkupoikana joulupukkia odotellessa
Tänään on välipäivä savustuksesta. Ettei mene ihan överiksi Sikaa rilliin... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 08.07.2013 18:40 Viestin aihe: |
|
|
Lonely Rider kirjoitti: | Sikaa rilliin... |
Kokeilisit sitä savupöntössä!!!
Tulee muutosin maistuvaa ja voittaa grillin maun!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
|