OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Savustuskaappi
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 21, 22, 23  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 08.07.2013 09:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kylmäsavustus tuolla pömpelillä vaatisi viileän kelin. Eilinen auringonpaiste sai jo yksinään viisarin nousemaan 50 C:hen Smile

Lämminsavustuksessakin on vielä paljon oppimista. Ehkä tuo siika kuivahti pinnalta turhan paljon. Sisältä oli kuitenkin oikein mehevää ja irtosi nahasta. Savustuksen loppua kohden alkoi putoilemaan pisaroita rasvapellille, mikä kertonee liiasta lämmöstä / ajasta.

Mitenkäs Vilperi savustaisi tuollaisen elopainoltaan 640 g siian? Kerro luukkujen aukipitämisestä/kuivaamisesta ja lämpötilasta ajan funktiona Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1550
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 08.07.2013 10:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kylmäsavustus millä hyvänsä pömpelillä on viileiden kelien hommaa.. Ja vaatii opettelua.. Minäkin vielä pääosin keskityn lämminsavustuksen opetteluun, mutta kylmien kokeilua harrastelen Cool
Lonely Rider kirjoitti:
Kylmäsavustus tuolla pömpelillä vaatisi viileän kelin. Eilinen auringonpaiste sai jo yksinään viisarin nousemaan 50 C:hen Smile

Lämminsavustuksessakin on vielä paljon oppimista. Ehkä tuo siika kuivahti pinnalta turhan paljon. Sisältä oli kuitenkin oikein mehevää ja irtosi nahasta. Savustuksen loppua kohden alkoi putoilemaan pisaroita rasvapellille, mikä kertonee liiasta lämmöstä / ajasta.

Mitenkäs Vilperi savustaisi tuollaisen elopainoltaan 640 g siian? Kerro luukkujen aukipitämisestä/kuivaamisesta ja lämpötilasta ajan funktiona Laughing

_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 08.07.2013 11:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lonely Rider kirjoitti:


Mitenkäs Vilperi savustaisi tuollaisen elopainoltaan 640 g siian? Kerro luukkujen aukipitämisestä/kuivaamisesta ja lämpötilasta ajan funktiona Laughing


Jokainen savupönttö on yksilö joten tuossa tapauksessa ehkä 5 minsaa vähemmän aikaa!?? Laughing
Ja sekin ihan ilmoista kiinni; kostea, viileä keli vaatii vaatii sen 5 minsaa pitemmän ajan kuin lämmin ja kuiva keli.
Talvella taas mennään jopa puoli tuntia pitemmällä savustusajalla!!
Eli kuten sanottua; harjoitus tekee mestarin varsinkin savupöntön kanssa kun sitä luukkua ei voi aukaista niinkuin uunia!! Twisted Evil
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 08.07.2013 12:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilperi kirjoitti:
Lonely Rider kirjoitti:


Mitenkäs Vilperi savustaisi tuollaisen elopainoltaan 640 g siian? Kerro luukkujen aukipitämisestä/kuivaamisesta ja lämpötilasta ajan funktiona Laughing


Jokainen savupönttö on yksilö joten tuossa tapauksessa ehkä 5 minsaa vähemmän aikaa!?? Laughing
Ja sekin ihan ilmoista kiinni; kostea, viileä keli vaatii vaatii sen 5 minsaa pitemmän ajan kuin lämmin ja kuiva keli.
Talvella taas mennään jopa puoli tuntia pitemmällä savustusajalla!!
Eli kuten sanottua; harjoitus tekee mestarin varsinkin savupöntön kanssa kun sitä luukkua ei voi aukaista niinkuin uunia!! Twisted Evil


Kovin on kiemurtelevia vastauksia vaikka kokemusta kuulostaisi puheiden mukaan olevan Very Happy Onhan ne pömpelit toki yksilöitä, mutta kai nyt edes kalan savustuksen lämpötilasta voi jotain sanoa? Takuuta en vaadi mutta olis sitten vähän paremmat lähtötiedot mistä kehitellä "omaa malliaan". Nyt oon vetässyt kaksi settiä 100 C:ssä plus-miinus 5 astetta. Onko se tarpeettoman paljon, vai pitäiskö esim. 80-90 C riittää?

Lämpömittarien eroistakin voidaan toki puhua. Oma mittarini näyttää pohjois-hämeen ilmanpaineessa kiehuvalle vedelle sataa astetta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 08.07.2013 12:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kun en tiedä; näppituntumalla opetellut tuon savustuksen n. 100 litran rosteripöntöllä joka vaatii klapeja alleen, ja myös kotapadan n. 100 litrasella vesisäiliöllä ilman mitään lämpömittareita!!
Luulisin kuitenkin että 80-90 astetta olis riittävä, mutta savuaika taas vastaavasti pitenee ehkä 10-20 minsaa!??
Testiä pystyyn Lonely Rider!!
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 08.07.2013 13:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilperi kirjoitti:
Kun en tiedä; näppituntumalla opetellut tuon savustuksen n. 100 litran rosteripöntöllä joka vaatii klapeja alleen, ja myös kotapadan n. 100 litrasella vesisäiliöllä ilman mitään lämpömittareita!!
Luulisin kuitenkin että 80-90 astetta olis riittävä, mutta savuaika taas vastaavasti pitenee ehkä 10-20 minsaa!??
Testiä pystyyn Lonely Rider!!


Kyllä mä testailen asiaa pikku hiljaa. Ajattelin vaan lypsää "kollegoilta" alkuun mahdollisimman paljon tietoa ettei tarttis kaikkea kantapään kautta opetella Laughing

Tähän astisten perusteella 100 C siis ainakin riittää että kala kypsyy hyvin. Siitä lähdetään kokeilemaan hiljalleen alaspäin. Raporttia seuraa myöhemmin...

edittiä: jos jotain toista kiinnostaa, niin edellä mainittu siika oli kaapissa 1 h lämmityksen ajan (kaapin lämmön nosto noin 100 C:hen), ja sen jälkeen 1 h 100 C:ssä. Lopputuloksesta ei tullut ollenkaan kelvotonta Wink


Viimeinen muokkaaja, Lonely Rider pvm 08.07.2013 13:41, muokattu 2 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 08.07.2013 13:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo pönttömalli taitaa olla aika monellekin vierasta aluetta lukuunottamatta näitä kivitila ja puupönttö sen yläpuolella olevilta kansalaisilta joita on esitelty tälläkin foorumilla!!! Laughing
Ja nekin on täysin yksilöllisiä joten pieniä vinkkejä niistäkin saa, mutta viimekädessä se on käytävä yrityksen ja erehdyksen periaatteella! Twisted Evil

Tuohon sun ediittiin viitaten: pidä alkuun kovempaa tulta luukut auki että saat pöntön lämpeemään kunnolla ja vasta sitten kala(t) sisään kun pönttö on valmiiksi kuuma! Kala ei tykkää oikein hyvää hitaasta lämpötilan noususta!!
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
astalo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2004
Viestejä: 6040

LähetäLähetetty: 08.07.2013 14:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mulla on 400mm haponkestävästä putkesta tehty pönttö josta toinen pää hitsattu umpeen ja toisessa päässä luukku pituutta joku 60cm.pönttö on makaavassa asennossa.Minä kanssa pidän alussa kovempaa tulta ja sitten vaan pidän tulta yllä pienillä klapeilla jotka oon kirveellä pienentänyt jotakuin kahden peukalon levyisiksi.Veikkaisin että savustaisin tuon kokoista kalaa 25-30minuuttia ja sen jälkeen vetäytymään sanomalehden sisään.
_________________
https://lh6.googleusercontent.com/qp8jw-mbgVKEMxuPG20QYhmMFyHL25UgazsBDS7xzTs=w247-h232-p-no
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 08.07.2013 14:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mulla menee välittömästi suoraan ruokapöytään ja sekin on eräänlainen taitolaji että potut saa kypsymään samaan aikaan kalan kanssa! Laughing
Savupönttö ei armahda paria minuuttia kauempaa ja jos väärään aikaan potut pistää tulelle,niin tuloksena on joko raa-at potut tai ylikypsät! Twisted Evil
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
astalo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2004
Viestejä: 6040

LähetäLähetetty: 08.07.2013 14:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Menee meilläkin suoraan pöytään aika useesti,mutta olen huomannut että mehukkaampaa tulee kalan vetäydyttyä aikansa aivan kuten lihan kanssa.
_________________
https://lh6.googleusercontent.com/qp8jw-mbgVKEMxuPG20QYhmMFyHL25UgazsBDS7xzTs=w247-h232-p-no
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 08.07.2013 14:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jep! Makuasioista ei voi kiistellä ja varmaan tuokin tyyli sopii!?
Mulla on vaan omana kunnia-asiana tuottaa kala pöytään suoraan uunista jolloin kaikki maut on kohdillaan.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
.625
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Hei 2005
Viestejä: 841

LähetäLähetetty: 08.07.2013 16:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä savukalan pitää mennä aavistuksen yli, ja sen jälkeen rauhassa vetäytyä foliossa 30min. Mutta makujahan on monia , ja samoin teen telkätkin,yms, jossa toi huilaaminen ennen ruokapöytää on pakollinen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 08.07.2013 18:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuota kalan huilauttamista täytyykin kokeilla. Pitänee vaan kääriä kala myös siihen sanomalehteen tms. että pysyy lämpimänä. Odotellessa ehtis keitellä perunat varsinkin jos ne valmistelee jo etukäteen. Näin alkuun on mennyt perunoiden keitto hankalaksi kun on pitänyt pyöriä uuden savupömpelin ympärillä taukoamatta ja innoissaan kuin pikkupoikana joulupukkia odotellessa Laughing

Tänään on välipäivä savustuksesta. Ettei mene ihan överiksi Very Happy Sikaa rilliin...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 08.07.2013 18:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lonely Rider kirjoitti:
Sikaa rilliin...


Kokeilisit sitä savupöntössä!!! Laughing Laughing
Tulee muutosin maistuvaa ja voittaa grillin maun!! Twisted Evil
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
astalo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2004
Viestejä: 6040

LähetäLähetetty: 08.07.2013 19:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja hirveä kanssa pönttöön.
_________________
https://lh6.googleusercontent.com/qp8jw-mbgVKEMxuPG20QYhmMFyHL25UgazsBDS7xzTs=w247-h232-p-no
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 21, 22, 23  Seuraava
Sivu 6 Yht. 23

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com